Nesebar

Nesebar je najveći dragulj bugarske rivijere. Nalazi se na obali Crnog mora, na kamenom poluostrvu i mnogo podseća na veliki usidreni brod u luci. Grad je zbog bogatog antičkog nasleđa pod zaštitom UNESCA. Od Burgasa je udaljen 35 kilometara, a od Varne oko 100 kilometara, dok je sa susednim Sunčevim Bregom gotovo spojen.

 

 

Poluostrvo se sastoji od starog i novog Nesebra i mesto je bilo naseljeno još pre oko 3000 godina kada su ga nazivali Manebria. Ovaj muzej bugarske kulture jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija u ovom delu Evrope. Na severnoj strani poluostrva mogu se videti ostaci tračanskog utvrđenja. Grad je poznat po lepim plažama, kamenim ulicama i zanimljivim tavernama.

 

 

Nesebar se može pohvaliti sa dve lepe plaže koje se nalaze u novijem delu grada. Dužine su oko 8 kilometara i južna gleda na stari deo grada, a veća je spojena sa Sunčevim Bregom. Peščana plaža letovališta dugačka je 10 kilometara. Zanimljivo je da je ova plaža sastavljena od dina. Ovo je ujedno i najprometnija plaža koja obiluje barovima i kafićima. Većina iznajmljuje ležaljke i suncobrane. U sklopu nje nalaze se i plaže Severeni i Slantchev Briag. Plitka voda od obale pogodna je za one najmlađe koji uče plivanje, a povremeno se javljaju i talasi.

 

 

Grad Nesebar proglašen je kulturnim dobrom i muzejem na otvorenom zbog mnogih kulturnih i istorijskih znamenitosti koje su sačuvane tu. I dan danas postoje ostaci gradskih zidina sačuvane još iz drugog veka. Glavna atrakcija je crkva Svetog Stefana koja je ukrašena i oslikana u 16. veku. Danas je pretvorena u muzej. U njenoj blizini nalazi se i crkva Svetog Jovana koja datira iz 14. veka.

 

 

Restorani / Kafići / Noćni provod

Nesebar turistima nudi veliki broj restorana sa najrazličitijim kuhinjama. Najbolji roštilj možete probati u restoranu Emona i Old Nessebar. Najbolje specijalitete iz mora možete pojesti u restoranu Neptun i Kapitanska Sreschta. Duh bugarske tradicije možete osetiti i u pivnici Chevermeto. Kada je reč o noćnom životu najbolji provod je u diskoteci Klub 66, klubu Puru i klubu Extreme. Cene u restoranima i klubovima su pristupačne.

 

 

Po jako dobrom provodu poznat je obližni Sunčev Breg. Najpoznatiji klubovi su Orange, Calidali Night Club, Cacao Beach, Dance Club Mania, Disco Revolution i još mnogi drugi. Najpopularniji su Orange sa muzikom 80-ih i 90-ih i klub Disco Revolution koji neguje pop i house muziku.

 

 

Ostale aktivnosti

Dosta popularni su i izleti iz Nesebra do Istanbula. Možete se odlučiti za jednodnevne ili dvodnevne izlete a cene se kreću od 35 evra do 110 evra za dvodnevni izlet, i u tu cenu uračunato je i noćenje u hotelu. Za avanturiste u ponudi je i brdska vožnja džipovima. Na ovaj način turisti se mogu upoznati sa manje znanim delovima Bugarske i upoznati floru i faunu ove lepe zemlje. Cene ovakvih izleta su okvirno oko 35 evra.

 

 

Možda jedna od većih atrakcija je i delfinarijum u Varni. Delfini su u Bugarsku stigli sa Kube kao poklon Fidela Kastra.

 

 

Plovdiv je takođe zanimljiv grad za obilazak. Takođe je jedan od najstarijih evropskih gradova i drugi je po veličini u Bugarskoj. U njemu možete videti ostatke iz antičkog perioda i to dva drevna pozorišta, ostatke srednjovekovnog bedema, kule, džamije i crkve. U blizini grada nalazi se pravoslavni manastir Bačkovski koji je osnovan 1083. godine. U njemu se nalazi ćelijna škola koja datira iz 11. veka.

 

 

Sofija je drugi najstariji glavni grad u Evropi i bogat je istorijom koju možete oživeti obilaskom ovog lepog grada. Od Sunčevog Brega se vrlo lako stiže do glavnog grada Bugarske. Ovde možete obići brojne istorijske spomenike, jako lepo uređene parkove ali i neke od najvećih shopping mall-ova u ovom delu Evrope. Boravak u Sofiji možete iskoristiti i za izlazak u neku od popularnih diskoteka ili neku večeru u sofijskim tavernama i restoranima.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Bugarsku Leto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 11548 puta