Sicilija

Sicilija je jedno od najvećih, a sigurno i najlepših mediteranskih ostrva. Ova autonomna regija u Italiji nalazi se između Tirenskog mora na severu, Mesinskog moreuza i Jonskog mora na istočnoj strani, a na jugozapadu je od Afrike odvojena Sicilijanskim prolazom. Glavni grad regije je Palermo.

 

Sicilija

 

Za Siciliju govore da je prvi biser Italije. Skrivene plaže i uvale, ostaci antike i umetnost koja će Vas vratiti u 8. vek p.n.e., prijatna klima i još prijatniji starosedeoci razlog su što ćete sigurno poželeti da se vratite ovde. U njenoj burnoj istoriji bila je pod opsadom Rima, vandala, Vizantijskog carstva, muslimanske vlasti i Španije da bi 1860. godine postala deo Kraljevine Italije.

 

Sicilija

 

Mnogi spomenici i zgrade na Siciliji potiču još iz perioda antike, normanske vladavine i baroka. Ostrvo je bogato grčkim hramovima koji su građeni još od njihove kolonizacije Sicilije 750. godine p.n.e. Osim istorije, kulture, prelepih plaža i prelepog mora, Sicilija još u svojoj ponudi ima i gradove Palermo i Kataniju, vulkane Etnu, Stromboli i Vulkano ali i mnoge druge arheološke lokalitete koji svedoče o njenoj istoriji.

 

Sicilija

 

Palermo je glavni grad Sicilije. Poznat je po katedrali koju je podigao Valter Ophamil 1185. godine. Ovo arhitektonsko čudo je glavna crkva grada. Pored nje, znamenitosti Palerma su manastir San Đovan delji Eremiti, crkva Svete Katalde i Normanska palata. Grad je poznat i po brojnim trgovima i parkovima ali i zamkovima Zisa i Kuba. Teatar Masimo, koji se nalazi u Palermu, najveća je operska kuća u čitavoj Italiji. Sagrađen je krajem 19. veka i opremljen je sa 3200 sedišta.

 

Sicilija

 

Katanija je grad koji je pod zaštitom UNESCA. Poznat je po dobro očuvanom starogrčkom pozorištu iz 2. veka p.n.e., rimskom amfiteatru iz 2. veka i starorimskim kupatilima takođe iz 2. veka. Simbol grada je Slonova fontana koja je izgrađena u 18. veku od vulkanskog kamenja, a izgradio ju je Đovani Batista Vakarini. Još neke od znamenitih građevina su katedrala Svete Agate, crkva Svetog Franje Asiškog. Posebno treba pomenuti prelepe fontane iz 16. i 17. veka.

 

Sicilija

 

Dolina hramova predstavlja najistaknutiji primer grčke kulture i jedan je od najposećenijih spomenika u Italiji. U dolini se nalaze ostaci 7 grčkih hramova koji su podignuti u 5. i 6. veku pre nove ere. Hramovi su Džuno iz 5. veka u kome su se održavale proslave venčanja, Konkordija, hram Herkules od koga je ostalo samo osam stubova, najveći hram Zevs Olimpijski koji je izgrađen u čast pobede nad Kartaginom, hramovi Kastor i Poluks, hram Vulkan i hram Asclepius.

 

Sicilija

 

Plaže na Siciliji poznate su po plavo-zelenoj vodi i sitnom pesku. Duge su i po nekoliko kilometara. Većina je nagrađena Plavom zastavicom i većina plaža opremljeno je ležaljkama i suncobranima. Osim kupanja plaže su opremljene i nude i ostale aktivnosti poput sportova na vodi, skijanja, ronjeja, a većina ima i deo namenjen deci. Plaža Mondello Lido udaljena je oko 9 kilometara od Palerma i poznata je po brojnim kafićima koji se nalaze duž nje. Lido di Mortelle je mesto koje je udaljeno 12 kilometara od grada Mesina i koje je poznato po nekoliko plaža. Najposećenija je Lido dei Tirreno. Lido Mazzar je još jedno mesto na Siciliji koje je poznato po prelepim plažama. Ovde često možete videti i slavne ličnosti. Giardini Naxos je prijatno letovalište u blizini Taormina. Fina peščana plaža i mirno more savršen su spoj za kvalitetan odmor, a mesto je još i poznato po starom gradu i veličanstvenoj rivi.

 

Sicilija

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Sicilijanska kuhinja jedna je od najstarijih i najukusnijih u Italiji. Jako je raznolika i bogata i sve to duguje narodima koji su prošli kroz Siciliju i ostavili po neki trag u kuhinji. Tipično sicilijansko predjelo je arancini – male kuglice pirinča sa prezlama. Poznata je i testenina sa ribama, zatim punjene sardine, tradicionalna salata sa narandžama i torte kasata, fruta martorana i kanoli. Ostrvo je poznato i po vinu i najpoznatija su salaparutski korvo, Marsala, pantelerijski muskat, liparska malvazija, Eloro Nero i Etna. Najpoznatiji restorani u Palermu su Il Ristorantino, La Scuderia, Il Mulinazzo, Spinnato, Cin-Cin. Kada je reč o Taormini možete posetiti restorane Gran Buca, Casa Grungo, Borgo Antico i restoran Zammara. Najpoznatiji restorani u Kataniji su Al Gabbiano, Osteria I Tre Bicchieri, Le Zagare, Metro…

 

Sicilija

 

Sicilija nije poznata po preteranom noćnom životu. Jedino u jeku sezone možete potražiti neki klub u većim gradovima na ostrvu. Ono po čemu je daleko poznatija su festivali. Najpoznatiji su festival Cvet badema koji se održava u Dolini hramova svakog februara, zatim karnevali u gradovima Ačireale i Šaka tokom februara takođe, i festival kuhinja Couscous.

Ostale aktivnosti

Severno od Sicilije nalazi se arhipelag Eolska ostrva. Ovaj vulkanski arhipelag u Tirenskom moru sačinjava 7 većih i 10 manjih ostrva. Najveće je Lipara, a pored njega poznata su i ostrva Stromboli, Vulkano, Salina, Filikudi, Alikudi i Panarea. Od svih jedino je Stromboli aktivno vulkansko ostrvo i pored Etne jedini je aktivni vulkan u Evropi.

 

Sicilija

 

I Egadska ostrva Favinjana, Maretimo i Levanco nalaze se oko zapadnog vrha Sicilije, a između južne obale Sicilije i obale Tunisa nalaze se ostrva Pantelerija i Pelagijska. Na Pelagijskim ostrvima koja zapravo čine tri ostrva Lampeduza, Lampione i Linosa, dosta je razvijeno vinogradarstvo pa treba probati vina iz ovog dela Italije.

 

Sicilija

 

U južnom delu Sicilije nalazi se grad Agriđendo. Njegovi ostaci spadaju u najočuvanija antička nalazišta u Evropi i pod zaštitom su UNESCA. Ovde se nalazi i Dolina hramova o kojoj smo govorili. Pored nje u ovom gradu nalazi se i crkva Svetog Lavrentija, Gradska katedrala, Arheološki muzej i mnogobrojne srednjovekovne i barokne zgrade.

 

Sicilija

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 3799 puta