Sveta zemlja i mistični Jordan

Program putovanja:

1. dan (10.oktobar 2023.) BEOGRAD – TEL AVIV – VITLAJEM

Sastanak grupe kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 12.30 sati. Poletanje aviona za Tel Aviv u 13.30 (JU 812). Sletanje aviona u Tel Aviv u 17.20 sati po lokalnom vremenu. Odlazak za Vitlajem. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan (11.oktobar 2023.) VITLAJEM – JERUSALIM – VITLAJEM

Doručak. Poseta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećeonog Rođenju Gospoda Isusa Hrista u Vitlajemu, najstarija očuvana hrišćanska crkva u kojoj se nalazi Pećina Hristovog Rođenja, Hrama sv. Katarine – katolička crkva koja obeležava mesto Rođenja Isusa Hrista. Polje pastira i hram koji obeležava prvu objavu Rođenja. Polazak autobusom za Jerusalim. Razgledanje, grada koji je smešten na Judejskim brdima i star preko 4.000 godina. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci… Jerusalim, se sastoji od modernog dela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija, a podijeljen je na četiri nejednaka dela: muslimansku čevrt, hrišćansku četvrt, jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalajim ili “grad mira”, hrišćani ga nazivaju Jerusalim, a muslimani Al Kuds ili Sveti grad. Celodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore, Crkve Pater Nostre (Crkva Očenaša) – ukoliko je otvorena za posete, koja ima i Očenaš na srpskom jeziku. To je jedino mesto gde se danas može videti reč Srbija u Svetom mestu za hrišćanstvo, veličanstven pogled na duhovnu metropolu sveta, upoznajemo strukturu kvartova Starog grada, prostorni položaj lokaliteta koji ćemo obići, Kedron dolinu i drevnu jevrejsku nekropolu. Nastavljamo razgledanje ulicom Cveti, (poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazimo do Getsimanskog Vrta i obilazimo: crkvu Agonije, mesto Hristove molitve, Judinog poljupca i hapšenja. Te pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona, prvomučenika Jesejeve doline posetićemo crkvu Bogorodičinog Uspenja, grobnog mesto presvete Bogorodice. Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu, mestu Tajne Večere, Davidov grob, crkve Bogorodičinog Usnuća – ukoliko je otvorena za posete. Kretanje kroz jevrejsku četvrt. Kretanje ulicom Via Cardo, najstarijom ulicom grada. Izlazak na prostor Zapadnog zida, Zida Plača, najveće jevrejske svetinje, podno Hramovnog Brega. Via Dolorosa, Stradalni put Gospoda Isusa Hrista sa usputnim stanicama: Simeon iz Kirineje, Veronikin ubrus, drugi Hristov pad. Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt. Obilazak najveće Hrišćanske svetinje:Crkve Hristovog groba i Vaskrsenja, kompleksa hramova i kapela koji uključuju Golgotu – mesto raspeća, Kamen pomazanja, grobno mesto Gospoda Isusa Hrista – mesto Vaskrsenja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

3. dan (12.oktobar 2023.) VITLAJEM / JERUSALIM

Doručak. Slobodno vreme za individualno razgledanje ili fakultativni izlet za Jerusalim. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan (13.oktobar 2023.) VITLAJEM– CEZAREA – HAIFA – NAZARET

Doručak. Odlazak do Cezareje, obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Od stare Cezareja je ostao rimski teatar, hipodrom, Cardo koji govore o veličini i bogatstvu grada koje je bilo sedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karmel, istorija naselja obuhvata više od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela i jedan je od najlepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra.  Nastavak puta do Nazareta . Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan (14.oktobar 2023.) NAZARET – JERDENIT – GORA BLAŽENSTVA – KAPERNAUM – NAZARET

Doručak. Razgledanje jednog od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Reč je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu prema kojem je dobio ime – Isus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Odlazak za Jardenit izvorište reke Jordan iz jezera, mesto koje danas prepoznajemo kao mesto Kršetenja. Odlazak na Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, isceljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan (15.oktobar 2023.) NAZARET – AJLOUN – DJERAS – AMAN

Doručak. Odlazak za Jordan, prelazak granice. Nastavak putovanja. Poseta TVRĐAVI – AJLON – koju je sagradio 1184 Izz ad-din Usama bin Munqidh, Saladinov general koji je porazio Krstaše 1187 godine. Ovo je izuzetan primer Islamske arhitekture, i zbog svoje izvanredne pozicije čuvao je puteve između južnog Jordana i Sirije. Nastavak putovanja za JERASH – najbolje očuvani grad rimskog carstva. Grad je doživeo zlatno doba pod Rimskom upravom i danas je najbolje očuvan grad Rimske provincije. Vekovima je bio sakriven u pesku, pre nego što je počelo iskopavanje koje je otkrilo izuzetan primer Rimske provincijske, urbane arhitekture srednjeg istoka: popločane ulice sa kolonadama, pozorište, prostrani trgovi, kupatila, fontane. Ispod Grčko-rimske spoljašnosti, grad takođe čuva finu mešavinu istoka i zapada: Grčko-rimsku mediteransku bazu i tradiciju arapskog orijenta. Nastavak putovanja za AMAN grad koji se prostire na 19 brda. Danas je to moderan grad od 1.5 mil. stanovnika, a nekada je bio prestonica Jordanskog Hashemit kraljevstva. U bronzano doba bio je poznat po nazivom Rabbath-Ammon, a kasnije kao Filadelfija. Nudi različite istorijske lokalitete iz Neolitskog, Helenističkom, Rimskog i Islamskog perioda. Lokalitet koji je poznat kao citadela uključuje mnoge građevine, kao što je Herkulov hram, Omajad palata i Vizantijska crkva. U dnu citadele nalazi se Rimsko pozorište sa 6.000 sedišta, koje se i dan danas koristi za neke kulturne događaje. Tri muzeja nude uvid u istoriju i kulturu Jordana, a to su Arheološki muzej, muzej folklora i muzej narodnih običaja. Smeštaj u hotel. Noćenje.

7. dan (16.oktobar 2023.) AMAN – MADABA – PLANINA NEBO – KARAK – PETRA

Doručak. Odlazak do Madabe “grada mozaika“, čuvenog po spektakularnim Vizantijskim i Umajadskim mozaicima, gde se nalazi mapa Jerusalima i Svete zemlje (6.vek). Sastavljen je od 2 miliona delova obojenog kamena. Bukvalno, stotine drugih mozaika (od 5 do 7 veka) nalazi se u crkvama i kućama Madabe. Nastavak putovanja autobusom do planine Nebo odakle se pruža pogled na Svetu zemlju i gde je po predanjima umro Mojsije. Nastavak putovanja. DVORCI KRSTAŠA-kraljevski put prepun je ostataka iz krstaškog perioda. Najznačajnija tvrđava je Karak. Fascinantni primeri arhitekture i vojne tradicije tog vremena. Karak- sam zamak je pre upečatljiv nego lep i prestavlja primer krstaškog vojnog arhitektonskog genija. Zamak je uvećan novim zapadnim krilom koji su dodali Ajubidi i Mameluci. Nastavak putovanja. Po dolasku u Petru smeštaj u hotel. Noćenje.

8. dan (17.oktobar 2023.) PETRA

Doručak. Obilazak Petre. PETRA spada u jedno od najpoznatijih turistička atrakcija. Zaostavština je Nabatinjana, naroda koji se naselio u južnom Jordanu pre više od 2000 godina. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih delova sveta. Najpoznatiji spomenik u Petri je riznica koja se odjednom pojavljuje na kraju Siq-a (1 km duga ulica oivičena zidovima visokim 200m). U njoj se nalaze stotine gradjevina: hramovi, kupatila, ulica sa konoladama i otvoreno pozorište sa 3000 sedišta, gigantski manastir iz prvog veka i moderan arheološki muzej. Povratak u hotel. Noćenje.

9. dan (18.oktobar 2023.) PETRA /WADI RUM/ – VITLAJEM

Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izled za Wadi Rum poznat i kao Dolina meseca, to  je područje različitih pustinjskih predela sa lepezom uskih klanaca, prirodnih lukova, vrtoglavih litica, klizišta i pećina. Posetioce očaravaju visoke planine peščara koje se uzdižu do 1500 metara visine. Petroglifi, natpisi i arheološki ostaci pronađeni na ovom području svedoče o 12.000 godina ljudske naseljenosti i međudelovanju sa prirodom. Posebno je vredno njegovih 25.000 rezbarija i 20.000 natpisa u stenama zahvaljujući kojima se može pratiti evolucija ljudske misli i rani razvoj pisma. Beduini, meštani Wadia Ruma, žive ovde već hiljadama godina. Tradicionalno nomadsko pleme, beduini su izvorno bili stočari koji su se selili od lokacije do lokacije kroz pustinju. Mnogi od njih i dalje vode nomadski način života. Wadi Rum upisan na UNESCO-v popis mesta svetske baštine. Odlazak za Vitlajem, Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.

10. dan (19.oktobar 2023.) VITLAJEM – TEL AVIV – BEOGRAD

Doručak. Odlazak za Tel Aviv. Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa, i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svetu, a pretpostavlja se da je star 4000 godina. Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu.Let za Beograd u 19.00 (JU 813). Dolazak u Beograd u 21.00 sati.

 • avionske i aerodromske takse u Beogradu i Tel Avivu (na dan objavljivanja programa i koje su podložne promenama),
 • avionski prevoz na relaciji Beograd-Tel Aviv-Beograd,
 • transferi prema programu putovanja,
 • smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi polupansiona (samousluživanje) u Izraelu i na bazi noćenja sa doručkom (samousluživanje) u Jordanu,
 • razgledanje gradova prema programu putovanja
 • troškovi organizovanja putovanja
 • međunarodno putno zdravstveno osiguranje,
 • troškovi Antigenskog ili Pcr testa za ulazak i izlazak iz zemlje ukoliko bude bio potreban,
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače (oko 80 evra po osobi),
 • međugranični prevoz i takse za prelazak Izraelsko-Jordanske granice (oko 45 evra po osobi),
 • ulaznice za lokalitete i angažovanje lokalnog vodiča u Jordanu i Izraelu (oko 180 €)
 • fakultativni izleti
 • Postoji mogućnost smeštaja u jednokrevetnoj sobi uz doplatu od 315 eur.
 • Celodnevni izlet autobusom “Jerusalim”. Cena – 35 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom ili mini busom na relaciji hotel–Jerusalim-hotel, usluge vodiča).
 • Celodnevni izlet autobusom “Wadi Rum”. Cena – 65 eura. (U cenu je uključeno: prevoz autobusom ili mini busom na relaciji hotel–Wadi Rum-hotel, usluge vodiča)

Za realizaciju ovog izleta potrebno je najmanje 20 prijavljenih učesnika. (U slučaju manjeg broja prijavljenih putnika izleti bi mogli da budu izvedeni uz korigovanje cene)

Podeli: