Bar

Bar je moderan grad koji se svakim danom sve više širi. Ovaj lučki grad poznat je po lepim sređenim zelenim površinama, dobrom noćnom provodu i prelepim plažama.

 

Bar

 

O istoriji grada najviše svedoči Stari grad. Reč je o tvrđavi koja je više vekova bila centar ovog mesta. U blizini se nalazi i stara maslina, drvo koje je staro 2000 godina. Nalazi se u mestu Mirovica, u starom delu Bara. U ovom starom delu nalaze se ostaci mnogobrojnih crkava: sačuvani su temelji romanogotske katedrale Svetog Đorđa iz 11. veka, dve gotske crkve, crkva Svete Katarine i Svete Venerande. Iz turskog perioda sačuvane su barutana i amam. U zapadnom delu grada nalaze se ruševine crkve Svetog Nikole za koju se smatra da je podignuta u 13. veku, a da je graditeljica bila Jelena Anžujska, žena srpskog kralja Uroša.

 

Bar

 

Dvorac Kralja Nikole je izgrađen 1885. godine na samoj morskoj obali. Sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte, a 1910. godine dozidana je i velika plesna sala. U sklopu dvorca nalazi se park sa velikim brojem mediteranskog bilja. U blizini dvorca nalazio se i drveni gat na kome su pristizali brodovi i jahte. Danas je ovaj dvorac Zavičajni muzej.

 

Bar

 

U blizini Bara se nalaze i ostaci srednjovekovnog grada Nehaja koji je podignut u 15. veku. Udaljen je 10 kilometara severozapadno od Bara i nalazi se na visini od 225 metara. Prvi put se pominje 1542. godine i smatra se da su ga izgradili Mlečani. U samom gradu nalazi se crkva Svetog Dimitrija iz 13. veka, sa pravoslavnim i katoličkim oltarom. Ova crkva starija je od samog utvrđenja.

 

Bar

 

Nedaleko od grada se nalaze i mnogi manastiri. Ostaci manastira Bogorodice Ratačke iz 11. veka nalaze se na morskoj obali, na kraju rta Ratac. Manastir Gornji Brčeli nalazi se u istoimenom selu. Osnovao ga je početkom 18. veka vladika Danilo kao svoju zimsku rezidenciju.

 

Bar

 

Gradska plaža ili Topolica nalazi se u samom gradu. Ova plaža je dugačka 500 metara i šljunkovita je. Nalazi se u blizini luke pa i nije toliko popularna. Crvena plaža se nalazi malo severnije, u malom zalivu između Bara i Sutomora. Duga je 1 kilometar, a u zaleđu se nalazi gusta borova šuma. Plaža je mešavina peska i šljunka crvenkaste boje. Žukotrlica je stenovita plaža duga oko 1 kilometar i nalazi se odmah iza Crvene plaže. Maljevik je mala plaža, duga svega 100 metara i nalazi se u blizini Sutomora. Zlatna obala je 10 kilometara severno od Bara, i obe plaže su duge skoro 2 kilometra. Na obe plaže pomešan je pesak i šljunak.

 

Bar

 

Restorani / Kafići / Noćni život

U Baru se nalazi veliki broj dobrih barova i kafića. Najbolji provod je u diskoteci Fratelo u Sutomoru ili u noćnom klubu Paradizo koji se nalazi nedaleko od Bara. Najbolju ribu možete pojesti u poznatim barskim hotelima Topoloca, Korali i Biserna obala. Najbolji restorani su Pandora, Gusar, Una Volta, restoran Mali Podrum. U Baru se održava i Međunarodni TV festival, festival Susreti pod starom maslinom, Barski letopisi i još mnoge druge kulturne manifestacije.

Ostale aktivnosti

Čanj je malo turističko mesto koje se nalazi između Bara i Budve. Ovo malo izolovano mesto je pravi izbor za porodice sa malom decom, ali i za sve ostale željne mirnog i prijatnog odmora. Mesto je udaljeno od velikih saobraćajnica i odlikuju ga toplo more, lepa peščana plaža, parkovi i uređenost. Čanj je od Bara udaljen nekih 12 kilometara. Biserna obala ili glavna plaža u Čanju je jedna od najlepših na Crnogorskom primorju. Planinski greben ovu plažu preseca i deli na dve manje. Plaža je pokrivena debelim slojem sitnog peska na obali i kamenim oblucima u vodi. Ukupna dužina obe plaže je 1800 metara, a plaža je kapaciteta 9000 kupača.

 

Bar

 

Plaže u Sutomoru su prelepe i dugačke su 2 kilometra. Cela plaža ima lučki oblik. Između Bara i Sutomora nalazi se veliki broj manjih plaža i uvala. Neke od najlepših su Inexova Zlatna obala, Ratačka mala plaža, Bela plaža, Kadice i još mnoge druge.

Podeli:
Pregledano 18211 puta