Ulcinj

Ulcinj je najjužniji grad Crnogorskog primorja. Nalazi se na mestu gde se reka Bojana uliva u Jadransko more. Ulcinj je poznat po lepim dugačkim plažama, pogodnim za jedrenje i surfovanje i po nudističkoj plaži Adi Bojani koja se nalazi u blizini.

 

Ulcinj

 

Stari grad u Ulcinju je jedno od najstarijih zdanja na čitavom Jadranu. Ilirski bedemi, Citadela, mreža ulica, trgovi i blokovi kuća predstavljaju važni kulturno-istorijski spomenik koji je od neprocenjivog značaja. U pitanju je antički grad čiji su najstariji ostaci bedema koji potiču iz ilirskog perioda. U 6. veku grad dobija dve kapije – istočnu i zapadnu. U muzeju grada se nalazi jako vredno antičko postolje sa grčkim natpisom boginjom Artemidi, zatim antička kameja boginje Atine, a u lapidarijumu su izloženi delovi ciborijuma iz Male crkve iz 9. veka.

 

Ulcinj

 

Kula Balšića je sigurno najreprezentativniji objekat Ulcinja. Danas služi kao galerija i prostor gde se održavaju pesničke večeri.

 

Ulcinj

 

Ispred crkve-džamije u Starom gradu nalazi se mali trg koji se nekada zvao trg robova. U 17. veku na ovom trgu prodavali su se robovi koje su zarobljivali ulcinjski gusari. Većina robova bilo je iz Italije i Dalmacije, a ulcinjski gusari su uglavnom pljačkali bogate vile na obalama Apulije i Sicilije i porobljavali njihove vlasnike.

 

Ulcinj

 

Ulcinjska mala plaža dugačka je 360 metara. Zbog širokog pojasa plitke vode pogodna je za porodice sa malom decom. Ova plaža okružena je restoranima, kafeterijama i tavernama. Ulcinjska Kopakabana je velika plaža, dugačka 13 kilometara. Od grada je udaljena 5 kilometara i proteže se od rta Đerana do Ade Bojane. Plaža je nagrađena evropskom plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Manje poznata plaža je Valdanos. U pitanju je stenovita plaža, dugačka nekih 400 metara koja je dosta popularna za pecanje i ronjenje.

 

Ulcinj

 

Između hotela Albatros i Galeb smeštena je Ženska plaža u čijoj se neposrednoj blizini nalazi izvor lekovite sumporno-mineralne vode. Maslinjak je plaža koja je duga nekih 50 metara. Nalazi su u uvali, u hladu stogodišnjeg maslinjaka, po čemu je i dobila ime.

 

Ulcinj

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Letnji period je period kada se puno toga organizuje u Ulcinju. Mesto je jako živahno kada je o zabavi i relaksaciji reč. Letnji period je posebno interesantan jer se po restoranima, hotelima i barovima na plaži stalno organizuju zabave i koncerti. U Starom gradu se svakog leta organizuju pozorišne predstave i izložbe na otvorenom. Najbolje diskoteke su Bulevard, Libertis i GO i nalaze se u centru grada. Najpoznatiji restorani u Ulcinju su Amfora, restoran Antigona, restoran Grand, restoran Aragosta i restorani Pontee i Bazar. Najpopularniji barovi su Sunset beach bar, Plan B Pub, Evergreen pub i Light Lounge.

 

Ulcinj

 

Ostale aktivnosti

Na oko 15 kilometara od Ulcinja nalazi se Ada Bojana. Ovo rečno ostrvo, smešteno na samom kraju Velike plaže, je jedna od najpopularnijih plaža na celom Crnogorskom primorju. Ostrvo je trouglastog oblika, sa jedne strane ga zapljuskuje reka Bojana, a sa druge Jadransko more. Plaža na Adi Bojani je dugačka 2880 metara i pokrivena je sitnim peskom, kao i morsko dno. Osim za kupanje mesto je zbog dobrih vetrova jako privlačno za surfovanje. Ada Bojana je i nudističko mesto, a poznata je i po bogatom biljnom i životinjskom svetu.

 

Ulcinj

 

Prvi veći grad u blizini Ulcinja je Bar. Ovaj grad poznat je po zelenilu, prelepim plažama i dobrom noćnom provodu. Od Ulcinja je udaljen 26 kilometara. Dvorac Kralja Nikole je izgrađen 1885. godine na samoj morskoj obali. Sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarnica i zimske bašte, a 1910. godine dozidana je i velika plesna sala. U sklopu dvorca nalazi se park sa velikim brojem mediteranskog bilja. U blizini dvorca nalazio se i drveni gat na kome su pristizali brodovi i jahte. Danas je ovaj dvorac Zavičajni muzej. U blizini Bara se nalaze i ostaci srednjovekovnog grada Nehaja koji je podignut u 15. veku. Udaljen je 10 kilometara severozapadno od Bara i nalazi se na visini od 225 metara. Prvi put se pominje 1542. godine i smatra se da su ga izgradili Mlečani. U samom gradu nalazi se crkva Svetog Dimitrija iz 13. veka, sa pravoslavnim i katoličkim oltarom. Ova crkva starija je od samog utvrđenja. Gradska plaža ili Topolica nalazi se u samom gradu. Ova plaža je dugačka 500 metara i šljunkovita je. Nalazi se u blizini luke pa i nije toliko popularna. Crvena plaža se nalazi malo severnije, u malom zalivu između Bara i Sutomora. Duga je 1 kilometar, a u zaleđu se nalazi gusta borova šuma. Plaža je mešavina peska i šljunka crvenkaste boje. Žukotrlica je stenovita plaža duga oko 1 kilometar i nalazi se odmah iza Crvene plaže. Maljevik je mala plaža, duga svega 100 metara i nalazi se u blizini Sutomora. Zlatna obala je 10 kilometara severno od Bara i obe plaže su duge skoro 2 kilometra. Na obe plaže pomešan je pesak i šljunak.

 

Ulcinj

 

 

Podeli:
Pregledano 20216 puta