Portorož

Portorož je grad na slovenačkom primorju i jedan od najvećih turističkih centara u Sloveniji. Smešten je u Piranskom zalivu, u najsevernijem delu Jadrana, u mirnoj uvali. Grad ima oko 240 sunčanih dana godišnje a prosečna temperatura u avgustu i julu je 30 stepeni. Od Ljubljane je udaljen 130 kilometara. Ono što je zanimljivo je da u Portorožu živi dosta Italijana tako da je italijanski takođe zvaničan jezik.

 

 

Portorož se pominje još u rimskom dobu, o čemu svedoče mnoga nalazišta. Od 568. godine bio je napadan od strane Longobrada, Germana i Slovana. Nakod toga došlo je do naseljavanja grofova i povezivanja sa Venecijom koja je gospodarila Jadranom. Sa dolaskom venecijanske vlasti izgrađena je crkva Svete Marije od Rozarija. Do kraja XIX veka Portorož je bio ribarsko mesto poznato po solanama. One su danas napuštene ali se zahvaljujući salinitetu i bogatstvu vodom i blatom razvijao banjski turizam.

 

 

 

Plaža u Portorožu je i najpoznatija u Sloveniji i kombinacija je peska i betona. Na njoj se nalazi i nekoliko barova i kafića i omiljeno je mesto za opuštanje Slovenaca. Glavna atrakcija je crkva Svete Marije od Rozarija koja je podignuta 1251. godine.

 

 

 

Muzej solinarstva nalazi se u tradicionalnoj kući, karakterističnoj za ovaj deo Slovenije, a osim njega možete posetiti i muzej torbica.

Restorani / Kafići / Noćni život

Portorož ne zaostaje ni kada je provod u pitanju. Postoje tri diskoteke, dva kazina i mnoštvo pabova, kafića i restorana. Najpoznatije diskoteke su Trivoli i diskoteka Paprika, a poznata je i kuglana Extreme bowling disco bar. Ljubitelji plesa uživaće u Soy Cubano.

 

 

 

Kada je o hrani reč neguju se mediteranski ukusi. Najpoznatiji restorani su Miranda i Figarola, a ako ste zainteresovani za grčke specijalitete posetite restoran Plaka.

Ostale aktivnosti

U Portorožu se može provozati čamcima duž slovenske i hrvatske obale, a linije voze iz Potroroža do Ankarana. Mnogi brodovi nude i obrok tokom izleta. Popularni su i autobuski izleti i razgledanje Kraških regija, alpskih jezera i slapova, a možete otići i do prelepe Venecije.

 

 

 

Porodice sa decom sigurno će uživati u čarima akva parka Waterworld u Piranu.

 

 

 

Ljubljana je od Portoroža udaljena 130 kilometara. Ovaj lep evropski grad poznat je po Narodnoj galeriji i Modernoj galeriji u kojima su izložena dela najvećih slovenačkih umetnika. Simboli grada su Biskupska palata, Stiški dvorac koji je sagrađen 1629. godine i Opera, a u gradu se nalazi i mnogo baroknih kula koje ostavljaju bez daha. Ljubljana je domaćin letnjeg festivala muzike Druga godba.

 

Cene putovanja u Portorož možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 20079 puta