Kalitea

Tokom letnjih meseci Kalitea je najpopularnije naselje na Halkidikiju. Nalazi se na prvom prstu Halkidikija, Kasandri. Kalitea je udaljena od Soluna 85 km i jedno je od urbanijih mesta na Halkidikiju. Ako pređete centar mesta možete posetiti plaže Kalitee i ostala mesta na istočnoj Kasandri, kao što su Pefkohori, Hanioti, Polihrono, Kriopigi i Paliouri, ili neke delove zapadne Kasandre, kao što su Fourka, Posidi i Agia Paraskevi. Centar Kalitee je raskrsnica koja vodi u ova dva pravca.

 

 

Osim toga, na kratkom rastojanju, nalazi se i Afitos. Smeštaj u Kalitei varira od luksuznih hotela do vila apartmanskog tipa. Jedno od najpoznatijih luksuznih odmarališta u Kalitei je Melathron Thalasso Spa Hotel, dok se u istoj oblasti Pallini Beach nalazi i hotelski kompleks Pallini Beach. Plaža Palini na istočnoj obali Kasandre jedna je od najlepših plaža poluostrva. Smeštena je ispred pomenutog Pallini Beach Hotela, okruženog borovom šumom, 2,5 kilometara južno od letovališta Kalitea. Od Haniotija na jugu udaljena je oko 15 kilometara.

Jedan od ukrasa Kalitee jeste i ostatak hrama posvećenog Zevsu Amonu, izgrađen oko IV veka p.n.e. Još jedna znamenitost je svetilište posvećeno Bogu Dionisu i Nimfama, isklesano u stenovitoj pećini, iz VIII veka pre nove ere. Tu je i crkva Svetog Pantelejmona, ukrašena prelepim muralima, izgrađena oko 1865. godine. Kao i veliki broj naselja na Halkidikiju i Kaliteu su osnovali 1922. godine izbegli Grci iz Male Azije, a pre toga je ovde bio metoh u vlasništvu ruske crkve sa Svete Gore.

 

 

Restorani i kafići 

Kalitea predstavlja jedan vrlo skladan gradić na Halkidikiju koji svake godine privlači na hiljade turista. Okružen je šumom i zelenilom, a najviše ga krasi prelepo tirkizno more i plaža sa veoma sitnim peskom pogodna za porodice sa manjom decom. Naći ćete veliki broj taverni koje služe domaću grčku hranu ili pak restorane vrhunske mediteranske kuhinje. Veliki broj kafića služi osveženje najčešće od ranih jutarnjih sati do ponoći ili 2 sata iza ponoći.

Shopping / Kupovina / Marketi

Više prodavnica prehrambenih proizvoda dovoljne su za snabdevanje, a u mestu postoje i odlične poslastičarnice, taverne, restorani brze hrane. U mestu postoji nekoliko popločanih ulica koje predstavljaju pešačku zonu, a prepune su prodavnica suvenira, garderobe. S obzirom da je samo mesto na uzvišenju uz magistralu, do plaže se silazi nizbrdicom, što je potrebno imati u vidu prilikom biranja Kalitee kao destinacije za letovanje. Ukoliko odabrani smeštaj nije na samoj plaži, do plaže se može otići pešice (nizbrdicom odnosno uzbrdicom) ili kolima.

Plaža

Smeštena na istočnoj strani Kasandre, Kalitea je okrenuta ka Sitoniji i izlazi na zaliv Toroneos. Plaža ispred naselja je dobro organizovana i među najposećenijim je na Halkidikiju.                                                    

Kalitea plaža je sa zlatnim peskom, velikim suncobranima, ležaljkama i različitim turističkim sadržajima, a blizina naselja čini je lako dostupnom. Plaža u Kalitei je poznata po dugačkom plićaku i tirkiznoj, bistroj i veoma čistoj vodi.

 

 

Lepota ove plaže je gotovo neopisiva i predstavlja pravo uživanje, posebno za decu. Desni deo plaže, gledano prema moru, mestimično je stenovit i više odgovara mlađima i svima koji ne vole gužvu, dok je središnji i levi deo plaže prosto savršen za porodice sa decom. Kalitea predstavlja odličan izbor za letovanje na Kasandri. Jedina zamerka koju mnogi turisti navode su čuvenih 105 stepenika kojima se dolazi do plaže, odnosno vraća nazad do naselja. Postoji i manje naporan, ali duži zaobilazni put kojim se stiže pravo do centra.

 

 

 

Palini plaža poznata je u celoj oblasti po najčistijoj vodi i peščanoj obali, a nagrađena je Plavom zastavom za organizaciju i čistoću. Široka plaža prostire se na preko 1000 metara i očarava svojom tirkiznom, kristalno čistom vodom. Dubina vode se postepeno povećava i odlična je za porodice sa decom. Plaža je u potpunosti opremljena ležaljkama i suncobranima. Pallini Beach Hotel bio je jedan od prvih hotela na Halkidikiju i praktično je postavio osnove za dalji razvoj turizma ove oblasti, a i danas je poznat po visokom kvalitetu usluga koji se ogleda i u uređenosti i čistoći plaže.

 

 

Noćni život i provod

Samo mesto ima i veliki broj kafića i barova pa je tako atraktivan i za mlađu populaciju i predstavlja poznato mesto sa najboljim provodom na Kasandri. Na raspolaganju Vam je nekoliko noćnih klubova, barova, diskoteka, tako da provoda u Kalitei neće manjkati. Ukoliko putujete sa porodicom i malom decom, kosmopolitska strana Kalitee neće dozvoliti da Vam gužve tokom kasne noći smetaju, jer su klubovi koji rade do kasno u noć zaista perfektno zvučno izolovani.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Kaliteu.


 


 

GPS: 40.07598621792907N  23.449888229370117E

 

Podeli:
Pregledano 11056 puta