Toroni

Toroni je malo turističko mesto na jugu Sitonije okrenuto ka Kasandri i udaljeno je oko 135 kilometara od Soluna. Gradić se prostire duž plaže i ima mnogo hotela, apartmana i soba. Mnogi restorani se nalaze ili na plaži ili prekoputa plaže gde možete da probate specijalitete grčke nacionalne kuhinje. Naravno tu je i nekoliko odlično opremljenih prodavnica u kojima možete pronaći sve ono što će Vaš boravak učiniti komfornijim.

 

 

Toroni je mesto smešteno između Neos Marmarasa i Porto Koufa, do koga možete i da prošetate. Ima bogatu istoriju, pa ukoliko Vas to interesuje imate mnogo toga da obiđete. Možete razgledati starohrišćanske i vizantijske hramove, dvorce i još mnogo građevina koje svedoče o tome da je ovaj region bio naseljen još u neolitsko doba.

 

Toroni je sa jakom tvrđavom u V veku pre nove ere bio jedan od važnijih gradova na Halkidikiju, koji je čak kovao i sopstveni novac, a snaga grada je opala u vreme Rimljana koji su ga osvojili u II veku pre nove ere. I ovako oslabljeni grad dodatno biva devastiran prilikom invazija u VI i XV veku, a prilikom ove druge invazije, zbog piratskih napada stanovništvo se seli u susedno mesto Sikija, u unutrašnjosti poluostrva.

Njegove jake zidine i građevine uništene su u XIX veku kada su Turci koristili granit od koga su bile izgrađene da bi pokrili centralne puteve Carigrada i Soluna.

Danas su sačuvane ruševine i zidine starog grada. Nazire se jedna velika okrugla kula na lokaciji „Anemomilos“ (vetrenjača) i delovi zidina na Akropolju, na vrhu uzvišenja „Vigla“. Uspon je naporan, ali je panoramski pogled vredan tog napora. Ulaz do samih ostataka nije dozvoljen, zbog radova na restauraciji.

Niz brdo nalaze se i ostaci luke, dok su drugi delovi antičkog grada, kao što je agora, na nekih 35 metara od obale, pod vodom. Ako ste ljubitelj ronjenja, ponesite svoje odelo i uživajte u pogledu na rasuto kamenje i keramiku, kao dokazima postojanja drevne civilizacije.

 

 

Restorani i kafići 

Nekoliko taverni pružiće Vam pravi užitak tradicionalne grčke kuhinje, giros restoran, pekara, poslastičarnica, nekoliko kafića i barova pružiće Vam osveženje u letnjim danima i upotpuniti Vaš odmor.

Shopping / Kupovina / Marketi

U Toroniju se nalazi i nekoliko odlično snabdevenih prodavnica u kojima možete pronaći sve ono što ce Vaš boravak učiniti komfornijim, kao i tezge sa svežim voćem i povrćem. Mesto ne predstavlja shopping destinaciju.

Plaža 

Toroni ima 2,5 kilometra dugu peščanu plažu. To je jedna od mnogih plaža Sitonije sa “Plavom zastavom”, ali bez obzira na to koliko u Toroniju može biti gužve, ova plaža nikad ne gubi na lepoti i svakako uvek možete naći mesta za sebe.  

 

 

Plaža Toroni je savršena kombinacija plavetnila mora i obilja zelenila borova i maslinjaka odakle se pruža divan pogled na zaliv Toroneos i Egejsko more. U blizini se nalazi mnogo lepih plaža, a neke od njih su slabo posećene čak i u špicu sezone.

Kristalno čista voda i zlatni pesak posebno su pogodni za porodice sa malom decom koje ovde dolaze u velikom broju. Organizovani deo je sa ležaljkama i suncobranima ispred beach barova, ali je veći deo neorganizovan i možete naći mesto gde ćete se izolovati ako želite. Uz plažu se pružaju i tereni za mali fudbal, odbojku na pesku i igrališta za decu.

 

 

 

Noćni život i provod

Samo naselje Toroni je veoma mirno, idealno za opuštajući, porodični odmor. Noćni život svodi se na šetnje pored plaže, večere u restoranima i tavernama ili na odlazak na piće u neki od kafića.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Toroni.

 

 

 

GPS: 39.9859N  23.901916E

 

Podeli:
Pregledano 18098 puta