Lefkada

Lefkada je grčko ostrvo koje pripada grupi Jonskih ostrva. Pripada grupi najlepših ostrva Grčke, po mišljenju brojnih turista. Po veličini, Lefkada je četvrto ostrvo Jonskog mora, posle Kefalonije, Zakintosa i Krfa. Zanimljiva je po tome što se nalazi veoma blizu kontinentalnog dela Grčke, pa je i jedino ostrvo Jonskog mora do koga se može doći drumskim putem, a samim tim i izbeći komplikacije sa trajektom. Ostrvo je odvojeno od kopna moreuzom, širokim oko 2 km, danas premošćenim mostom na baržama. Severno od ostrva nalazi se Krf, a južno Kefalonija i Itaka.

 

 

Lefkada je ime dobila po belom kamenju i stenama, od grčke reči lefko – belo. Zapadna obala Lefkade je stenovita, i upravo su te krečnjačke stene po kojima je Lefkada i dobila naziv. Istočna strana ostrva je pitomija i naseljenija, pa su i neka od najvećih mesta upravo sa te strane ostrva. Blizu Lefkade su desetak drugih ostrva, pa i jedno privatno, Skorpios, koje se nalazi naspram grada Nidri. Sa ostalim ostrvima Jonskog mora Lefkada je povezana redovnim linijama trajekta čije su polazne tačke Nidri i grad Vasiliki, na jugu ostrva. Na severnoj strani ostrva nalazi se glavni grad ostrva Lefkas. On je upravo prvo naseljeno mesto na koje se naiđe kada se pređe most koji spaja Lefkadu sa kopnom. Na putokazima ćete primetiti da piše Lefkada, a ne Lefkas jer ga i tako zovu. Lefkas je udaljen 20-ak minuta vožnje od međunarodnog aerodroma kod Preveze. Lefkas je i najveći i glavni grad Lefkade, kao i administrativni i kulturni centar ostrva. U njemu živi oko 8000 stanovnika.  Iako se nalazi uz samo more i čitavom svojom dužinom ima šetalište pored mora i veliku luku, u samom gradu nema plaže. Glavna dešavanja su u centralnoj pešačkoj ulici i duž šetališta uz obalu. Sem Nidrija, kao najpopularnijeg mesta na ostrvu, i Lefkas je poznat po brojnim barovima i klubovima.

Iako na Lefkadi ima više mesta u kojima se nudi smeštaj za turiste, najrazvijeniji je i sa najvećim brojem smeštajnih kapaciteta grad Nidri, koji se nalazi sa istočne strane ostrva, nedaleko od glavnog grada (17 km). Smeštaj na Lefkadi varira od apartmanskog do hotelskog, kao i na drugim destinacijama. Svakako da su jedna od najvećih karakteristika Lefkade velelepne plaže i tradicionalna grčka sela, koja su na Lefkadi i te kako poznata i zaista zanimljiva turistima. U daljem tesktu daćemo opis nekih od najlepših sela Lefkade.

Agios Nikitas na zapadnoj obali udaljen je oko 13,5 km, odnosno 20-ak minuta vožnje od grada Lefkada. To je malo tradicionalno selo gde se zaista uživa u odmoru. Plaže su predivne, a neki od hotela za preporuku su svakako Olive Tree Hotel, Camping Kathisma i Hotel Agios Nikitas. 

Porto Katsiki je južnije od Agios Nikitasa, u oblasti Apolonioi. Udaljen je oko 45 km, odnosno oko sat vremena vožnje od glavnog grada Lefkade. Plaže koje ćete pronaći ovde su neke od najlepših u Evropi.

Vasiliki i Ponti nalaze se na jugu ostrva. Do njih možete stići i iznajmljenim čamcem. Ovde ćete pronaći izvrstan privatni smeštaj. Mala tradicionalna sela sa poljoprivrednim imanjima, vinogradima i maslinjacima nalaze se u centralnom delu ostrva. 

Karia je najlepše među njima. Udaljeno je oko 14 km od Lefkade, u pravcu jugozapada. Ovo seoce ima čak i svoj muzej. U susednom selu Englouvi možete kupiti odličan domaći med.

Kalamitsi je na 20-ak km od Lefkade, u centralnom delu zapadne obale. Agios Petros u oblasti Apolonioi je 30-ak km udaljen od Lefkade i 6 km severno od sela Vasiliki. Ima čak 579 stanovnika. 

Nikiana je malo ribarsko selo i nalazi se jugozapadno od glavnog grada. Nećete pogrešiti ako odsednete u nekom od tamošnjih hotela – Red Tower Hotel, Hotel Sofia i Ducato. 

Lazarata u oblasti Sfakiotes je tradicionalno selo u brdima, 10-ak km severozapadno od Lefkade.

 

Uglavnom sve plaže Lefkade su šljunkovite i uređene. Lefkadu krasi nestvarno plavetnilo vode, koja se zaista mora videti i jako je teško rečima preneti taj doživljaj. Ono što najviše privlači turiste na Lefkadu jesu upravo nestvarne plaže, i samo okruženje Lefkade koja je oivičena brdima i stenama, tako da nestvarno plavu boju upotpunjuje zelenilo i to stvara nesvakidašnje prelep prizor. Moramo naglasiti i činjenicu da ne postoji turističko mesto na Lefkadi koje ima dobru gradsku plažu. Sve dobre plaže su izvan mesta, tako da je vožnja do plaža na svakodnevno kupanje gotovo neophodna. Plaže Egremni i Porto Katsiki ubrajaju se u najlepše plaže u Grčkoj, a po nekima i u svetu.

 

 

Ukoliko posetite Lefkadu, potrudite se da ne propustite i ove turističke atrakcije:

Tvrđava Agia Mavra

Tvrđava Agia Mavra je izgrađena oko 1300. godine od strane Joanisa Orsinija, franačkog vladara koji je vladao Sicilijom i koji je Lefkadu dobio kao miraz. Tvrđava je štitila glavni grad na ostrvu od pirata iz Jonskog mora.

Manastir Agios Joanis Prodromos

Manastir Agios Joanis Prodromos nalazi se u centru ostrva južno od Lefkasa. Manastir je osnovan 1606. godine i u naredna 3 veka igrao je glavu ulogu u duhovnom i kulturnom životu ostrva. 

Manastir Arhangela Mihajla

Manastir Arhangela Mihajla se nalazi južno na nekih 20 km od glavnog grada Lefkade. Procenjuje se da je manastir osnovan u 16. veku i s obzirom da je manastir u dolini, verovatno je bio jedan od bogatijih manastira u to vreme. 

Ćelije Svetih otaca

Ćelije Svetih otaca je najstariji hrišćanski spomenik na ostrvu. Tri sveštenika su došla na ostrvo posle prvog Nikejskog sabora i zamonašili se. U blizini pećine se nalaze njihovi grobovi i manja crkvica.

Crkva Hrista Pantokratora

Crkva Hrista Pantokratora je sagrađena 1684. godine u klasičnom venecijanskom stilu. Nalazi se u centru glavnog grada i posvećena je pobedi nad Osmanlijama.

Arheološko područje Elomenos

Arheološko područje Elomenos se nalazi kod Nidrija u podnožju planine Skaros. Iskopine datiraju iz praistorijskog do rimskog doba. Otkrivene su grobnice iz ranogrčkog doba, a na vrhu sela Poros je sačuvana presa za masline iz 4. veka pre nove ere.

Arheološki lokalitet Nirikos

Arheološki lokalitet Nirikos se nalazi u okolini glavnog grada Lefkasa kod sela Kaligoni. Ovde je nekada bio smešten stari grad Lefkas koji se u to doba zvao Nirikos.

Vodopadi Dimosari – Nidri

Zelenilo Lefkade naravno zavisi od vode ali ne vode koja zapljuskuje prelepe plaže Lefkade, već od slatke vode koja se sliva niz padine planina Lefkade. Reke i podzemne vode stvaraju vodopade i jezerca i jedan od takvih kaskadnih vodopada je i Dimosari u blizini Nidrija. 

Rt Lefkata ili Dikato

Rt Lefkada je najjužniji rt na ostrvu, on je oko 30 km udaljen od Vasilikija i svega 6 km od Kefalonije. Homer pominje belu stenu na današnjoj Lefkadi i verovatno je mislio na ovaj rt. Mnoge legende i priče iz antičke Grčke o neuzvraćenoj ljubavi su vezane za ovaj rt. Lirska pesnikinja sa Lezbosa, Safo, se bacila sa ove stene zbog neuzvraćene ljubavi. Na rtu se nalazio hram boga Apolona, a danas na tom mestu stoji svetionik koji je i izgrađen od ostataka Apolonovog hrama.

Pećina Papanikolis

Druga najveća pećina u čitavoj Grčkoj je pećina Papanikolis. Pećina se nalazi na ostrvu Meganisi, istočno od Lefkade. Ime je dobila po podmornici iz Drugog svetskog rata koja se skrivala u ovoj pećini tokom 1941. godine.

 

 

 

Lefkada je zasigurno destinacija koju ne možete doživeti ravnodušno. Ostrvo je za koje je 10 dana boravka malo kako bi se upoznale sve njegove lepote. Ne bismo preporučili Lefkadu pasivnijim turistima zbog same morfologije ostrva, ali avanturistima i aktivnim turistima itekako savetujemo da posete ovo nestvarno plavetnilo i upoznaju se sa čarima jednog od najlepših grčkih ostrva.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Lefkadu.


 

 

Podeli:
Pregledano 2956 puta