Lisabon

Jedan od najlepših gradova Evrope, Lisabon, nalazi se na obali Atlantika, na ušću reke Težo. Poznat je po lepim građevinama iz različitih perioda i čitav centar grada je pod zaštitom Uneska.

 

Lisabon

 

Lisabon je bio naseljen još za vreme praistorije. Prvo naselje osnovali su Feničani 1200. godine pre nove ere. Kasnije, nakon pobede nad Kartaginom, ovo područje naseljavaju Rimljani. Smatra se da je Lisabon dobio ime po nazivu feničanske naseobine, Allis Ubbo, što u prevodu znači bezbedna luka.

 

Lisabon

 

Puno je toga što treba videti u Lisabonu. Grad ima bogatu i raznovrsnu istoriju, a većina atrakcija ima direktne veze sa morem. U Lisabonu se nalazi drugi najbolji akvarijum na svetu, sa jako bogatim morskim svetom. O istoriji grada i njegovoj povezanosti sa morem puno toga govori i Maritime muzej koji je proglašen za jedan od najboljih evropskih muzeja.

 

Lisabon

 

Stari deo Lisabona zove se Alfama i nalazi se u podnožju brda na kome leži grad. Ovaj deo grada je dosta živahan, sa kaldrmom i simpatičnim tavernama i prodavnicama. Alfama je deo grada u kome se nalaze i mnoge istorijske zgrade i crkve. Nekada je u ovom delu grada živela aristokratija Lisabona.

 

Lisabon

 

Kula Belem je poznata atrakcija Lisabona jer je odatle Vasko de Gama krenuo ka Indiji. Spoljašnji zidovi ove kule su izrezbareni konopcima i ukrašeni su balkonima i osmatračnicama. Sagrađena je u 16. veku i tada je služila kao utvrđenje.

 

Lisabon

 

Na vrhu brda pored reke Tagus nalazi se tvrđava Svetog Đorđa. Pretpostavlja se da je nastala 500. godine posle nove ere. Ovaj zamak najbolje opisuje Lisabon i sa njega se pruža prelep pogled na stari grad i reku.

 

Lisabon

 

Sigurno jedan od najpoznatijih simbola grada je spomenik Padrao dos Descobrimentos. Nalazi se na obali reke u aveniji de Brasilia. Spomenik je posvećen portugalskom dobu otkrića i otkriven je 1960. godine na petstogodišnjicu smrti princa Henrija moreplovca, koji se i nalazi na samom spomeniku, na brodu, sa ostalim poznatim moreplovcima i svecima.

 

Lisabon

 

Katedrala Se de Lisboa je prva crkva sagrađena u Lisabonu. Izgrađena je u 12. veku, na mestu gde se nekada nalazila džamija. Unutar crkve može se videti mesto gde je sveti Antoni od Padue kršten 1195. godine, ali i mnogobrojni ikonostasi, slike i ikone krase njenu unutrašnjost.

 

 

Barrio Alto distrikt je gornji deo grada koji datira iz 1513. godine. U ovom delu grada nalaze se mnogobrojne prodavnice i male radnje ali i neki od najboljih fado kafića.

 

Lisabon

 

Zanimljiv za obilazak je i Calouste Gulbenkian muzej. Ovde se nalazi bogata kolekcija koja je nekada pripadala jermenskom naftnom mogulu Gulbenkianu. U muzeju možete videti antikvitete iz Egipta, Grčke i Rima, islamsku i kinesku keramiku i mnoge evropske srednjovekovne spise. Među slikama izložene su i dve Rembrantove slike, Rubenove i jedna Renoarova.

 

Lisabon

 

Najlepša plaža u Lisabonu je Costa de Caparica koja se nalazi u južnom delu grada. Dugačka je 30 metara. Pored nje popularne su i plaža Meco i plaža Troya. Malo dalje nalazi se plaža Adraga koja je više puta proglašavana za jednu od najlepših evropskih plaža.

 

Lisabon

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Portugalija je zemlja sa jako ukusnom, mediteranskom kuhinjom. Koju god internacionalnu kuhinju želite da probate u Lisabonu ćete pronaći restoran. Najbolji brazilski restoran je Chimarrao. Restoran ima jako bogat meni, a enterijer je uređen u tropskom stilu. Najbolju picu možete pojesti u piceriji Mezzogiorno koja se nalazi u delu grada Chiado. Meksičku kuhinju možete probati u restoranu Siesta koji se nalazi u blizini Belema, tik uz reku. Najbolji restorani sa portugalskim specijalitetima su restoran Casa do Alentejo, koji važi za jedan od najlepših restorana u Lisabonu, i restoran Via Garca, koji osim jako ukusne portugalske kuhinje na svom meniju ima i najlepši pogled na grad.

 

Lisabon

 

Lisabonski noćni život važi za jedan od najboljih u Evropi. Najpoznatije diskoteke su Cafe da Pulha, Cosmos cafe, diskoteka LUX Fragil, diskoteka Incognito i bar Faia.

Ostale aktivnosti

Lisabon je pravi sportski grad i iznedrio je fudbalski klub Benfiku, koja je redovni učesnik Lige Šampiona. Zaljubljenici u fudbal mogu otići u obilazak stadiona ili čak pogledati neku utakmicu koja se igra ovde. Dva najveća stadiona u Lisabonu su Stadion Svetlosti i stadion Žoao Alvelade na kojima igraju Benfika i klub Sporting Lisabon.

 

 

U Lisabonu se nalazi i najveći park u Evropi, Monsanto, koji se prostire na 10 kilometara².

 

 

Lisabon je poznat i kao grad u kome se organizuju festivali. Sredinom jula održava se Sintra music Festival klasične muzike. Svakog vikenda od jula do septembra na ulicama Lisabona organizuje se Baixa Anima Street festival. Estoril music Festival se organizuje tokom jula i avgusta i traje pet nedelja.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15482 puta