Porto

Porto je drugi po veličini grad u Portugaliji i nalazi se u njenom severnom delu. Poznat je po vinu i fudbalskom klubu, prelepoj arhitekturi i divnim ljudima koji žive u njemu. Čitav stari deo Porta je od 1996. godine pod zaštitom UNESCA.

 

Porto

 

Naziv grada Porto je dobio po starorimskog gradu koju se nekada tu nalazio i zvao se Portus Cale. Portugalci su ga često zvali i luka. Područje grada bilo je naseljeno još u praistoriji i naseljavala su ga plemena Kelta. Kasnije su Rimljani osvojili ovo područje, 275. godine pre nove ere. Tokom 14. i 15. veka grad je bio važna luka pomorskih puteva ka Indiji i Americi. U 17. veku grad postaje poznat po vinu Porto, koje masovno kreće da se izvozi. Najveći razvoj beleži se u 18. i 19. veku kada Porto postaje industrijsko sedište.

 

Porto

 

Porto je grad sa brežuljkastim reljefom, strmim ulicama, zanimljivom arhitekturom i prelepim vrtovima.

 

Porto

 

Jedan od najlepših pogleda pruža se sa najpoznatijeg mosta u Portu, mosta Dom Luis I. Metalni most je izgrađen preko reke Duro u 19. veku. Dugačak je 385 metara i težak oko 3 tone i ima dva nivoa, jedan za motorni saobraćaj, jedan za šinski.

 

Porto

 

Jedna od najimpresivnijih zgrada u Portu je Kuća muzike, izgrađena 2005. godine. Interesantna je zbog nepravilnog i mnogougaonog oblika kojim dominira u odnosu na ostatak grada. Zanimljiva je i koncertna dvorana koja se nalazi u aveniji Boavista. Sastoji se iz dve sale, veće i manje.

 

Porto

 

Još jedna građevina u Portu je nadaleko poznata. U pitanju je nekadašnja Kristalna palata, danas paviljon Rosa Mota. Kapacitet ovog objekta je 10.000 gledalaca i danas se ovde organizuju sportski i muzički događaji. Paviljon je poznat i po baštama kojima je okružen. U pitanju su bogati vrtovi, prelepo ukrašeni i sređeni.

 

Porto

 

San Bento železnička stanica je jedna od najlepših zgrada u Portu. Sva četiri zida zgrade ispunjena su umetničkim panelima sastavljenim od više od 20.000 pločica. Zgrada je izgrađena pre stotinak godina, u romantičarskom stilu.

 

 

Knjižara Lello je jedna od najlepših knjižara na svetu. U pitanju je neogotička zgrada, nastala u 19. veku i delo je arhitekte Francicca Xaviera Estevesa. Impresivan enterijer kombinacija je tradicije, luksuza i umetnosti. Ova knjižara poznata je još po tome što je njena unutrašnjost poslužila kao inspiracija autorkinji Harry Pottera, Džoani Rouling. Knjige se čuvaju na drvenim policama na zidovima, a na sredini knjižare nalazi se spiralno stepenište sa drvenom ogradom.

 

Porto

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Porto je mesto sa jako dobrom kuhinjom. Najpoznatiji specijaliteti su Cataplanu – u pitanju je jelo od školjki i morskih plodova; Franchesinha – jelo sa hlebom, mesom, paradajzom i sirom u umaku od piva i tripas, ono što mi zovemo škembići. Od slatkiša morate probati Pastel de Nata odnosno kolač od lisnatog testa i krema od vanile.

 

Porto

 

Sigurno najpoznatiji restoran je Book i on osim preukusne kuhinje nudi i kvalitetne knjige koje možete prelistavati ovde. Najbolje koktele možete popiti u plažnom baru Prai da Luz, a preporuka za jutarnju kafu je kafić Majestic. Od restorana preporučujemo restoran A Bolina, restoran Papavinhos i tavernu Dos Mercadores.

Shopping / Marketi

Najpoznatija pijaca u gradu je Bolhao. Nalazi se u centru grada, u istoimenom kvartu. Poznata je po velikom izboru egzotičnog voća i povrća.

Ostale aktivnosti

Dolina reke Douro je jedna od tri najstarije vinske doline u svetu, pored italijanske Kjanti i mađarske Tokaj. Sama dolina nalazi se na listi najlepših svetskih vinskih puteva. Zato, ako ste u Portu, nikako nemojte propustiti obilazak nekog od mnogobrojnih vinskih podruma. Cena većine ulaznica za obilazak je samo 5 evra, a u nju je uključeno i degustiranje vina. Vinski podrumi Porta deo su njegove baštine. Smešteni su po čitavom gradu, ali oni najstariji nalaze se u blizini obale reke Duro. Vina iz Porta poznata su po tome jer sadrže malo više alkohola i šećera, i zbog toga imaju specifičan ukus.

 

Porto

 

Porto je od Lisabona udaljen nekih 300 kilometara. Lisabon je jedan od najstarijih i najlepših gradova Evrope. Stari deo Lisabona zove se Alfama i nalazi se u podnožju brda na kome leži grad. Ovaj deo grada je dosta živahan, sa kaldrmom i simpatičnim tavernama i prodavnicama. Alfama je deo grada u kome se nalaze i mnoge istorijske zgrade i crkve. Nekada je u ovom delu grada živela aristokratija Lisabona. Kula Belem je poznata atrakcija Lisabona jer je odatle Vasko de Gama krenuo ka Indiji. Sigurno jedan od najpoznatijih simbola grada je spomenik Padrao dos Descobrimentos. Nalazi se na obali reke u aveniji de Brasilia. Spomenik je posvećen portugalskom dobu otkrića i otkriven je 1960. godine na petstogodišnjicu smrti princa Henrija moreplovca, koji se i nalazi na samom spomeniku, na brodu, sa ostalim poznatim moreplovcima i svecima.

 

Porto

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

Podeli:
Pregledano 11108 puta