Tajland

 

Kraljevina Tajland je država koja se nalazi u jugoistočnoj Aziji. Tajland je od najatraktivnijih zemalja kada je o odmoru reč i poznat je po prelepim plažama, kristalnom moru i tajlanđanima kao izuzetno dobrim domaćinima. Nazivaju ga i Zemljom osmeha.

 

 

Bangkok je glavni grad Tajlanda i još ga nazivaju i gradom anđela. U 18. veku grad je bio ispresecan kanalima i zbog toga su ga nazivali i Venecijom istoka. Danas ga naseljava nekoliko miliona stanovnika. Reka Čao Praja grad deli na dva dela: jedan deo je tradicionalniji a drugi je mnogo razvijeniji i upravo tu su smeštene najveće turističke atrakcije.

 

 

Grand palace je jedna od sigurno najposećenijih građevina u Bangkoku. Izgradnja ove velelepne palate počela je 1782. godine i građevina se sastoji od nekoliko delova. Početkom 20. veka palata je bila mesto koje je tajlandska vlada koristila. U samom Grand palacu nalazi se dvorana Chakri Maha Prasat.

 

 

U okviru Grand palaca nalazi se kip Emerald Buda koji se smatra jednim od najznačajnijih na čitavom Tajlandu. Buda je tamno zelene boje i zanimljivo je da niko osim kralja nema dozvolu da dotakne statuu. Nekoliko puta godišnje kralj preko statue Bude postavlja plašt. Postoje mnogo legende o nastanku statue. Prema nekim saznanjima kip je poreklom iz Indije dok drugi istorijski podaci govore da je kip poreklom iz Kambodže.

 

 

Još jedan hram vredan pomena je Wat Arun koji je dobio ime po indijskom bogu zore Arunu. Nalazi se na obali reke Chao praya i napravljen je od porculanskih pločica.

 

 

Odmah pored Grand Palaca nalazi se jedan od najvećih hramova u Bangkoku Wat Pho. U ovom hramu nalazi se i kip najvećeg Bude na svetu koji je dug 46 metara, visok 15 metara i ceo je prekriven zlatnim listićima, sa očima od bisera. U blizini hrama nalazi se i Medicinski fakultet. Jedan od najstarijih hramova na Tajlandu je Wat Suthat u kome se nalazi kip Bude koji je dovežen brodom iz Sukothaija. Vimanmek palace je najveća zgrada na svetu napravljena od zlatnih blokova i nekada je bila odmaralište kraljevske porodice. Ovo velelepno zdanje poseduje oko 80 soba od kojih je 30 soba izložbeno a poznato je i po prvom tajlandskom kućnom kupatilom i najstarijoj tajlandskoj pisaćoj mašini.

 

 

Sigurno jedno od najpoznatijih mesta na Tajlandu, poznato pre svega po rajskim plažama je Phuket. Od Bangkoka je udaljen nekih 900 kilometara a ime potiče od malajske reči bukit što znači brdo. Glavni grad ostrva je Muang Phuket.

 

 

Dobro je poznato da je Tajland jedna od najlepših destinacija za odmor na svetu poznato pre svega po prelepim plažama i kristalnom moru.

 

 

Na jugozapadu Tajlanda nalazi se ostrvo Ko Lipo koje je od kopna udaljeno 60 kilometara. Najpoznatije plaže na ovom ostrvu su Pattaya beach, Sunrise beach i Sunset beach. Ovo ostrvo je jedino koje je naseljeno u arhipelagu Adang.

 

 

Jedno od najpopularnijih ostrva, pre svega za ronioce zbog prelepih koralnih grebena i bogate podvodne flore i faune, je ostrvo Ko Lanta. Još jedna stvar po kome je ostrvo poznato ali i privlačno turistima je to što ga naseljavaju takozvani morski cigani, nomadi. Na oko tri sata od Bangkoka nalazi se ostrvo Ko Samet. Veći deo ovog bisera Tajlanda zaštićen je kao nacionalni park, a najpoznatije plaže su Na Hat Sai Kaeo i plaža Ao Hin Khok. Ostrvo Ko Samui je jedno od najluksuznijih i najurbanijih ostrva na Tajlandu. Poznato je po mnogobrojnim festivalima koji se održavaju na ostrvu. Obeležje ostrva je statua Bude koja je visoka 12 metara i zoo vrt sa tigrovima. Najposećenije plaže su Lamai i Chaweng, ali i plaže Lipa Noi i Taling Ngam koje su poznate po dobrim žurkama.

 

Restorani / kafići / noćni život

 

Ko Phangan je ostrvo na Tajlandu gde se svake godine održava veliki festival elektronske muzike Fool Moon party. Festival se održava u septemrbu. Bangkok je svetski poznato mesto kada je reč o barovima, klubovima i diskotekama. Jedno od najpopularnijih mesta za izlazak u Bangkoku je deo grada Patpong u kome se nalazi veliki broj diskoteka i noćnih barova. Najpoznatija mesta  za izlazak su bar Madrid, Crown royal i bar Kings of Lepard groups. Okrug Nana Plaza takođe se smatra jednim od mesta za najbolji provod.

 

 

Jedna od najpopularnijih diskoteka u Bangkoku je Q-bar koja je neretko i mesto gostovanja svetskih DJ-eva.

 

Ostale aktivnosti

 

Jedan od najpoznatijih načina da se doživi Bangkok je krstarenje rekom Chao Phraya. Ova tura traje nekih dva sata a u okviru nje možete uživati u romantičnim večerama uz tajlansku kuhinju i panoramsko razgledanje grada po noći.

 

 

Zasigurno najlepše mesto na Tajlandu su Phi Phi ostrva koja se nalaze provinciji Krabi, nedaleko od Phuketa. Najveće ostrvo je Ko Phi Phi Don, a ostrva su popuralna najveše među mladim bračnim parovima koji se često odlučuju da svoj medeni mesec upravo provedu ovde. Jedna od najvećih atrakcija na ostrvu je Monkey beach, a ovde se nalazi i jedna od najboljih škola tajlandske kuhinje. Možda najveća znamenitost na ostrvu je pećina Viking. Na Tajlandu se nalazi i ostvo Koh Tao koje je jedno od najpopularnijih mesta za ronjenje na svetu. Svake godine samo 7000 ronilaca dobije sertifikat za ronjenje na ovom ostrvu.

 

 

Na jugu Tajlanda nalazi se nacionalni park Tarutao koji se sastoji od tri arhipelaga, a čini ga 51 ostrvo. Park je poznat po egzotičnim vrstama životinja koje ga naseljavaju, a najviše po makaki majmunima koji su prava atrakcija turistima. Osim po prelepim peščanim plažama ostrvo je poznato i po krečnjačkim stenama koje su atrakcija same po sebi ali i zapadnom delu ostrva na kome se gnezde morske kornjače.

 

Cene putovanja na Tajland možete proveriti u našoj ponudi.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 4546 puta