Korzika je mediteransko ostrvo koje pripada Francuskoj. Nalazi se zapadno od Italije, jugoistočno od Francuske i severno od ostrva Sardinija. Ona je jedan od 27 regiona Francuske. Planine čine jednu trećinu ostrva i može se reći da je Korzika, uprkos dugoj obali, planinsko ostrvo. Njen najviši vrh je na visini od 2706 metara. Korzika je poznata po prelepim plažama i još lepšoj prirodi. Ovo ostrvo je četvrto po veličini u Sredozemnom moru.

Korzika je bila u sastavu Kartagine sve do 237. godine pre nove ere, a zatim ulazi u sastav Rimske republike. Zbog svoje strateške važnosti Korzika je često bila predmet sukoba Francuske i Italije. Ona je bila pod upravom grada-države Đenove do 1768. godine kada je ustupila Korziku Francuskoj da bi otplatila dug. Najpoznatiji Korzikanac svih vremena je Napoleon Bonaparta koji je rođen u Ajacciu.

Na Korzici se nalaze neke od najlepših francuskih plaža. Korzijska obala dugačka je 1000 kilometara i na njoj se nalazi više od 200 plaža, što peskovitih, što kamenitih. Plaža Algajola se nalazi na severozapadu Korzike u istoimenom selu. Popularna je za surfovanje, a postoji i deo plaže namenjen nudistima. Korzika je ostrvo koje je poznato po dobroj kuhinji. Sastavni deo njihovih obroka su riba i plodovi mora, voće, povrće i maslinovo ulje. Nikako ne biste smeli da propustite da probate pastrmku iz planinskih potoka i kolač Fiadone. Restoran A Scudella se nalazi u mestu Korti. Poznat po prelepom pogledu na grad je restoran EmileS iz Kalvija. Restoran Grand Cafe Napoleon nalazi se u Ajaccou i poznat je po jako bogatom meniju i ukusnoj hrani. Popularni restorani su i Hibiscus u Portu, Le Tire Bouchon u Kalviju i U Tianu iz Bastrije. Najbolji riblji restorani su L Abri Cotier u Kalviju, restoran La Braise koji se nalazi u Bastiji, restoran Aux Bons Amis koji se nalazi u Kalviju i restorani Cantina Grill, La Tour Genoise i restoran Le Sud.