Sevilla

Sevilja je jedan od najlepših gradova Andaluzije. Ovaj biser juga Španije je i prestonica Andaluzije i poznata je još po koridi, Seviljskom berberinu. Zaštitni znak Sevilje su i ukusni tapasi i mavarska arhitektura, a ona je i rodno mesto Don Žuana. Sevilja se nalazi na jugu zemlje i četvrta je po veličini metropola u Španiji. Od Malage je udaljena nekih 150 kilometara, isto toliko je udaljena i od Gibraltara. Sevilja ima mediteransku klimu i prosečna godišnja temperatura kreće se oko 18 stepeni.

 

Sevilla

 

Smatra se da je Sevilja osnovana u 9. veku i tada je bila poznata pod imenom Hispal, koje su osnovali Tartešani. Metropola je postala u vreme Ptolemeja, a Julije Cezar je gradu, nekoliko godina od osnivanja, dao status kolonije. Oduvek je Sevilja bila centar južne Španije. Kraljevini Kastilji pripala je sa osvajanjem Fernanda III 1248. godine. U 16. i 17. veku bila je najveći španski grad ali i važna morska luka. Seviljom su za vreme osvajanja Hispalisa 712. godine zavladali Mavari, Muslimani sa severa Afrike i njihov uticaj i danas vidimo u kulturi i arhitekturi.

 

Sevilla

 

Zlatna kula ili Torre del Oro nekada je služila kao osmatračnica i odbrambena građevina na reci. Sagrađena je u 13. veku u vreme vladavine dinastije Almohadi. Tada je povremeno služila i kao zatvor. Danas se u njoj nalazi Pomorski muzej u kome se čuvaju gravure, pisma, modeli i razni istorijski dokumenti. Najvažnija umetnička zbirka Sevilje čuva se u Muzeju likovnih umetnosti. Muzej je osnovan 1835. godine i sadrži bogatu kolekciju koju čine dela španskih umetnika poput remek dela Bartolomea Murilja, Franciska Zurbarana, Huana Valdesa. Ukoliko ste u prilici obavezno obiđite i Arheološki muzej, Muzej umetnosti i tradicije i Muzej flamenko umetnosti.

 

Sevilla

 

Gradska kuća datira iz 16. veka i izgrađena je u pleterskom stilu, dok je fasada okrenuta ka trgu Plaza Nueva uređena nešto kasnije u neoklasičnom stilu.

 

Sevilla

 

Katedrala Svete Marije od Stolice je najveća srednjovekovna i gotska katedrala i treća po veličini u svetu. Sagrađena je u periodu između 1401. i 1519. godine i poznata je po prelepoj unutrašnjosti i po tome što je tu sahranjen Kristofer Kolumbo. Izgrađena je na mestu gde se nekada nalazila gradska džamija i od njenog minareta napravljen je zvonik katedrale. Njena unutrašnjost je izuzetno raskošna i njenom gradnjom pokazivalo se tadašnje bogatstvo grada. Prilikom ukrašavanja koristilo se i zlato, a katedrala ima 80 kapela.

 

Sevilla

 

Nasuprot katedrale nalazi se Alkatraz. Ovo je nekada bilo mavarsko utvrđenje, a danas gornje delove palate španska kraljevska porodica koristi kao svoju rezidenciju. Delovi palate Alkatraz su Dvorište dama, kupatila gospođe Marije od Padile, Trgovačka kuća, Lavlja vrata, spavaća soba mavarskih kraljeva, Salon ambasadora, Dvorište lutaka i dvorište de la Monteria.

 

Sevilla

 

Šarmantna Jevrejska četvrt prepoznatljiva je po uskim uličicama, lepim trgovima, suvenirnicama i restoranima sa najboljim tapasima u celoj Španiji. Ovde je prvi put izvedena opera Karmen i upravo ovde je svoje prve korake u karijeri počeo barokni slikar Bartolomeo Muriljo.

 

 

Jedan od najlepših trgova Sevilje je Plasa Espanja. Urađen je dvadesetih godina prošlog veka u neo-mavarskom stilu i nalazi se u blizini parka Marije Luise.

 

Sevilla

 

Park Maria Luisa je izgrađen 1929. godine. Centralni deo parka urađen je u mavarsko pleterskom stilu, sa palmama, narandžama, mediteranskim borovima, a jedan deo parka je botanička bašta. Najpoznatija fontana u parku je Lavovi i jezero Lotus. U parku se nalazi Trg Španija koji je sagrađen 1928. godine u renesansnom stilu. Zidovi trga urađeni su tako da svaki predstavlja jednu od pokrajina Španije, a zgrade na trgu se koriste za vladine kancelarije.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Tradicionalno andaluzijsko jelo je tapas, a pored njega na menijima svih restorana su ribe i morski plodovi, sendvič serranito, spanać sa leblebijom i sve ove specijalitete možete probati u nekoj od tradicionalnih taverni. Od slatkiša morate probati polvoron i mantekados, kolače od badema, pestinos i torijas. Ovaj deo Španije poznat je i po lepim vinima.

 

Sevilla

 

Najpoznatiji restorani u Sevilji su restoran Cacho, restoran Da Pino, restoran El Toboso, restoran Fez, restoran Hang Zhou, restorani Komo i La Grotta i restoran Novochef. Najpoznatija taverna u Sevilji je Berrocal, a najbolju italijansku kuhinju možete probati u restoranu O Mamma Mia. U Sevilji je dosta popularno okupljanje na trgovima gde se uz domaću muziku i dobro piće ljudi vesele i uživaju. Najpoznatiji klub u Sevilji je La Carboneria koji često ugošćuje jazz i druge izvođače. Deo grada La Alfalfa poznat je po kafanama i tapas barovima, a malo moderniju muziku možete čuti u klubovima u delu La Alameda. Veliki broj diskoteka nalazi se u ulicama Betis, Triana i La Cartuja. Poznati klubovi su i klub Catedral, klub El Mundo i klub Weekend.

Ostale aktivnosti

U blizini Sevilje nalazi se Alhambra, utvrđenje poznato pod imenom Crvena tvrđava, koja je izgrađena tokom 18. i 19. veka. Ovaj nekadašnji dvorac mavarskih vladara u Granadi jedna je od najprivlačnijih atrakcija Španije. Pravo je remek-delo islamske umetnosti i zdanje je dosta dobro očuvano. Glavni objekti unutar Alhambra su kula Kubo, Adarve, kula Bdenja, kula Pomena, Kula španskih plemića, trg Oružja i kula Adarguero. Najznačajnija dvorana je Meksuar, a dvorski kompleks Nasrida se sastoji od dvorca Komares i dvorca Lavova.

 

 

Malaga je drugi po veličini grad Andaluzije i rodni grad Pikasa i Antonia Banderasa. Najpoznatije znamenitosti u njoj su Rimski teatar koji datira iz 1. veka, iz doba Oktavijana Avgusta, tvrđava Hibralfaro koja je sagrađena u 14. veku, katedrala Malage, čija je izgradnja trajala od 17. do 18. veka i koja ni danas nije završena i palata-tvrđava Alkazaba koja potiče iz 14. veka.

 

Sevilla

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Španiju.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12577 puta