Istanbul 3 noći

Program putovanja:

1. dan (utorak 30. april) Polazak iz Novog Sada (Žel.stanica/lokomotiva) oko 13h, iz Beograda (BAS– Autobuska stanica) oko 15h. Vožnja preko Bugarske sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.

2. dan (sreda 01. maj) Dolazak u Istanbul u prepodnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju stručnog lokalnog vodiča/ Starog jezgra Istanbula, Zlatni rog, Galata most, obilazak modernih kvartova Istanbula: Taksim i Bejolu… Odlazak do hotela. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. Opciono, pešačko razgledanje dela grada: Laleli džamija, Bajazitov trg, Kapali čaršija… Noćenje.

3. dan (četvrtak 02. maj) Doručak. Fakultativni obilazak „od prestonice Novog Rima do stvaranja Otomanske imperije“: Čemberlitaš– stub sa obručima iz vizantijskog perioda, Hipodrom– nekadašnje središte grada, Teodosijev obelisk, Egipatski obelisk, Stub Troglave zmije, Plava džamija– jedna od najspektakularnijih džamija na svetu, Aja Sofija– nekadašnja najveća crkva sveta. Topkapi palata, sedište osmanske imperije– dolazak u prvo dvorište. Individualno, šetnja kompleksom uz razgledanje relikvija, Bagdadskog paviljona, izložbe oružja… Slobodno vreme. Noćenje.

4. dan (petak 03. maj) Doručak. Fakultativno: odlazak u kvart Fener i poseta Vaseljeskoj patrijaršiji. Dnevno krstarenje Bosforom uz razgledanje grada: Zlatni Rog– najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata– poslednje sedište sultana, Bešiktaš– kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar– čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata, itd. Posle krstarenja, fakultativni obilazak Dolmabahče palate. Poseta poslednjem sedištu sultana, obilazak Selmluka, parkova, a po želji i muzeja satova… Slobodno vreme. U večernjim satima fakultativni izlazak u orijentalni restoran na večeru sa programom (trbušni ples). Noćenje.

5.dan (subota 04. maj) Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Oko 19h polazak ka Srbiji. Noćna vožnja preko Bugarske.

6.dan (nedelja 05. maj) Dolazak u prepodnevnim časovima u Beograd/Novi Sad. Kraj putovanja.

  • Prevoz autobusom turističke klase ( od 36– 87 mesta) na navedenoj relaciji / mesta se određuju prema prijavi
  • 3 noćenja sa doručkom (kontinentalni doručak/“buffet“) u odabranoj kategoriji hotela u Istanbulu
  • smeštaj u 1/2 i 1/2+1 sobe sa kupatilom (1/2 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja. 1/2+1 sobe sastoje se od 2 single ležaja normalne veličine ili francuskog ’’queen size’’ ležaja sa pomoćnim ležajem, manjih dimenzija od redovna dva– fotelja na razvlačenje, forma poljskog žičanog kreveta ili sl; što može bitnije ugroziti komfor treće osobe!)
  • usluge vodiča (predstavnik agencije)
  • Panoramski obilazak grada prema programu troškove vođstva i organizacije putovanja
  • Obavezno međunarodno putno osiguranje sa COVID19 dodatkom
  • Individualne troškove– nepomenute usluge
  • Fakultativne izlete
  • Doplata za jednokrevetnu sobu je u hotelu sa 3* 60€; u hotelu sa 3*sup. 70€; u hotelu sa 4* 90€- isključivo na upit.

OPIS FAKULTATIVNOG PROGRAMA:*

*Napomena – raspored fakultativnog programa u periodu vašeg boravka u Istanbulu zavisi od radnog vremena muzeja, crkava i palata koje se obilaze. Raspored fakulataivnog programa staviće vam na raspoalganje vaš vodič po započetom putovanju.

„ISTANBUL BY NIGHT“Za ljubitelje večernjeg ambijenta grada, obilazak Taksim trga, šetnja glavnom trgovačkom ulicom evropskog modernog dela grada– Istiklal, do Galata kule i Galata mosta. U cenu je uključeno: Odlazak metroom do Taksima, povratak tramvajem do hotela, pratnja lokalnog vodiča, servis lokalne agencije „L tour“ Cena izleta je 10€
CARIGRAD – OD PRESTONICE NOVOG RIMA DO STVARANJA CENTRA OTOMANSKE IMPERIJE (3 SATA) Obillazak: trgova Čemberlitaš, Hipodrom, Plava džamija i Aja Sofija ( 1,5 h obilazak crkve) najveća hrišćanska bogomolja, Na mestu crkve koju je izgradio Teodosije II a koja je izgorela u vreme vladavine cara Justinijana 532. godine sagrađena je i otvorena samo pet godina kasnije Sveta Sofija. Ona je postala crkva u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, još se mogu videti: Natpis ispred crkve Svete Sofije, nekoliko zidnih mozaika u samoj crkvi, mesto krunisanja vizantijskih careva, grob cara Konstantina. Cena izleta je 20€ – u cenu su uključeni navedeni obilasci, ulaznica za Aja Sofiju i slušalice, pratnja lokalnog vodiča i „service fee“ lokalne agencije ino partnera
TOP KAPI PALATA (1,5 h obilazak)- izgradnju Topkapi sarayi-a Mehmed II Osvajač započeo je 1472. godine i trajala je šest godina, ali je i kasnijih vekova svako od sultana prema svojim htenjima prepravljao i dograđivao određene objekte. Zvanična rezidencija bila je do sredine 19. veka, a postala je muzej državnim ukazom 1924. godine. Palatu čini nekoliko stotina prostorija, ali samo najznačajnije su danas dostupne posetiocima. U prvom dvorištu, u koje se ulazi kroz Imperijalnu kapiju, sa leve strane su bile štale, riznica livreja i džamija. Dalje niz dvorište nalazi se građevina sa duplim kupolama gde je nekada bio smešten Savet vezira. U trećem dvorištu palate nalazila se prestona dvorana koja se koristila za prijeme stranih izaslanika, a u nastavku je bila biblioteka. U četvrtom dvorištu, poznatijem kao „vrt lala“, na ivici terase uzdiže se kula, nekadašnja apoteka carske palate, a malo dalje je paviljon Mustafa paše, građen u najboljoj staroturskoj tradiciji i izvanredno dekorisan. Na kraju terase s desna može se uživati u prelepom pogledu na Bosfor i zaliv Zlatnog roga. Cena izleta je 35€ U cenu je uključen obilazak palate, slušalice, ulaznica, pratnja lokalnog vodiča i service fee lokalne agencije ino partnera
KRSTARENJE BOSFOROM SA POSETOM VASELJENSKOJ PATRIJARŠIJI Krstarenje Bosforom započinje sa pristaništa koje se nalazi u kvartu grada Sirkeči, nedaleko od istoimene železničke stanice. Krstarenje traje oko 2 sata tokom kojih se razgledaju istorijski objekti sa evropske i azijske strane grada. Našim putnicima koji budu na krstarenju obezbeđen je i vodič koji će na adekvatan način upoznati sve prisutne sa kulturno istorijskim spomenicima koji se prema programu budu razgledali. Pre krstarenja dolazi se do dela grada koji se naziva Fener. U Feneru će se posetiti sedište Vaseljenske Patrijaršije– „patrijaršija nad patrijaršijama“. Obilazi se crkva Sv. Georgija iz 19. veka. Upoznavanje sa značajem Carigradske Patrijaršije osnovane još u 4. veku. Cena izleta je 25€ Obilazak uključuje prevoz autobusom, krstarenje, pratnju lokalnog vodiča i „service fee“ lokalne agencije ino partnera.
ORIJENTALNI RESTORAN „GAR“ restoran se nalazi u delu grada Yenikapi i predstavlja jedan od najpoznatijih orijentalnih restorana Istanbula. Program počinje u 21:00h i traje do ponoći. Pre samog programa služi se večera koju sačinjavaju tradicionalni turisku specijaliteti. Program se sastoji od nekoliko umetničkih tačaka. Trbušni ples će svakoga ostaviti bez daha, a tradicionalne turske igre će predstaviti bogatstvo folklora turske nacije. Cena izleta je 35€
DOLMABAHČE PALATA poslednje sedište sultana, izgrađena je između 1842. i 1856. godine. Dolmabahče je sagrađena po planovima arhitekte Bajlana. Palata sadrži 334 sobe, 25 salona, 6 kupatila i 6 terasa. Stil je mešavina baroka, rokokoa i imperijalnog turskog stila. Enterijer i nameštaj palate je izveo Sesan, dekorater Pariske opere. Palata se može posetiti u okviru grupnih poseta i postoje dva obilaska: Selamluk (deo rezervisan za muškarce) i Haremluk (deo za žene). U muškom delu palate videćete državničke sobe, crvenu sobu gde su primani ambasadori, ogromnu ceremonijalnu salu za 2.500 ljudi sa najtežim lusterom na svetu (poklon kraljice Viktorije) i stepenice od kristala i mahagonija. U dvorcu se nalazi sve što je u tom periodu bilo najskuplje: venecijansko staklo, kristal, češki porcelan, belgijski tepisi… Jedna od prostorija je i spavaća soba sultana Abdul Aziza sa izloženim krevetom koji je specijano dizajniran za čoveka od 150 kilograma. U palati se nalazi i soba u kojoj je preminuo Mustafa Kemal Ataturk, 10.11.1938. godine, u 9:05 časova. Svi satovi u palati su zaustavljeni i pokazuju to vreme. Cena izleta je 30€ Obilazak uključuje prevoz autobusom, ulaznicu za posetu Selamliku, muzej satova, staklenipaviljon, pratnju lokalnog vodiča i „service fee“ lokalne agencije ino partnera.
AZIJA-Odlazak na brdo Čamliča na azijskoj strani grada, odakle se pruža predivan pogled na Istanbul, Bosforski most I kvartove uz moreuz. Potom odlazak preko Uskudara (panoramski osvrt na ovaj kvart i neke od njegovih znamenitosti) do živopisnog Kadikoja. Šetnja do centra starog Kadikoja– statute bika, koja je simbol ovog dela grada. Slobodno vreme za istraživanje Kadikoja, povratak autobusom do Lalelija. U cenu je uključeno: autobuski prevoz, pratnja lokalnog vodiča, servis lokalne agencije „L tour“. Cena izleta je 20€.

Podeli: