Palermo

Palermo je glavni grad Sicilije i peti po veličini grad u Italiji. Osim što je jedna od većih turističkih atrakcija Italije, Palermo je poznat i kao uporište italijanske mafije. Nalazi se u jugozapadnom delu Italije i od Rima je udaljen nekih 930 kilometara južno.

 

Palermo

 

Grad je smešten uz južnu obalu Tirenskog mora, u severozapadnom delu Sicilije. Nalazi se u ravnici Zlatna Konka i okružen je planinama Pelegrino i Galo. Odlikuje ga sredozemna klima sa toplim i sušnim letima i blagim zimama.

 

Palermo

 

Područje na kome se današnji Palermo nalazi bilo je naseljeno još u doba praistorije i naseljavalo ga je pleme Sikulima. Po nekim istorijskim zapisima grad su osnovali Kartaginjani 734. godine pre nove ere. U svojoj burnoj istoriji bio je osvajan od strane Vizantijaca, a 831. godine pada u ruke Saracena. Ime je dobio od reči Panormus što u prevodu znači Cela luka, a naziv datira iz perioda kada je grad bio u rukama stare Grčke.

 

Palermo

 

Najvažnije građevine Palerma datiraju iz 12. veka. Od ostalih se posebno izdvaja Gradska katedrala koja važi za pravo arhitektonsko čudo. Rađena je u više stilova, a poslednja restauracija rađena je u 18. veku. Ova katedrala je i glavna gradska crkva, a podignuta je na mestu nekadašnje vizantijske bazilike oko 1185. godine. Graditelj je bio Valter Ophamil.

 

Palermo

 

Normanska palata ili Palazzo dei Normanni bila je sedište kraljeva tokom normanske dominacije, a kasnije i mnogim drugim sicilijanskim vladarima. Danas zgrada služi kao reginalni parlament Sicilije. Nalazi se na najvišoj tački starog dela Palerma, iznad ostataka prvih kartaginjanskih naselja. Sagrađena je u 9. veku.

 

Palermo

 

Katakombe Kapucinera su takođe jedan od značajnih spomenika Palerma, iako su na neki način i pomalo sablasna turistička atrakcija. Ove posmrtne katakombe sadrže oko 8000 mumija poređanih u zidove. Hodnici su podeljeni u kategorije muškarci, žene, deca, sveštenici, monasi i profesije. Neki od znamenitih istorijskih ličnosti koje počivaju ovde su pukovnik Enea di Đulijano, konzul Đovani Paterniti, hirurg Salvatore Mancela, vajari Lorenco Marabiti i Filipo Penino i mnogi drugi.

 

Palermo

 

Quattro Canti je barokni trg u Palermu. Izgrađen je po zahtevu vojvode od Makeda između 1608. i 1620. godine. Nalazi se na raskrsnici ulice Makeda i šetališta Vitorio Emanuele. Trg ima oblik osmougla i na njemu se nalaze četiri barokne zgrade koje su izgrađene u klasičnom stilu u tri nivoa, dorskom, jonskom i korintskom. U centru svake nalazi se fontana sa statuom devojke koja simboliše jedno od četiri godišnjih doba. Na najvišem nivou nalaze se statue zaštitnica grada Svete Hristine, Svete Nimfe, Svete Olivije i Svete Agate. Znamenitosti Palerma su i manastir San Đovan delji Eremiti i crkva Svete Katalde. Grad je poznat i po brojnim trgovima i parkovima ali i zamkovima Zisa i Kuba. Teatar Masimo, koji se nalazi u Palermu, najveća je operska kuća u čitavoj Italiji. Sagrađen je krajem 19. veka i opremljen je sa 3200 sedišta.

 

Palermo

 

Crkva San Giovanni degli Eremiti je sagrađena 1132. godine. Sastoji se od pet svodova koji natkrivaju malu crkvicu sagrađenu na ostacima nekadašnjeg hrama. Tu se nalazi i prelepa kolonada i raskošan vrt. Prava oaza mira u Palermu je vrt Orto Botanico koji je poznat po egzotičnim vrstama biljaka i drveća.

 

Palermo

 

Možda jedina mana Palerma je to što nema plažu u samom gradu. Najbliža je plaža Mondello do koje se stiže autobusom za nekih 15 minuta. Plaža je dosta popularna u toku sezone i može se pohvaliti izuzetno čistom vodom, a na njoj se nalazi i puno kafića i barova. Na sat vremena vožnje od Palerma nalazi se verovatno najlepša plaža u ovom delu Sicilije, San Vito lo Capo. U blizini nje je i prirodni rezervat dello Zingaro koji je poznat po divnim uvalama.

 

Palermo

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Sicilijanska kuhinja jedna je od najstarijih i najukusnijih u Italiji, pa i u čitavoj Evropi. Jako je raznolika i bogata i sve to duguje narodima koji su prošli kroz Siciliju i ostavili po neki trag u kulturi, pa i u kuhinji. Najpoznatiji restorani u Palermu su Il Ristorantino, La Scuderia, Il Mulinazzo, Spinnato, Cin-Cin. Dosta popularna je diskoteka-restoran Il Moro koji se nalazi na obližnjoj plaži, malo van grada. Klub je sa dva nivoa, ulaz je 10 eura i uz kupljenu ulaznicu dobijete jedno piće. Palermo se može pohvaliti dobrim noćnim životom. Najbolji kafići se nalaze u ulici Via Chiavettieri. I na obližnjem ogromnom trgu Vucciria nalazi se veliki broj kafića i tu je uvek malo opuštenija atmosfera. Puno barova nalazi se i oko Teatra Massimo.

Ostale aktivnosti

Čitava Sicilija poznata je po prelepim plažama i uvalama. Plaže su poznate po plavo-zelenoj vodi i sitnom pesku. Duge su i po nekoliko kilometara. Većina je nagrađena Plavom zastavicom i većina plaža opremljeno je ležaljkama i suncobranima. Osim kupanja plaže su opremljene i nude i ostale aktivnosti poput sportova na vodi, skijanja, ronjeja, a većina ima i deo namenjen deci. Lido di Mortelle je mesto koje je udaljeno 12 kilometara od grada Mesina i koje je poznato po nekoliko plaža. Najposećenija je Lido dei Tirreno. Lido Mazzar je još jedno mesto na Siciliji koje je poznato po prelepim plažama. Ovde često možete videti i slavne ličnosti. Giardini Naxos je prijatno letovalište u blizini Taormina. Fina peščana plaža i mirno more savršen su spoj za kvalitetan odmor, a mesto je još i poznato po starom gradu i veličanstvenoj rivi.

 

Palermo

 

Severno od Sicilije nalazi se arhipelag Eolska ostrva. Ovaj vulkanski arhipelag u Tirenskom moru sačinjava 7 većih i 10 manjih ostrva. Najveće je Lipara, a pored njega poznata su i ostrva Stromboli, Vulkano, Salina, Filikudi, Alikudi i Panarea. Od svih jedino je Stromboli aktivno vulkansko ostrvo i pored Etne jedini je aktivni vulkan u Evropi.

 

Palermo

 

Dolina hramova predstavlja najistaknutiji primer grčke kulture i jedan je od najposećenijih spomenika u Italiji i nalazi se na Siciliji. U dolini se nalaze ostaci 7 grčkih hramova koji su podignuti u 5. i 6. veku pre nove ere. Hramovi su Džuno iz 5. veka u kome su se održavale proslave venčanja, Konkordija, hram Herkules od koga je ostalo samo osam stubova, najveći hram Zevs Olimpijski koji je izgrađen u čast pobede nad Kartaginom, hramovi Kastor i Poluks, hram Vulkan i hram Asclepius.

 

Palermo

 

Katanija je grad koji je pod zaštitom UNESCA. Poznat je po dobro očuvanom starogrčkom pozorištu iz 2. veka p.n.e., rimskom amfiteatru iz 2. veka i starorimskim kupatilima takođe iz 2. veka. Simbol grada je Slonova fontana koja je izgrađena u 18. veku od vulkanskog kamenja, a izgradio ju je Đovani Batista Vakarini. Još neke od znamenitih građevina su katedrala Svete Agate, crkva Svetog Franje Asiškog. Posebno treba pomenuti prelepe fontane iz 16. i 17. veka.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 16325 puta