Catania

Katanija je deseti po veličini grad u Italiji i drugi po veličini na Siciliji. Grad je najpoznatiji po vulkanu Etni koji se nalazi u njegovoj blizini. Nalazi u južnoj Italiji i od Rima je udaljen 800 kilometara, a od Palerma 210 kilometara jugoistočno. Najveći veći grad u blizini je Mesina, koji je udaljen nekih 90 kilometara. Klima u Kataniji je sredozemna i smeštena je u zapadnom delu Jonskog mora, u Katanijskom zalivu.

 

Catania

 

Gradsko barokno jezgro stavljeno je pod zaštitu UNESCA. Od antičkih zaostavština najpoznatije su Starogrčko pozorište iz 2. veka pre nove ere, Rimski amfiteatar iz 2. veka i starorimska kupatila, takođe iz 2. veka. Simbol grada je Slonova fontana koja je izgrađena u 18. veku i interesantna je zbog toga što je sagrađena od vulkanskog kamenja. Fontanu je sagradio Đovani Batista Vakarini.

 

Catania

 

Još neke od poznatih znamenitosti su katedrala Svete Agate, Opatija Svete Agate, crkva Svetog Plaćida i crkva Svetog Josifa. Grad je poznat i po prelepim fontanama iz perioda od 16. veka do 18. veka.

 

Catania

 

Katanija je lučki grad koji se i ne može pohvaliti plažama u samom gradu. Jedna od najlepših u blizini je la Plaia, do koje svakodnevno saobraća autobus. Primosole Beach je malo mesto koje se nalazi u blizini Katanije i može se pohvaliti prelepim plažama. Aciterezza je plaža sa stenovitom obalom, nastalom od lave i sa jako čistom vodom. Duž njenog šetališta nalaze se kafići i restorani.

 

Catania

 

Između Katanije i Taormine nalaze se neke od najlepših plaža. Lido Mazzar je mesto koje se nalazi nedaleko od grada Taormina. Ovo popularno mesto za odmor i relaksaciju poznato je po belom i kvalitetnom pesku, delu koji je šljunkovit i kristalno čistoj vodi. Osim barova i restorana na plaži u kojima možete predahnuti uz neki od italijanskih specijaliteta, ovde možete iznajmljivati i opremu za sve sportove na vodi. Zbog svega što svojim turistima pruža ovo mesto je često izbor bogatih i slavnih.

 

Catania

 

Prijatno letovalište Giardini Naxos nalazi se u blizini grada Taormina i mesta Lido Mazzar. Mesto se nalazi na istočnoj jonskoj obali Sicilije, oko 60 kilometara od aerodroma u Kataniji i 6 kilometara od Taormine. Giardini Naxos je poznat po finoj, peščanoj plaži, a mirno more pruža odlične uslove za plivanje i aktivnosti na vodi. Kao i većina plaža na Siciliji i ova ima puno barova i restorana duž obale u kojima se možete skloniti od jakog sunca ili probati morske specijalitete. I ova plaža se može pohvaliti Plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Najpoznatiji restorani su Sabbie dOro, La Cucina del Palladio i A Putia.

 

Catania

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Sicilijanska kuhinja jedna je od najstarijih i najukusnijih u Italiji. Jako je raznolika i bogata i sve to duguje narodima koji su prošli kroz Siciliju i ostavili po neki trag u kuhinji. Tipično sicilijansko predjelo je arancini – male kuglice pirinča sa prezlama. Poznata je i testenina sa ribama, zatim punjene sardine, tradicionalna salata sa narandžama i torte kasata, fruta martorana i kanoli. Ostrvo je poznato i po jako kvalitetnim i ukusnim vinima. Najpoznatiji restorani u Kataniji su Al Gabbiano, Osteria I Tre Bicchieri, Le Zagare i Metro.

 

Catania

 

Ostale aktivnosti

Etna je aktivni vulkan u Italiji koji se nalazi na istočnoj obali Sicilije, blizu Mesine i Katanije. Vulkan se izdiže na 3320 metara nadmorske visine. Ovo je takođe i najviša planina u Italiji, i Etna je tri puta viša od Vezuva. Ovo je i jedan od najaktivnijih vulkana na svetu i u neprekidnoj je fazi erupcije, i smatra se jako opasnim vulkanom.

 

Catania

 

Taormina je mondensko glamurozno mesto na Siciliji. Centar svih dešavanja u ovom simpatičnom gradiću je ulica Corso Umberto I na čijem je jednom kraju Porta Messina, a na drugom Porta Catania. Ulica je poznata po luksuznim prodavnicama, restoranima i kafeima. Na početku ulice nalazi se Palazzo Corvaja, koja datira iz XV veka i u kojoj se nalazi Museo di Ate e Tradizione Popolari. U blizini se nalazi i Piazza IX Aprile. Na glavnom trgu nalazi se crkva San Giorgio i crkva San Giuseppe, ali i poznati kafić Wunderbar. U sredini trga nalazi se Barokna fontana iz 1635. godine, katedrala San Nicolo iz 13. veka i gradska skupština Palazzo Comunale.

 

Catania

 

Mesina je grad u južnoj Italiji i treći po veličini na Siciliji. Najpoznatiji je po zemljotresu koji je 1908. godine razorio grad. Grad se može pohvaliti sredozemnom klimom. Najpoznatije građevine su gradska katedrala iz 12. veka, crkva Anunciata dei Catalani, crkva Santa Maria deli Alemani iz 13. veka, palata Kalapdi iz 18. veka i Porta Gracia – gradska kapija iz 16. veka. Mesina je poznata i po prelepim fontanama iz 16. i 17. veka.

 

Catania

 

Severno od Sicilije nalazi se arhipelag Eolska ostrva. Ovaj vulkanski arhipelag u Tirenskom moru sačinjava 7 većih i 10 manjih ostrva. Najveće je Lipara, a pored njega poznata su i ostrva Stromboli, Vulkano, Salina, Filikudi, Alikudi i Panarea. Od svih jedino je Stromboli aktivno vulkansko ostrvo i pored Etne jedini je aktivni vulkan u Evropi.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 15403 puta