Rejkjavik

Rejkjavik je glavni i ujedno i najveći grad na Islandu. Nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva u zalivu Faksagloji na Atlantskom okeanu i on je najseverniji glavni grad na svetu. Kada je o Islandu reč nazivaju ga zemljom leda i vatre jer obiluje vulkanima i gejzirima koji su njegov zaštitni znak.

 

 

Osnovao ga je vikinški starosedelac Ingolfur Arnarson 874. godine, a status grada dobio je 1786. godine pa se ta godina slavi kao godina osnivanja grada.

 

 

Najistaknutije građevine Rejkjavika su Nacionalni muzej, gradski muzej i zgrade Islandskog univerziteta. Ceo Island, pa i Rejkjavik je grad nestvarne lepote. Grad obiluje fontanama, jezerima i bazenima, a Plava laguna, koja se nalazi 50 kilometara od grada, je glavna atrakcija Rejkjavika.

 

 

Perlan je građevina smeštena na brdu Oskjuhlid koja ima 10.000 kubnih metara izložbenog prostora u prizemlju, poznatog kao Zimska bašta. Na poslednjem spratu nalazi se restoran, kafeterija i bar. Harpa je koncertna dvorana koja je otvorena 2011. godine. Zgrada je izgrađena od čelika i staklenih panela i u njoj se nalazi Islandski simfonijski orkestar i opera. Nacionalni muzej Islanda osnovan je 1863. Nezaobilazni eksponat u muzeju su Vapjofsstadur vrata na kojima je prikazan vitez koji savladava zmaja. Pored njega nalazi se i Nacionalna galerija Islanda. Muzej umetnosti osnovan je 1973. godine i poseduje najveću umetničku kolekciju na Islandu. U njemu se organizuju i mnogobrojni kulturni događaji.

 

 

Čelična skulptura Sun Voyager, delo Jona Gunnara Anasona, podseća na vikinški brod i postavljena je na obali Atlantskog okeana, na mestu sa kog se pruža pogled na okean i planinu Esja. U Kući kulture čuva se kulturno nasleđe Islanda, pored ostalog i Poetična Eda, zapis koji je bio izvor za poznato delo Tolkina – ‘The Hobbit’.

Restorani / Kafići / Noćni život

Najpoznatiji restorani u Rejkjaviku su restoran Kol, restoran Old Iceland, restoran-bar Svarta Kaffid, restoran Ostabudin i riblji restoran Fish company.

 

 

Shopping

Grad je prepun butika, knjižara i suvenirnica. Laugavegur je glavna ulica za kupovinu i nalazi se u centru Rejkjavika. U gradu postoje i tri tržna centra: Kringlan, Mjodin i Grimsbaer. Jedna od najpoznatijih prodavnica ženske odeće je KronKron, a odeću za muškarce možete kupovati u prodavnici Nordic store. Sportsku odeću možete kupovati u prodavnici Cintanami, koja je islandski brend. Najlepše suvenire možete kupovati u prodavnicama KRAUM i Viking.

Ostale aktivnosti

Ukoliko želite da isprobate toplu kupku u hladnom ambijentu preporučuje se odlazak u Pelan koji poseduje jedan od pet velikih izvora tople vode. Biserna opservatorija namenjena je ljubiteljima severnog neba, a Island je poznat po nebeskim predstavama koje su čudo prirode i ostavljaju bez daha, takva je na primer Aurora Borealis tj. fenomen severne svetlosti.

 

 

Nacionalni park Skaftafel poznat je po prelepim ledenim pećinama, a glavna atrakcija parka je vodopad Svartifos.

 

 

Videy je najveće ostrvo u zalivu Kollafjordur, u blizini Rejkjavika i poznato je što zbog prirodnih lepota što zbog istorije i umetnosti. Na njemu se nalazi Toranj od svetlosti, delo Joko Ono.

 

 

Ono po čemu je Island poznat su gejziri, a najpoznatiji i najposećeniji je Strokur koji se pojavljuje na svakih 4-8 minuta. Visina vodenog stuba dostiže i do 40 metara. Ukoliko ste željni mira i pravog uživanja preporučuje se obilazak jezera Mivatin.

 

Cene putovanja u Rejkjavik možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 8249 puta