Švarcvald

Švarcvald je šumovita planinska oblast u jugozapadnoj Nemačkoj. Sa zapada i juga okružena je dolinom reke Rajne. Najviši vrh je Feldber koji se nalazi na 1493 metara nadmorske visine. Ime Crna suma, kako ga još nazivaju, potiče od tamne boje četinarskih šuma koje rastu u ovoj oblasti. Švarcvald je najsunčaniji planinski venac u jugozapadnoj Nemačkoj, dugačak 170 kilometara i prostire se na površini od 7500 kvadratnih kilometara. U oblasti Švarcvalda nalazi se i početak reke Dunav, a predeo je poznat i po satovima sa kukavicom, medu i čuvenoj torti sa trešnjama.

 

 

Nemci su još u 19. veku ovaj deo planinske oblasti proglasili zaštićenom prirodnom zonom i stanovništvo se danas uglavnom bavi turizmom. Prve čari Švarcvalda otkrili su i u njima uživali Rimljani i oni su otprilike zaduženi za naziv Crna šuma. Ovaj predeo prepoznatljiv je po brojnim termalnim izvorima lekovite vode. U njima je, još pre 2000 godina, uživao i rimski car Karakala, a na tom mestu je danas jedna od najpoznatijih banja na svetu – Baden Baden.

 

 

Najveću slavu Baden Baden doživeo je u 19. veku kada je bio letnja prestonica Evrope. Mnoge poznate ličnosti odmarale su ovde: britanska kraljica Viktorija, nemački kancelar Oto fon Bizmark, Mark Tven, kompozitor Štraus i Dostojevski. Banja je poznata po raskopnim palatama i vilama koje su izgrađene u bal epok stilu, sa prelepim vrtovima i parkovima. Jedinstven doživljaj je čuveni kružni bazen Kupelbad koji je okružen mermernim stubovima i kupolastim krovom. Bazen je napunjen toplom lekovitom vodom koja dolazi iz dubine od preko 2000 metara. Đavolji klanac je oblast koja se nalazi 18 kilometara istočno od Frajburga. Mesto je osim po nestvarnim prizorima poznato i po tome što ovde uspeva oko 1200 retkih i endemskih vrsta biljaka, 100 vrsta ptica i leptira. Dolina je dugačka 30 kilometara, a poznata je i po fantastičnim vodopadima. Na vrhu planine Feldberg, na 930 metara nadmorske visine nalazi se veštačko jezero Šluhze. Na njegovim obalama nalazi se planinsko selo, ali i muzej Hisli u kome su izloženi brojni zanimljivi eksponati, preko rustičnog nameštaja do grnčarije i ukrasa iz ovih predela.

 

 

Ova planina je centralna atrakcija Švarcvalda. Sa njene najviše tačke pruža se veličanstven pogled do Alpa, ali i nestvaran pogled na borove šume, livade i pašnjake.

 

 

Planina je poznata po čak 80 kilometara uređenih staza za skijanje. Tokom sezone čak dva miliona turista prođe planinom. U njenom podnožju smeštena je Kuća prirode u kojoj Vam vodiči objašnjavaju gde se nalaze najlepše šetačke i planinarske staze, odakle možete poći u obilazak planinskih sela i otkrivanja ovog magičnog dela Nemačke.

 

 

Severno od planine nalazi se planinski gradić Bajersborn koji je poznat po zanatskim radionicama u kojima se mogu kupiti domaće kobasice, sirevi, med i različite vrste rakija.

 

 

Gradić Frajburg smatra se draguljem Švarcvalda i jedan je od najlepših srednjovekovnih gradova u Evropi. Poznat je po najvećem broju sunčanih dana u Nemačkoj, kao i po neobičnim uskim vodenim kanalima. Naziv grada doslovno znači slobodni zamak, a ime je dobio u 13. veku. Glavni trg grada je Munsterplac i na njemu se nalazi gotska katedrala Munster koja je poznata po zvoniku visokom 116 metara. Muzej istorije grada, koji ne smete propustiti i Gradska kuća podignuti su 1559. godine.

 

 

Najveća atrakcija Švarcvalda je glečersko jezero Titize koje je prema predanju ime dobilo po rimskom caru Titusu koji je bio očaran njegovom lepotom. Široko je dva kilometra, a dugačko 720 metara. U blizini jezera nalazi se veliki broj restorana, kafića i prodavnica suvenira, a posetioci mogu uživati u vožnji čamcem, biciklizmu, jedrenju, paraglajdingu ili šetnji pored jezera.

 

 

U blizini jezera nalazi se gradić Donauešingen koji je poznat kao mesto gde nastaje Dunav. Reka nastaje u neposrednoj blizini grada, kraj dvorca Firstenberg, na ušću dve planinske rečice Breg i Brigah. U parku ovog dvorca nalazi se fontana iz 19. veka posvećena Dunavu.

 

 

Cene putovanja u Nemačku možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 13656 puta