Nea Skioni

Nea Skioni je jedno priobalno turističko selo koje se prostire duž peščane obale na južnom delu poluostrva Kasandra, na Halkidikiju. Ima luku gde pristaju ribarski brodići koji daju posebnu tradicionalnu grčku notu ovom selu i snabdevaju čitavu oblast svežom ribom. Nea Skioni nalazi se u neposrednoj blizini Lutre – Agias Paraskevis (kupalište Svete Petke) i predstavlja atrakciju za turiste u ovom kraju. Kako unutar sela, tako i u sporednim naseljima Agios Ioanis i Anemi turisti mogu da dođu do modernog smeštaja za letovanje duž obale.

 

Od Haniotija na istočnoj obali Kasandre, Nea Skioni je udaljen svega 9 kilometara, odnosno 15-ak minuta vožnje. Naselje je ime dobilo po antičkom gradu Skioni. Po antičkom istoričaru Tukididu, jugoistočno od ovog mesta postojao je istoimeni grad izgrađen odmah nakon Trojanskog rata od strane vojnika iz Peloponeza koji su se ovde zaustavili da provedu zimu. Ne zna se kada je tačno ovaj grad uništen, a ne postoje ni njegovi tragovi iznad zemlje. Preteča današnjeg savremenog naselja je planinsko selo Caprani (Tsaprani), čiji se veliki broj stanovnika postepeno tokom tridesetih godina prošlog veka naseljavao na ovo primorsko područje. Od starog sela Caprani, udaljenog 4 kilometra u unutrašnjosti, sačuvana je crkva Svete Trojice koju na praznik posećuje veliki broj vernika i turista.

 

 

Na dva kilometra od naselja nalazi se i crkva Bogorodice Faneromeni, sa muralima iz XVI veka. Ne zna se kada je tačno sagrađena, ali je poznato da je izgrađena na temeljima stare hrišćanske crkve. 1881. godine ova crkva je od strane manastira Flamurio iz Tesalije dodeljena Patrijaršiji, a svake godine 23. avgusta crkva slavi praznik uz prisustvo velikog broja ljudi.

 

 

Restorani i kafići 

U zaleđu plaže Nea Skionija nalazi se nekoliko restorana i taverni koji su poznati po odličnoj ponudi sveže ribe i morskih plodova. Po mnogima, najbolja, najkvalitetnija i najpovoljnija riba upravo se može kupiti ili poručiti u Nea Skioniju. Pored ovih, u gradu možete naći još tradicionalnih taverni, giros restoran, pekaru, barove i kafiće koji će Vam ponuditi osveženje.

Shopping / Kupovina / Marketi

U mestu postoji nekoliko prodavnica koje su sasvim dobro opremljene za snabdevanje tokom letovanja, mesara, poslastičarnica.

Plaža

Nea Skioni ima sve sadržaje koji su neophodni za kvalitetan porodični odmor. Plaža je vrlo pristojna, nosilac plave zastavice, uređena, peščana na obali, sa postepenom dubinom, a na samo nekoliko minuta vožnje nalaze se neke od najlepših plaža na Kasandri, kao sto su Mola Kaliva i Egeopelagitika. Plaža u Nea Skioniju je kod doka najšira i u tom delu je i najlepša, jer je tu ulaz u vodu šljunkovit.

 

 

Na samoj plaži postoji lepo uređen deo sa igračkama za decu na pesku, a pored plaže i lepo uređen park sa klupicama za uživanje u prelepom pogledu na marinu i more. Uz gradsku, postoje i uređeni delovi plaža od strane hotela, sa suncobranima i ležaljkama, spasiocima koji brinu o bezbednosti posetilaca. Nešto van naselja su mirnije plaže, okružene zelenilom, gde je pesak prošaran sitnim šljunkom i oblim kamenjem. Prvi, odnosno levi deo gradske plaže gledano prema moru, je onaj koji se nalazi baš uz mol, odnosno sa njegove druge strane je pristanište za brodiće, a često se navodi da je upravo on nepreporučljiv za kupanje, a naročito kada je prisutan veliki broj turista ili je vetrovito, pa se podigne trava sa morskog dna. 

Nadomak hotela “Imperijal” ulazak u vodu je postepen, pa je preporučljiv za decu. Treći, krajnje desni deo kada ste okrenuti prema moru, koji je jedini neuređen, te je možda i najbolji izbor za kupanje. Ali i tu treba biti pažljiv, jer se može dogoditi da ponekad ima ježeva. Na plažama postoje tuševi, ali i barovi koji funkcionišu na uobičajen način, a postoje i delovi na kojima možete koristiti sopstvenu opremu. Na jednom delu plaže postoji i prirodna hladovina, jer se tu nalazi drveće, ali i teren za odbojku, te i posebno igralište za decu.

 

 

Noćni život i provod

Nea Skioni bi trebalo da bude Vaš izbor za letovanje ukoliko želite mirno letovanje, bez glasne muzike i gužve na plaži i u gradu, sa predivnim zalascima sunca i ukoliko ste pristalica ukusnih večera, ribljih specijaliteta i čaše dobrog domaćeg grčkog vina. Nea Skioni je zaista odredište za sve hedoniste.

 

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Nea Skioni.

 

 

 

GPS: 39.94538589416471N  23.530536890029907E

 

Grčka vodič,  Grčka letovanje,  Kasandra – Sitonija – Atos,  Plaže, Nea Skioni

Grčka vodič,  Grčka letovanje,  Kasandra – Sitonija – Atos,  Plaže, Nea Skioni

Grčka vodič,  Grčka letovanje,  Kasandra – Sitonija – Atos,  Plaže, Nea Skioni

Podeli:
Pregledano 13819 puta