Znamenitosti Egine

Egina nosi epitet prebogatog i istorijski jako bitnog ostrva. Mesta i okolina na Egini su divni, tako da je veoma lep doživljaj istražiti ovo ostrvo. Zbog svog značajnog mesta u antici i dalje postoje mnogi antički lokaliteti, a među njima je najpoznatiji hram Athena Aphaia iz VI veka pre nove ere.

 

 

Takođe možete posetiti antički lokalitet na planini Oros gde se nalaze ruševine hrama Zevsa. Grad Egina je veoma lep za obilazak, a tu je i vrlo zanimljiv arheološki muzej. Manastir Agios Nektarios je takođe vrlo zanimljivo mesto za posetu. Ovaj svetac je sahranjen ovde i priča se da ima čudesne isceljujuće moći. Paleohora je napušteni vizantijski grad koji se takođe može posetiti. U Egini je i kuća u kojoj je Nikos Kazantzakis, jedan od najpoznatijih i najvažnijih grčkih pisaca, živeo nekoliko godina.

 

 

U gradu Agia Marina možete posetiti drevni hram Aphaea, u čijoj se blizini nalazi lepa plaža. Agia Marina je jedino mesto Egine koje privlači agencijski turizam zbog blizine Starog hrama i razvijene turističke infrastrukture. U mestu Souvala, 10 km od grada Egina, nalazi se čuvena Banja Souvala, kao i lepe plaže i brojni smeštajni kapaciteti. Perdika je još jedan slikovit gradić Egine gde ćete naći lepe male taverne sa ribom pokraj plaže Marathonas. Palaeohora je stara prestonica Egine i u njoj se nalazi manastir Agios Nektarios. U ovoj oblasti su i ruševine srednjovekovnog zamka.

 

 

Uske uličice gradića Egine, glavnog grada ostrva pamte tragove života više od 5500 godina i slavnu istoriju na raskrsnici različitih kultura i civilizacija još od Eaka, mitološkog kralja drevne Egine, preko minojskih plemena, Ahajaca, Doraca, pa Mlečana i Turaka, a od 1827-1829. godine Egina je bila prestonica Grčke. U obilazak gradića možete krenuti pešaka ili u starim kočijama sa zapregom i upoznati zgradu prve vlade moderne Grčke u fondaciji prvog guvernera Grčke, Janisa Kapodistriasa, ružičastu Markelos kulu, koja je bila sedište prve postrevolucionarne vlade, danas izložbeni prostor i duhovni centar Egine, interesantni folklorni i istorijski muzej, kuću velikog grčkog pisca Kazancakisa, autora poznatog Grka Zorbe, slikovitu riblju pijacu, autentične radnjice sa lokalnim proizvodima… Ostrvo je poznato kao rodno mesto antičkog komediografa Aristofana. Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje stanovništva, a na plodnoj, vulkanskoj zemlji gaji se pamuk, badem, smokve, vinova loza, masline, pistać. U septembru je Festival pistaća i berba ovog tradicionalnog proizvoda, te sve zamiriše na pistać. Mnogobrojni restorani, taverne i kafići uz morsku obalu u luci ili u paralelnim uličicama nude šarolike mogućnosti za osveženje i uživanje u tradicionalnoj grčkoj kuhinji.

 

 

Možete da odvojite i jedan dan za obilazak prestonice Atine sa Akropoljom (uključujući novi muzej Akropolja i Plaku), kupanje na Glifadi i Varkizi, a avanturisti mogu produžiti do Suniona ili do Peloponeza. Za hodočasnike interesantan je izlet do Kamarize (85 km od Atine), gde se nalazi hram posvećen svetom Nektariju u kojem služi arhimandrit Nektarije Vitalis, koga je svetac izlečio od raka pluća. Saronski biseri: slikovita Hidra i inspirativni Poros mogu se obići krstarenjem u jednom danu. Karta se može kupiti u Pireju u agencijama. Kruzeri svraćaju na Eginu u povratku.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Eginu.

Podeli:
Pregledano 7180 puta