Ljubljana se nalazi u centralnom delu Slovenije, između Alpa i Jadranskog mora. Glavni je grad Slovenije. Ona je kulturni, ekonomski, politički i administrativni centar zemlje. Grad je podeljen na nekoliko kvartova: Šiška, Bežigrad, Vič, Moste-Polje i Centrar. Simbol Ljubljane je Ljubljanski zmaj.

Glavna gradska znamenitost je Tromostovje na reci Ljubljanici u centru grada. Tu se nalazi Prešernov spomenik u čast najvećem slovenačkom pesniku Francetu Prešernu. S druge strane reke nalazi se glavna pijaca, a duž obale načičkani su restorani i kafane.

Mesarski most je jedan od najmlađih ljubljanskih mostova i od tromostovja je udaljen stotinak metara niz reku. Sagrađen je od drveta, čelika i stakla od čega je pod mosta, a specifičan je po okačenim ljubavnim katancima i skulpturama na ogradi. Zmajski most iz 19. veka, sa četiri zmaja raširenih krila na svakom kraju, jedan je od simbola Ljubljane….Ljubljana Nova godina 2023

U Ljubljani se nalaze Narodna galerija Slovenije i Moderna galerija Ljubljane u kojima su izložena dela najvećih slovenskih umetnika. U Metelkovoj ulici nalazi se veliki centar kulture i tu se prikazuju filmovi, održavaju predavanja i koncerti uglavnom alternativne muzike. U mnoštvu starih građevina ističu se Biskupska palata koja je sagrađena 1512. godine, Stiški dvorac iz 1629. godine i Smenište iz 1785. godine.

Tivoli park je udaljen par minuta od centra i na njegovoj površini izgrađen je Tivoli dvorac. Poznat je kao mesto okupljanja studenata. Ljubljanski dvorac nalazi se na brdu u užem centru grada, iznad grada, okružen šumom. Tokom istorije bio je rezidencija različitih vladarskih porodica, vojna bolnica, ali i zatvor.