Laganas

Laganas se nalazi na jugozapadnom delu ostrva u istoimenom zalivu. Jedna je od prvih oblasti u kojima se razvio masovni turizam. Udaljen je 7 km od aerodroma i 8 km od glavnog grada Zantea sa kojim je dobro povezan autobuskim linijama što ga čini odličnom polaznom tačkom za istraživanje ostrva. Veliki deo Laganasa predstavlja Nacionalni Pomorski park koji je osnovan radi zaštite kornjača. Naime, svake godine u letnjim mesecima (jun, jul i avgust) ugrožena vrsta kornjača (Caretta caretta) migrira do zaliva Laganas kako bi položila svoja jaja na plaži. Laganas pokriva južni deo Zakintosa. Njegovo opštinsko sedište je grad Pantokratoras. Opštinska jedinica Laganas ima površinu od 74.104 km². Njeni najveći gradovi su Mouzaki, Lithakia, Pantokratoras, Kalamaki, Laganas i Keri. Centralni i istočni deo opštinske jedinice su ravni, ali postoje brda do 450 m nadmorske visine na zapadu. Laganas, deo zajednice Pantokratorasa, je na jugoistočnoj obali. 

 

 

Svakako se za Laganas može reći da je centar svih dešavanja na ostrvu. Najviše nosi ovaj epitet zbog atraktivnog i raznolikog noćnog života. Barovi, noćni klubovi i diskoteke su neizbežne lokacije za sve one koji na ostrvo dođu željni dobrog provoda. Ponudu upotpunjuju i restorani i taverne sa raznovrsnom kuhinjom. Laganas je parti destinacija u Evropi za posetioce iz mnogih zemalja. U gradu ima mnogo noćnih klubova, restorana i lokalnih suvenirnica. Laganas je naročito popularan među mladim britanskim, srpskim, holandskim, švedskim i nemačkim turistima.

 

 

Bar ulica ili glavna ulica je prepuna kafića, restorana, noćnih klubova, diskoteka, suvenirnica, marketa. Noćni klubovi rade po čitavu noć a ova ulica prepuna je turista, pretežno mladih. Retko ćete sresti porodice sa malom decom, jer destinacija zaista ni u kojem pogledu nije podređena njima. Laganas se odlikuje i nešto višim cenama u odnosu na druga letovališta Zakintosa. Laganas je mesto popularno najviše kod tursita iz Velike Britanije, kod naših turista i italijanskih. Ukoliko ne volite gužvu, prepune ulice turista, noćni život koji je buran, izbegavajte Laganas. 

 

 

Peščana plaža Laganasa se prostire na dužini od 5 km. Smatra se jednom od boljih na ostrvu. Duž čitave plaže ima dosta barova, kafića i taverni. Ovde su ograničene mogućnosti za sportove na vodi zbog kornjača koje se ovde gnezde. U blizini Laganasa se nalaze interesantne plaže kao što su Kalamaki, Kanonia, Agios Sostis i druge.

 

 

Interesantna aktivnost za turiste svakako mogu biti razna krstarenja. Nedaleko od zaliva Laganas su ostrva Marathonisi, Agios Sostis i Pelouzo do kojih se može doći lokalnim brodićima. Marathonisi se nalazi naspram plaže Keri. Pod upravom je Nacionalnog Pomorskog parka jer predstavlja oblast za uzgoj ugrožene vrste kornjača. Obiluje bujnom vegetacijom i ima dve plaže (peščanu i šljunkovitu). Poseta ovom ostrvu je ograničena kako vremenski tako i u broju posetilaca. Ostrvo oblikom podseća na kornjaču. Agios Sostis je ostrvce koje se nalazi na levoj strani zaliva Laganas. Nekada je bilo spojeno sa Zakintosom, ali ih je zemljotres iz 1633. godine razdvojio. Tokom leta je spojeno sa kopnom drvenim mostom kada nudi i mogućnost za noćni provod.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Zakintos.


 

 

Podeli:
Pregledano 8764 puta