Rejkjavik

 

Rejkjavik je glavni i ujedno i najveći grad na Islandu. Nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva u zalivu Faksagloji na Atlanskom okeanu i on je najseverniji glavni grad na svetu. Kada je o Islandu reč nazivaju ga zemljom leda i vatre jer obiluje vulkanima i gejzirima  koji su njegov zaštitni znak.

 

Rejkjavik

 

Osnovao ga je vikinški starosedelac Ingolfur Arnarson 874. godine, sa status grada dobio je 1786. godine pa se ta godina slavi kao godina osnivanja grada.

 

Rejkjavik

 

Najistaknutije građevine Rejkjavika su Nacionalni muzej, gradski muzej i zgrade Islandskog univerziteta. Ceo Island, pa i Rejkjavik je grad nestvarne lepote. Grad obiluje fontanama, jezerima i bazenima, a Plava laguna, koja se nalazi 50 kilometara od grada, je glavna atrakcija Rejkjavika.

 

Rejkjavik

 

Perlan je građevina smeštena na brdu Oskjuhlid koja ima 10 000 kubnih metara izložbenog prostora u prizemlju, poznatog kao Zimska bašta. Na poslednjem spratu nalazi se restoran, kafeterija i bar. Harpa je koncertna dvorana koja je otvorena 2011. Zgrada je izgrađena od čelika i staklenih panela i u njoj se nalazi Islandski simfonijski orkestar i opera. Nacionalni muzej Islanda osnovan je 1863. Nezaobilazni eksponat u muzeju su Vapjofsstadur vrata na koja je prikazan vitez koji savladava zmaja. Pored njega nalazi se i Nacionalna galerija Islanda. Muzej umetnosti osnovan je 1973. godine i poseduje najveću umetničku kolekciju na Isladnu. U njemu se organizuju i mnogobrojni kulturni događaji.

 

Rejkjavik

 

Čelična skulptura Sun Voyager, delo Jona Gunnara Anasona, podseća na vikinški brod i postavljena je na obali Atlanskog okeana, na mestu sa kog se pruža pogled na okean i planinu Esja. U Kući kulture čuva se kulturno nasleđe Islanda, pored ostalog i Poetična Eda, zapis koji je bio izvor za poznato delo Tolkina The Hobbit.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Najpoznatiji resotrani u Rejkjaviku su restoran Kol, restoran Old Iceland, restoran-bar Svarta Kaffid, restoran Ostabudin i riblji restoran Fish company.

 

Rejkjavik

 

Shopping

 

Grad je prepun butika, knjižara i suvenirnica. Laugavegur je glavna ulica za kupovinu i nalazi se u centru Rejkjavika. U gradu postoje i tri tržna centra: Kringlan, Mjodin i Grimsbaer. Jedna od najpoznatijih prodavnica ženske odeće je KronKron, a odeću za muškarce možete kupovati u prodavnici Nordic store. Sportsku odeću možete kupovati u prodavnici Cintanami, koja je islandski brend. Najlepše suvenire možete kupovati u prodavnicama KRAUM i Viking.

 

Ostale aktivnosti

 

Ukoliko želite da isprobate toplu kupku u hladnom ambijentu preporučuje se odlazak u Pelan koji poseduje jedan od pet velikih izvora tople vode. Biserna opservatorija namenjena je ljubiteljima severnog neba, a Island je poznat po nebeskim predstavama koje su čudo prirode i ostavljaju bez daha, takva je naprimer Aurora Borealis tj fenomen severne svetlosti.

 

Rejkjavik

 

Nacionalni park Skaftafel poznat je po prelepim ledenim pećinama a glavna atrakcija parka je vodopad Svartifos.

 

Rejkjavik

 

Videy je najveće ostrvo u zalivu Kollafjordur, u blizini Rejkjavika i poznato je što zbog prirodnih lepota što zbog istorije i umetnosti. Na njemu se nalazi Toranj od svetlosti, delo Joko Ono.

 

Rejkjavik

 

Ono po čemu je Island poznat su gejziri a najpoznatiji i najposećeniji je Strokur koji se pojavljuje na svakih 4-8 minuta. Visina vodenog stuba dostiže i do 40 metara. Ukoliko ste željni mira i pravog uživanja preporučuje se obilazak jezera Mivatin.

 

Cene putovanja u Rejkjavik možete proveriti u našoj ponudi.

Podeli:
Pregledano 121 puta