Stratoni

Primorsko letovalište Stratoni na Halkidikiju, nalazi se u zalivu Jerisos, na samo 100 km od Soluna. Egzotična plaža Karvunoskala je izvan naselja, u predivnom zalivu sa pogledom na Svetu Goru, ostrvo Tasos i, kada vreme to dozvoljava, čak i na ostrvo Samotraki. Ima oko 1.400 stalnih stanovnika. Osnovano je krajem 19. veka i direktno je povezano sa rudarskom aktivnošću u ovoj oblasti. Sulfidne rude su bile glavni izvor profita u naselju. Iz tog razloga je veliki broj ljudi iz Stratonija i drugih delova Grčke dolazio da radi u ovim rudnicima, a samo selo je bilo jedno od najbogatijih u celoj Grčkoj. Između ostalog, Stratoni je prvo naselje u ovom području koje je dobilo struju. Broj stanovnika se značajno povećao zahvaljujući dolasku izbeglica iz Male Azije. 

 

 

Plaža je uređena, lako dostupna i ima Plavu zastavu. Dugačka je oko 700 metara i prilično široka, između 30 i 40 metara. Peščana je (kombinacija sitnog i krupnog peska), a prelazak u vodu postepen što je čini interesantnom porodicama sa malom decom. Na desnom kraju plaže je manja luka Stratoni iznad koje je uzvišenje sa plantažom maslina, a na levom ostaci najznačajnijeg rudnika na Halkidikiju.

 

 

Od sadržaja na plaži postoji jedan odličan beach bar, Paraty koji se nalazi na desnom kraju, u blizini marine. Ispred njega ćete naći suncobrane, ležaljke, tuševe i kabine za presvlačenje. U samom naselju Stratoni imate markete, restorane, kafiće i pekare. Na plaži generalno nema velike gužve, osim na potezu oko pomenutog bara. U središnjem delu ima zelenila.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto .

 

 

 

GPS: 40.512176N 23.82779E

 

 

Podeli:
Pregledano 11548 puta