Sutomore

Mesto Sutomore nalazi se između Bara i Petrovca. Grad je nastao 1882. godine kada su prve kuće nikle uz samo obalu. Danas je Sutomore jedno od najposećenijih mesta u Crnoj Gori. Region u kome se nalazi Sutomore se zove Spič. U ovom delu primorja nalaze se dva velika vinograda: na Spičanskom Polju i u Brcama.

 

Sutomore

 

Početkom 20. veka Sutomore počinje da se razvija u turistički centar kakav je danas. Sa preko 10.000 noćenja dnevno i puno zadovoljnih turista, Sutomore je u samom vrhu turističkih odredišta u Crnoj Gori. Mesto ima preko 260 sunčanih dana godišnje, a prosečna temperatura iznosi 16 stepeni. Kupališna sezona traje od maja do oktobra, a klima je glavni adut ovog grada.

 

Sutomore

 

Plaže u Sutomoru su jako lepo uređene i prostiru se u dužini od 2 kilometra. Glavna plaža ima lučki oblik, a veliki broj malih plaža i uvala nalazi se na delu barske obale. Pored glavne plaže u blizini se nalaze i plaža hotela Inex – Zlatna obala, Ratačka mala plaža, Bela plaža, Kadice. Popularna je i plaža Ratać.

 

Sutomore

 

Između Bara i Sutomora nalazi se rt Ratać, sa dve nudističke plaže. Obe plaže su šljunkovite, veća je okrenuta ka severozapadu, a manja ka jugozapadu. U blizini se nalaze ostaci manastira Bogorodice Ratačke iz 12. veka.

 

Sutomore

 

Nedaleko od Sutomora nalazi se Bar. Poznat je po gradskoj plaži ili Topolici koja se nalazi se u samom gradu. Ova plaža je dugačka 500 metara i šljunkovita je, a kako se nalazi u blizini luke i nije toliko popularna. Malo popularnija i lepša je crvena plaža koja se nalazi nešto malo severnije, u malom zalivu između Bara i Sutomora. Duga je 1 kilometar, a u zaleđu se nalazi gusta borova šuma. Plaža je mešavina peska i šljunka crvenkaste boje. Pored velike plaže nalazi se plaža Zukotrlica. Dugačka je nekih 1000 metara. Podloga je od malo većih kamenčića, oblutaka. U zaleđu plaže nalazi se nisko mediteransko rastinje i borova šuma koja pravi prelepu hladovinu. Ova plaža specifična je po neobičnom skladu boje mora, crvenog peska i borove šume i omiljeno je kupalište u ovom delu Crnogorskog primorja. Plaža je dosta mirna i predstavlja pravi raj za uživanje.

 

Sutomore

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Sutomore je poznato po velikom i lepo uređenom šetalištu. Na njemu se nalazi veliki broj kafića i restorana, u kojima se često organizuju zabave i žive svirke. Kada je reč o provodu, Sutomore prednjači u okolini i zadovoljava ukuse svih populacija – od najmlađih i tinejdžera do malo starijih generacija. Većina kafića nalazi se na terasama pored same plaže. Najpoznatija diskoteka je Havana, a rame uz rame sa njom, kada je reč o provodu, je i diskoteka Fratelo. Kada je o restoranima reč prednjače restoran Sirena Marta i konoba Galija. Sutomore je poznato i po velikom luna parku, a čitavom dužinom šetališta nalaze se prodavnice sa suvenirima.

Ostale aktivnosti

Iz obližnjeg Bara možete otići i na izlet do Virpazara, Rijeke Crnojevića, Skadarskog jezera, Cetinja, crnogorskih manastira na Primorju. Često se organizuje i odlazak na rafting na Tari, ali i jednodnevni izleti do Dubrovnika i Tirane. Ljubitelji šetanja uživaće u poseti tvrđavi Haj Nehaj u Sutomoru.

 

Sutomore

 

Cetinje je nekada bilo prestonica Crne Gore i poznato je po velikom broju znamenitosti. Na brdu Orlov krš nalazi se mauzolej rodonačelnika dinastije Petrović. Građen je po ideji i nacrtu knjeginje Jelene. Na ivici platoa nalazi se kameni sarkofag. Sa ovog vrha pruža se prelep pogled na istorijsko jezgro Cetinja. U blizini cetinjskog manastira nalazi se Njegoševa rezidencija koja je poznata kao Biljarda. Izgrađena je 1838. godine.

 

Sutomore

 

Petrovac se nalazi južno od Svetog Stefana. Ovo atraktivno turističko mesto poznato je po jako čistim plažama, parkovima i šumama. Ovo malo mesto može se pohvaliti lepim plažama. Gradska plaža je najveća u Petrovcu. Ova peščana plaža dužine je oko 600 metara, sa crvenkastim peskom i jedna je od najposećenijih plaža u ovom delu budvanske rivijere. U njenoj blizini nalaze se mnogobrojni plažni barovi i hoteli. Uvala Buljarica je najveća plaža Budvanske rivijere i jedna od najlepših. Proteže se od rta Resovo brdo do Dubovice. Od Petrovca je udaljena neka 2 kilometra. Plaža je šljunkovita, mešavina krupnog i sitnog žutog peska. Dugačka je 2250 metara. Plaža je dobro organizovana, sa auto kampom i odmaralištem u pozadini.

 

Sutomore

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

Podeli:
Pregledano 23814 puta