Skiatos

Skiatos je malo ostrvo u Egejskom moru, koje pripada grupi Sporada. Skiatos je ostrvo u istočnom delu Grčke, udaljeno od Luke Volos oko 85 kilometara. Površina ostrva iznosi svega 50 kvadratnih kilometara što ga čini najmanjim od važnijih ostrva Sporada. Dužina ostrva je oko 10 km, širina do 6 km. Ostrvo je brdovito, naročito na severnom delu dok je jug najpitomiji. Bez obzira što je malo ostrvo u pitanju, ono u sebi krije bezbroj iznenađenja. Naziv ostrva potiče od grčke reči “skia“ (senka) zbog bujne vegetacije na ostrvu koja stvara prirodni hlad. Ostrvo je poznato po prelepim plažama. Kažu da postoji 66 plaža, što i jeste istina ukoliko se računaju i male uvale. Međutim, realna brojka plaža sa ležaljkama i tavernama koje su pristupačne je upola manja. Najpoznatija plaža je Kukunaries, koja se može pohvaliti plavom zastavicom. Ostrvo je relativno pitomo, mestimično brdovito, pokriveno borovim šumama. Skiatos Vam nudi lepe, uglavnom peščane plaže i čisto, toplo more, muziku i žurke na plaži koje traju do duboko u noć. Najveće naselje na ostrvu je sam grad Skiatos.

 

 

Grad Skiatos je i luka i glavni grad ostrva. Većina naselja i risorta se nalazi uz južnu obalu, od glavnog grada koji je na jugoistoku, do turističkog naselja Kukunaries sa svojom 1 km dugačkom plažom, na zapadu. Kako je Skiatos jedino ostrvo u severnim Sporadima koje ima aerodrom, mnogi koji idu na susedna ostrva, Skopelos i Alonisos su u tranzitu a takođe i trajekti i hidrogliseri koji ih opslužuju uplovljavaju u luku Skiatos. Ostatak ostrva se sastoji od prelepih dugačkih plaža, crkava, arheoloških nalazišta, supermarketa, vila, restorana i brojnih hotela. S druge strane, severni deo ostrva je lišen turističkog razvoja. Ovde je krajolik planinski i stenovitiji od juga. Međutim, postoje neke fenomenalne plaže na severnoj obali kao i napušteni grad odnosno srednjovekovna tvrđava Kastro koju možete obići.

 

 

Za one koji traže aktivan noćni život, grad Skiatos ih neće razočarati. Ovde ćete naći veliki izbor barova, kafića, taverni, restorana i noćnih klubova za sve ukuse. Smeštaj varira, od hotela sa 2, 3 i 4 zvezdice do apartmana, soba za izdavanje i privatnih vila sa bazenima. Skiatos čak ima i kamp. Postoji mnogo stvari koje treba videti i uraditi kao što je poseta jednoj od mnogih starih crkava i manastira ili izlet oko ostrva brodom. Možete posetiti ostrvca prekoputa (postoji nekoliko ostrva koja okružuju Skiatos i koje vredi posetiti jer ćete naći plaže sa manje ljudi nego na glavnom ostrvu, Cugria na primer), šetati se šumovitim stazama kroz ostrvo ili jednostavno odmarati na plaži. Ljubitelji vodenih sportova će uživati posebno na južnoj obali. Skrivene doline, nekoliko napuštenih plaža, pećine, stene poput skulpture i manje uvale su biseri koje takođe možete naći na Skiatosu ako nađete vremena da ga istražite. Na ostrvo se može doći avionom ili brodom.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Skiatos.

 

 

Podeli:
Pregledano 8585 puta