Zante

Glavni grad i glavna luka ostrva jeste Zakintos (Zakynthos), poznatiji kao Zante. Od Laganasa je udaljen svega 8 km. Broji negde oko 10.000 stanovnika. Zante je smešten na istočnom delu ostrva oko širokog zaliva, u podnožju brda Bohali. Moderno naselje sa uređenom turističkom lukom. Istorija grada je podeljena na period pre i posle zemljotresa. Zante se nalazi na trusnom području pa ovo nije jedini zemljotres koji ga je zadesio, ali zasigurno jeste najveći. Veliki zemljotres desio se 12. avgusta 1953. godine i porušio je čitav grad. Praćen je požarom, koji je uništio i ono malo što je od grada ostalo. Pre zemljotresa građen je po uzoru na Venecijansku arhitekturu. Vile sa venecijanskom arhitekturom smenjivale su se sa kućama u nacionalnom stilu, među kojima je bilo mnogo kamenih crkvica.

 

 

Nakon 1953. samo tri građevine su preživele, a svi napori su bili uprti u obnovu grada po ugledu na staru kulturu i arhitekturu, kako bi se očuvao originalni izgled. Današnji Zakintos je mešavina nove i obnovljene arhitekture. Solomonov trg je glavni i najveći u Zanteu. Na njemu se nalazi monumentalni spomenik grčkom pesniku Dionisiosu Solomosu, koji je rođen na Zakintosu. Dionisios je autor pesme „Himna slobodi“, koja je postala prva zvanična grčka himna, ali i traje sve do danas.
Ovaj grad je i prvi grčki grad koji je imao muzičku školu. Pod uticajem venecijanske i britanske vlasti, procvetala je i književnost, a najbolji primer za to je upravo ovaj pesnik. U blizini se nalazi crkva posvećena sv. Nikoli (St. Nicholas on the Mole church), zaštitniku putnika i pomoraca. To je jedino zdanje iz venecijanskog perioda ostalo na temeljima posle zemljotresa. U Zanteu postoji još veliki broj crkava iz 19. veka sagrađenih u neoklasičnom stilu. Po uzoru na Trg sv. Marka u Veneciji, i Zakintos ima svoj Trg sv. Marka (Platia Agiou Markou).

 

 

Zante je povezan sa svim turističkim središtima ostrva (Argasi, Kalamaki, Limni Kerì, Tsivilì, Laganas, Vassilikos i Alykes) autobusom, dnevnim vožnjama. Moguće je iznajmiti automobile, džipove, motocikle, bicikle za kretanje po ostrvu. Od Zantea se odvijaju obilasci celog ostrva koji su podređeni turistima kako autobusom tako i brodom.

Shopping / Marketi

Zante nudi bogatu ponudu turistima kada se radi o prodavnicama svake vrste, od onih za turiste do onih za meštane. 
Postoji mnogo prodavnica odeće i obuće, prodavnica suvenira, raznih prehrambenih artikala i artikala zanimljivih turistima. 

Restorani / Kafići / Barovi

U Zanteu se mogu naći snack barovi, tradicionalne taverne, luksuzni restorani, krovni vrtovi i fast food restorani. Postoji ogroman izbor restorana za ručak, večeru, a barovi i pabovi su nanizani uzduž obale i na trgovima Sveti Mark i Solomos. 

Noćni život – provod

Ljubitelji noćnog provoda moraju krenuti prema Argasiju ili nekom drugom odmaralištu, jer se Zante ne može pohvaliti bogatom ponudom istog.

Plaža

Kada pređete luku grada Zantea, krećući se prema severu, naići ćete na plažu koja je duga i peščana. Plaža grada svakako ne spada u najlepše plaže Zakintosa, ali je uglavnom posećuju meštani tokom vikenda. U njenoj okolini nalaze se teniski tereni, golf tereni, parkovi za decu. Plaža je uređena.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Zakintos.


 

 

Podeli:
Pregledano 9173 puta