Andaluzija

Pokrajina Andaluzija je jedan od najlepših predela u Španiji. Sa punim pravom je nazivaju biserom juga ove egzotične evropske države. Andaluzija zauzima teritoriju od 140 kvadratnih kilometara, a glavni grad pokrajine je Sevilja. Sunčanu obalu Andaluzije krase prelepe peščane plaže: Kosta del Sol ima oko 320 sunčanih dana godišnje, a Kosta del Almeria i Kosta Tropikal su mesta koja su poznata po prelepim uvalama i kristalno čistoj vodi Mediterana. Mesto koje privlači veliki broj surfera je Kosta de la Luz ili Obala svetlosti.

 

 

Sevilja je osnovana u 9. veku, a prvi su je naselili Tartešani. Nekada se ova trgovačka kolonija nazivala Hispal, a metropola je postala u vreme Ptolemeja. Glavna morska luka u Španiji važila je za jedan od najvećih gradova, a 1428. godine osvaja je Fernando III i pripaja je kraljevini Kastilji. Grad je poznat po prelepim parkovima, bogatoj gradskoj istoriji i arhitekturi, kao i baroku. O upravi Mavara svedoče mnogobrojna dela arapske arhitekture u starijem delu grada. Interesantni delovi za obilazak su oblasti Santa Kruz, San Lorenco, El Arenal i predgrađe Arabal.

 

 

U Sevilji se nalazi najveća srednjovekovna gotska katedrala Svete Marije od Stolice. Građena je u periodu od 1401. do 1519. godine i poznata je po raskošnoj unutrašnjosti. Mnogi elementi nekadašnje džamije na čijem je mestu sagrađena korišćeni su prilikom njene izgradnje, a najpoznatiji je minaret Hiralda koji je pretvoren u zvonik. Katedrala ima 80 kapela, a njena unutrašnjost ukrašavala se zlatom.

 

 

U centru Sevilje nalazi se prelepa Jevrejska četvrt koja je prepoznatljiva po niskim belim kućama sa još lepšim terasama. Neki od najstarijih restorana nalaze se upravo ovde, a pored njih postoji i veliki broj suvenirnica.

 

 

Alkatraz je stara mavarska palata koja je nekada bila mavarsko utvrđenje, a danas kraljevska porodica koristi kao rezidenciju. Delovi Alkatraza su Dvorište dama, kupatila gospođe Marije od Padile, trgovačka kuća, Lavlja vrata, Spavaća soba mavarskih kraljeva, Salon ambasadora, Dvorište lutaka i dvorište de la Monteria. Zlatna kula je izgrađena kao osmatračnica i datira iz 13. veka. Sagrađena je u periodu vladavine dinastije Almohadi i podeljena je na tri nivoa. U blizini nje nalazi se Pomorski muzej u kome možete pogledati istoriju Sevilje. Gradska kuća datira iz 16. veka i sagrađena je u pleterskom stilu. Najvažnija umetnička zbirka Sevilje nalazi se u Muzeju likovnih umetnosti koji je osnovan 1835. U muzeju su izložena remek dela Bartolomea Murilja, Franciska Zurbarana i Huana Valdesa. Obavezno morate obići i Arheološki muzej, Muzej umetnosti i tradicije i Muzej flamenko umetnosti.

 

 

Glavni park u Sevilji je park Maria Luisa koji je izgrađen 1929. godine. Centralni deo parka uređen je u mavarsko-pleterskom stilu, sa zasađenim mediteranskim drvećem. Ovde se nalaze i mnogobrojni spomenici i fontana Lavovi i jezero lotus. U parku je smešten i trg Španija koji je sagrađen 1928. godine u renesansnom stilu.

Restorani / Kafići / Noćni život

Tapas je jelo po kome je Sevilja poznata. Dosta se neguje lokalna kuhinja, a morski specijaliteti nalaze se na svim menijima. Za autentičan seviljski ukus morate se uputiti u neku od taverni ili barova. Najpoznatije seviljske poslastice su polvoron, pestinos, torijas i mantekados. Najpoznatiji restorani u Sevilji su Aladdin, restoran Cacho, restoran Da Pino, restoran El Toboso i restoran Fez.

 

 

Prava zabava u Sevilji kreće tek iza ponoći. Najpoznatiji barovi i klubovi su Catedral, El Mundo, klub Fun, klub Weekend i barovi Rio Latino, Carboneria i Monasterio. Većina diskoteka nalazi se u ulicama Betis, Triana i La Cartuja.

Shopping

Na glavnom gradskom trgu i u sporednim uličicama oko njega nalazi se veliki broj radnji u kojima možete kupiti suvenire. Za ozbiljniji shopping morate se uputiti do tržnog centra Nervion plaza koji se nalazi u ulici Calle Luis de Morales.

Ostale aktivnosti

Alhambra je dvorac i utrvđenje mavarskih vladara u Granadi koji je izgrađen u periodu između 18. i 19. veka. Jedna je od najprivlačnijih atrakcija Španije i pravo je remek delo islamske umetnosti. Glavni objekti unutar dvorca su Kula Kubo, Adarve, Kula Bdenja, Kula Pomena, Kula španskih plemića, Trg oružja, Kula Useka i Kula Adarguero. Alhambra se nalazi na spisku svetske baštine od 1984. godine. Andaluzija

 

 

Malaga je drugi po veličini grad u Andaluziji i rodni grad Pabla Pikasa i Antonia Banderasa. Grad je bogat zanimljivim mestima koje možete obići. Rimski teatar datira iz 1. veka i sagrađen je u doba Oktavijana Avgusta. Tvrđava Hibralfaro je sagrađena u 14. veku, a njeni temelji datiraju iz feničanskog doba. Gradnja glavne katedrale Malage trajala je dosta dugo i ni dan danas nije u potpunosti završena. Iz doba arapske vladavine ističe se palata-tvrđava Alkatraz.

 

Cene putovanja u Andaliziju možete proveriti u našoj ponudi.

 

Podeli:
Pregledano 5733 puta