Budva

Bogat noćni život i prelepe peščane plaže simbol su Budve. Ovo primorsko mesto na Jadranu jedno je od najpoznatijih letovališta u Crnoj Gori. Budva je jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru, a istorijski podaci tvrde da je postojala još pre 3450 godina. Istoričari tvrde da je utvrđeni grad postojao još u doba antike i veruje se da je prvo bila ostrvo koje se vremenom spojilo sa obalom i napravilo zemljouz. Tokom burne istorije Budva je promenila mnoge osvajače ali su se najduže na ovom području zadržali Mlečani i Austrijanci.

 

 

Simbol Budve je Stari grad. Tako su je i nazivali u srednjem veku. Većina arhitekture je venecijanskog porekla. Stari grad se može pohvaliti sa četiri crkve. Crkva Svetog Ivana je sagrađena u 7. veku i prvobitno je bila katedrala. Bogorodičina crkva ili Santa Maria in Punta datira iz 840. godine. Crkva Svete Trojice sagrađena je 1804. godine, a tu se nalazi i crkva Svetog Save. Najveća atrakcija Starog grada su njegove zidine koje najvećim delom potiču iz srednjeg veka. Tokom velikog zemljotresa Stari grad je bio delimično uništen. Ovaj deo Budve zanimljiv je zbog simpatičnih uskih uličica kojima je ispresecan, sa mnogo restorana, galerija i suvenirnica. U Starom gradu održavaju se i brojne priredbe i koncerti.

 

 

Srednjovekovni zamak grada Budve koji je poznatiji pod imenom Citadela jedan je od značajnijih objekata srednjeg veka na crnogorskom primorju. U sklopu njega nalaze se bedemi, plato i ostaci crkve Svete Marije.

 

 

Tvrđava Kosmač nalazi se u blizini Budve, tačnije pored sela Brajići. Nalazi se na nadmorskoj visino od 800 metara. Smatra se da je izgrađena između 1841. i 1850. godine. Nekada je ovo bila austrijska tvrđava koja je predstavljala granicu između Austrougarske i Crne Gore.

 

 

Muzej grada Budve nalazi se u Starom gradu. U njemu je izložena arheološka zbirka koju čine predmeti od 5. veka do srednjeg veka i etnografska zbirka koja prikazuje kulturu ovog kraja u periodu od 18. do 20. veka. U spomen domu Stefan Mitrov Ljubiša nalaze se predmeti vezani za njegov život u Budvi, između ostalih dokumenta, pisma, novinski članci i njegove knjige.

 

 

Kada je reč o sakralnim mestima Budva je veoma bogato područje. Severno od grada nalazi se manastir Stanjevići koji je poznat po tome što je baš ovde 1798. godine izglasan prvi Crnogorski zakonik. Između Svetog Stefana i Petrovca nalazi se raskošan manastir Reževići koji datira iz 8. veka. U blizini Petrovca je i manastir Gradište.

 

 

Budva se može pohvaliti prelepim peščanim plažama. Mogren čine dve plaže spojene tunelom. Od Starog grada udaljene su oko 150 metara. Na plaži Mogren II nalaze se i ostaci crkve Svetog Antoana koju je posle brodoloma podigao moreplovac Mogrini. Po njemu su plaže i dobile ime. Jedna od popularnijih plaža je Ričardova glava. Ova šljunkovita plaža dobila je ime po Ričardu Vidmarku koji je 1963. godine snimao film na tom mestu. Nalazi se ispod zidina Starog grada. Slovenska plaža dužine je oko 1600 metara i prostire se od gradske luke do hotela Park. U pitanju je peščana i delom šljunkovita plaža.

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Budvanska rivijera poznata je po lepim restoranima i barovima. Neki od najlepših smešteni su u Starom gradu. U ovom delu Crne Gore dosta se neguje crnogorska primorska kuhinja i neki od specijaliteta su pršut, masline, sve vrste morskih riba i morskih plodova i sir iz ulja. Nacionalna pića su crnogorska lozova rakija i bela i crna vina. Neki od najpoznatijih restorana su Jadran kod Krsta, konoba Portun, restoran Zeleni gaj i restorani Bokun i Lim. Ljubitelji orijentalne kuhinje mogu obedovati u kineskim restoranima Hong Kong i Shangai u Starom gradu ili u japanskom restoranu Promenada u hotelu Splendid u Bečićima. Kada je reč o noćnom provodu Budva je vodeće mesto u regionu. Najpopularnija mesta su diskoteka Trokadero na budvanskom šetalištu, barovi Hemingway i Džef. U okolini Budve nalazi se i jedna od najvećih diskoteka na Balkanu, Top Hill, u kojoj često gostuju najveće balkanske zvezde ali i internacionalni DJ-evi.

 

 

Shopping / Marketi

Dužinom celog šetališta u Budvi u toku sezone nalaze se tezge na kojima možete kupiti suvenire ali i nešto od garderobe. Veliki broj suvenirnica i galerija sa rukotvorinama nalazi se i u Starom gradu gde su zbog lokacije malo skuplji nego na šetalištu. Kada je reč o tržnim centrima najveći je TQ Plaza koji se nalazi u centru Budve. Supermarketa ima u skoro svakoj većoj ulici, a najpovoljnije je kupovati u supermarketu Franca i marketu Marković.

Ostale aktivnosti

Ostrvo Sveti Stefan poznato je po arhitekturi, lepoti i ulicama koje su zadržale svoj istorijski izgled. Ovo je jedno od najluksuznijih letovališta u Crnoj Gori. National Geographic Traveler ga je proglasila jednim od 50 najlepših mesta na svetu. Na Svetom Stefanu nalaze se tri manje crkve: crkva Sveti Stefan po kojoj je mesto i dobilo ime, crkva Aleksandra Nevkog i najmanja koja se nalazi na ulazu u gradić, crkva Preobraženja.

 

 

Najveće ostrvo u južnom delu Jadranskog mora je Sveti Nikola. Dužine je 2 kilometra i svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od grada je udaljeno manje od jednog kilometra. Ovo ostrvo je jedna od najvećih atrakcija Budvanske rivijere. Na njemu se nalaze tri peščane plaže ukupne dužine 840 metara, a ostrvo skriva i mnoge uvale do kojih se može doći jedino čamcima.

 

Pravi raj na zemlji je Crvena glavica. Ovaj kompleks manjih plaža koji se nalazi u okviru istoimenog nudističkog kampa može se pohvaliti peščanim i stenovitim plažama. Petrovačka plaža jedna je od najposećenijih u ovom delu Crne Gore. Odlikuje je 600 metara crvenkastog peska i kristalno čisto more. Ova plaža spada u zastićene prirodne rezervate Crne Gore. Plaža Jaz nalazi se na oko 2,5 kilometra od Budve, u pravcu Tivta. Može se pohvaliti sa dve peščane plaže dužine 1200 metara i auto kampom kapaciteta oko 2000 mesta.

 

 

Sredinom juna se održava međunarodni muzički festival Pjesma Mediterana kada brojna poznata imena iz sveta muzike gostuju u Budvi. Festival traje tri noći i održava se na Trgu Slikara ispred Starog grada. Poslednjih godina Budva je domaćin i Velikog karnevala koji se održava u maju, a jun je rezervisan i za Internacionalni festival plesa.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12449 puta