Rimini

Rimini je jedno od najpopularnijih italijanskih odmarališta na obali Jadranskog mora. Poznat je pod nazivom Mali Rim i nalazi se u pokrajini Emilija – Romanja. Rimini, jedini grad ove pokrajine koji se nalazi na moru, smešten je u ravničarskom području i kroz njega protiču reke Marečija i Auza koje se ulivaju u more.

Rimini je poznat po dugim i lepim plažama, finim restoranima i još ljubaznijim domaćinima. Zbog svega toga predstavlja jedno od omiljenih italijanskih letovališta, kako Italijanima tako i ostalim Evropljanima.

Rimini je uvek bio važna raskrsnica puteva koja je povezivala središnju Italiju sa severnom. Pre rimske kolonije nastanjivali su ga Etrurci, Umbri, Grci i Gali, a 1860. godine postaje deo Kraljevine Italije. Glavna znamenitost grada je Avgustov slavoluk koji je sagrađen 27. godine pre nove ere i on se nalazi na samom ulazu u grad. Tiberijev most je sagradio Tiberije, iako je njegovu gradnju započeo Oktavijan Avgust. Ovaj most je jedan od najočuvanijih mostova u čitavoj Italiji i građen je od istarskog kamena. Star je preko 2000 godina i još ga nazivaju Đavoljim mostom.

U vreme vladavine Hadrijana, tokom 2. veka, sagrađen je Amfiteatar koji predstavlja takođe značajni spomenik. Nekada su se upravo tu održavale gladijatorske igre i takmičenja, a danas se često organizuju koncerti i drugi značajni događaji.

U samom centru grada nalazi se Domus del Chirugo iliti Kuća hirurga. Reč je o kompleksu koji je otkriven 1989. godine za koji se smatra da je bila kuća nekadašnjeg vojnog lekara s obzirom na predmete koji su tu pronađeni, a koji se čuvaju u Muzeju Riminija.

Najvažniji spomenik Riminija je Malatesta hram ili crkva Svetog Franje. Sagrađen je 1450. godine i poznat je po impresivnim ornamentima i zanimljivoj ikonografiji. U crkvi se nalaze i sarkofazi Sigismonda Malateste i njegove ljubavnice Isote Ati. Još neke od znamenitosti Riminija koje vredi videti su crkva San Giuliano, zamak Sismondo, crkva Svetog Jovana Evangeliste, muzej Federiko Felini i prelepa fontana Pigna.