Znamenitosti Skiatosa

Bourtzi

Bourtzi je maleno poluostrvo na ulazu u luku koje deli istu na dva distrikta. Ovde su braća Gizi izgradila tvrđavu u 13. veku kako bi zaštitili grad, međutim do danas je preživelo samo nekoliko ruševina. Popularno je mesto za odmor i rekreaciju, puno borovine. Tvrđava je bila okružena nesavladivim zidovima a postojale su dve kule, levo i desno od glavnog ulaza. Danas nije moguće utvrditi visinu parapeta na osnovu ruševina. Arheolozi su mišljenja da je unutar tvrđave nekada bila crkvica Agios Georgios koji je bio zaštitnik kod Mlečana. Poluostrvo Burtzi deli luku grada Skiatos na dva dela. Mesto je prelepo za šetnju, puno borovine u kojoj se krije kafić koji ne smete da propustite.

 

Kuća-muzej Aleksandrosa Papadiamantisa

Ovaj muzej je bio dom Aleksandrosa Papadiamantisa (1851-1911), čuvenog grčkog pisca koji je ovde živeo u 19. veku. Smešten u gradu Skiatos, u maloj slepoj ulici vrlo blizu luke i ulice Papadiamantis, muzej je zbirka ličnih predmeta pisca i mnogih folklornih predmeta. Aleksandros Papadiamantis se svrstava među najistaknutije grčke pisce i književnike. Pisao je priče i romane koji se smatraju remek delima savremene grčke književnosti. Kuća u kojoj je živeo i umro je pretvorena u muzej u kome se čuvaju piščeve lične stvari.

 

 

Crkva Tri jerarha – Trion Ierarchon

Crkva Tri jerarha je mitropolijska crkva Skiatosa i predstavlja intelektualno jezgro ostrva budući da je bila blagoslovena da ima u svom naručju kompetentne i izvrsne sveštenike i intelektualce kao što su sveštenik Adamantios, otac Aleksandrosa Papadiamantisa, sveštenik Nikolas Papanikolau, sveštenik Andreas Buras i druge koje je predvodio sveštenik Rigas Georgios, veliki naučnik i autor. Crkva “Trion Jerarhon” je trobrodna bazilika izgrađena 1846. Nalazi se u samom centru grada Skiatos, u blizini stare luke. U njoj se čuva ikona Bogorodice (Panagia Ikonistria) koja je pronađena na drvetu u blizini manastira Ikonistria (Kunistra) oko 1650. godine. Predstavlja zaštitnika ostrva.

 

 

Manastir Evangelistria

Manastir Evangelistria (blagovesti), poznat i kao “Moni Evangelistrias” (Μονή Ευαγγελίστριας-grč.) odnosno “Vangelistras” ili “Evangelista” kako ga meštani zovu, se nalazi 5 km severno od grada Skiatosa, usred područja bogatog vegetacijom, ispod Karaflizanakie, najvišeg vrha na Skiatosu i pored izvora potoka Lehuni. Sagrađen je na padinama planine, u ranom 19. veku i ima veliki istorijski značaj za ostrvo jer je dao veliki doprinos u Grčkom ratu za nezavisnost. Naime, pružao je utočište borcima i izbeglicama i ekonomski podržavao revoluciju.

 

 

Manastir Agios Haralambos

Manastir Agios Haralambos (Μονή Αγίου Χαραλάμπους) se nalazi na nekih 6 km severno od grada Skiatosa a pola puta do tamo je neasfaltirano. Jedan je od najstarijih na ostrvu ali je danas napušten. Posetu Agios Haralambosu je dobro iskombinovati sa posetom manastiru Evangelistria ali je onda cela ruta par kilometara duža. Tačan datum osnivanja nije poznat ali je 1809. renoviran, dok neke od ikona, kao i ikonostas u drvorezu datiraju iz 1822. U ovom manastiru je romanopisac Aleksandros Moraitidis čije poreklo je sa Skiatosa (inače rođak čuvenog pisca Aleksandrosa Papadiamantisa) proveo poslednju godinu svoga života i to kao monah Andronikos. Do manastira je moguće doći samo sopstvenim prevozom pošto javni autobusi ne saobraćaju do ovde.

 

 

Tvrđava Kastro

Stari grad Kastro (Κάστρο) i sama tvrđava su izgrađeni sredinom 14. veka kako bi zaštitili stanovništvo starog grada Skiatosa od gusarskih napada, prilično čestih u ovim vremenima svuda po Egejskom moru. Novi grad je osnovan na severnoj obali ostrva, na malom poluostrvu, prirodno utvrđenom, na otprilike 9 kilometara od današnjeg glavnog grada. Zidovi tvrđave sa unutrašnje strane su bili vrlo visoki i snažni, s brojnim puškarnicama gde je kasnije postavljen niz topova kako bi se pojačala odbrambena sposobnost mesta. Komunikacija između tvrđave i ostatka kopna je ostvarivana preko pokretnog drvenog mosta na samom ulazu. U slučaju opasnosti ili kada bi napadači došli vrlo blizu zidova, most se podizao i ulaz se zatvarao. Za dodatnu sigurnost, iznad ulaza je bila ravna terasa sa zematistrom odnosno tiganjima punim ključale vode ili maslinovog ulja koje su bacali na napadače ako bi pokušali da prodru unutra. Danas do kapije vode kamene stepenice.

 

 

Ostrvo Tsougria

Nasuprot Skiatosa leži skupina malih nenaseljenih ostrva koja se mogu posetiti tokom jednodnevnih izleta koji se svakodnevno organizuju. Imaju lepe plaže i izuzetno opuštenu atmosferu. Cugria je najposećenije ostrvce i najveće od svih. Mesto je prelepo, prekriveno borovom šumom i eukaliptusom s najneverovatnijim plažama i zelenom kristalnom vodom. Najpopularnija leži na zapadu ostrva, u zaklonjenoj uvali sa čistom tirkiznom vodom koja je plitka prilično daleko od obale što je vrlo bezbedno za malu decu. Na plaži postoje ležaljke i suncobrani ali nema centara za vodene sportove. Ali je zato tu kantina u kojoj možete nešto popiti i pojesti. Ostrvo Cugria je popularno odredište za one koji imaju svoje brodove. Atmosfera je vrlo opuštajuća i savršeno se kombinuje sa prirodnim lepotama mesta. Na suprotnoj strani ostrva je druga plaža sa nedavno otvorenom kantinom, jednako lepa ali morate da prošetate kroz šumu da biste došli do nje. Svakako vredi posetiti i slikovitu crkvicu Agios Floros koja se nalazi levo od glavne plaže na ostrvu. Na ostrvu Cugria postoji nekoliko plaža od kojih je najpoznatija ona na zapadnoj obali na koju uglavnom pristaju brodići iz grada. Ima kantinu, ležaljke i suncobrane.

 

 

Manastir Panagia Kechria

Manastir Panagia Kehria (Μονή Παναγίας της Κεχριάς) je izgrađen u 18. veku. Nalazi se 7 km severozapadno od grada Skiatos, u lepoj dolini među maslinjacima i borovom šumom. Do danas je sačuvan samo katolikon (glavna crkva). Unutra ćete videti lep ikonostas u drvorezu i freske koje krase celu crkvu. Najinteresantnija je svakako kupola roze-plave boje sa drvenim krovom. Iako je izolovan vredi ga posetiti. Veoma blizu je i istoimena plaža sa tavernom poznatom širom Skiatosa.

 

 

Manastir Panagia Ikonistria

Manastir Panagia Ikonistria (Μονή Παναγίας Κουνίστρας ili Kunistra kako ga meštani obično zovu) se nalazi u planinskom području punom zelenila i predstavlja crkvu zaštitnika ostrva. Nalazi se na udaljenosti od 12 kilometara zapadno od grada Skiatos, u središtu ostrva, na putu koji vodi ka plaži Aselinos sa kog se skreće desno posle skretanja za selo Zorbates. Ovo je najsvetije mesto na ostrvu od kada je čudotvorna ikona Bogorodice pronađena oko 1650. godine. Važna ličnost ostrva i grčke pravoslavne crkve, Dionisios Stari, bio je monah ovog manastira. Manastir je dobio ime po ikoni koja je pronađena kako se ljulja na drvetu u blizini, oko 1650. godine. Ikona je odneta u grad Skiatos ali se tajanstveno (neki kažu čudom) ponovo pojavila na drvetu. Danas se može videti u crkvi Tri jerarha koja se nalazi u gradu.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Skiatos.

 

Podeli:
Pregledano 5773 puta