Valona

Grad Valona se nalazi u istoimenoj oblasti u Albaniji, na obali Jonskog mora. On je druga luka po veličini, odmah posle Drača. Od Tirane je udaljen 135 kilometara, a od Italije 72 kilometara. Poslednjih par godina Valona je dosta napredovala kada je o turizmu reč, a osim toga grad je i važan trgovački centar i centar tekstilne industrije. Klima u Valoni je mediteranska sa toplim letima kada neretko temperatura prelazi 40 stepeni.

 

Valona

 

U svojoj istoriji Valona je potpadala pod različitim kraljevstvima. Osnovana je u 6. veku pre nove ere. U 5. veku postaje sedište rimske episkopije, a od 733. godine nalazi se pod upravom carigradske patrijaršije. Oko nje su se sukobljavali Normani i Vizantijci. Srpsko carstvo je osvojilo Valonu 1345. godine da bi nešto kasnije Otomansko carstvo preuzelo grad. Valona je u albanskoj istoriji poznata kao grad u kome je proglašena Albanska deklaracija o nezavisnosti 1912. godine.

 

Valona

 

Valona se može pohvaliti bogatim istorijskim i antičkim nasleđem koje datira iz 6. veka pre nove ere kada se grad zvao Aulona. U centru Valone nalaze se ostaci zidina koje su štitile grad. U blizini tih ostataka nalazi se Trg zastava Šeši i Flamurit. U zgradi prve vlade Albanije nalazi se Muzej nezavisnosti, Muzej istorije i Etnografski Muzej.

 

Valona

 

Muradija džamija sagrađena je 1542. godine, a glavni arhitekta bio je Mimar Sinan koji je bio osmanskog porekla, a poznat je po tome što je projektovao i čuvenu Sulejmanija džamiju u Istanbulu. Jedno od najlepših mesta u Valoni je uzvišenje iznad grada – tekija Kuzum Babe. Sa ovog mesta pruža se prelep pogled na grad. U blizini Valone nalaze se i poluostrvo Karaburun, ostrvo Sazan i zaliv Nartu koji takođe imaju veliki istorijski značaj. Severno od Valone nalazi se rukavac zaliva Narta koji je poznat po velikom broju ptica koje se gnezde ovde. Južno od rukavca nalazi se selo Narta, okruženo vinogradima, a ovaj kraj je poznat po dobrim vinima. Na obližnjem ostrvu, u blizini sela Zvernec nalazi se Bogorodičina crkva izgrađena u vizantijskom stilu, u 14. veku. Na kraju prelepe lagune nalazi se rt Treporti, a prelepe plaže pružaju se do najjužnijeg dela albanske rivijere i grada Sarande. Na svega 30 kilometara od Valone nalazi se Apolonija, važno arheološko nalazište. Nalazište čini skup građevina koji su ostaci civilizacija koje su nastanjivale ove prostore, a potiču iz ilirskog, grčkog, rimskog i srednjovekovnog perioda.

 

Valona

 

Najbliža plaža Valoni je Narti Beach. Valona ima luku pa su najlepše plaže malo udaljene od samog grada. Gradska plaža je jedna od najpopularnijih na granici između Jadranskog i Jonskog mora. Plaža je peskovita, sa prelepim žutim peskom i tirkiznim morem, a na nekim mestima na plaži obala je stenovita. Prekoputa nje se nalazi ostrvo Sazan, do koga idu brodići. Lepe peskovite plaže nalaze se i u oblasti sela Zvernec.

Restorani / Kafići / Noćni život

Valona je mesto sa puno zanimljivih klubova i restorana. Veliki broj smešten je na plažama. Najpopularniji plažni bar je Bar Brazili. Osim njega popularni su bar Riva, bar Da Vinci, Porta Club, The Wave i Bar Coral. Kada je o restoranima reč najpopularniji su restoran Joni Vlore, taverna Te Lilo, restorani Klodi i Gondola i picerija Amantia.

 

Valona

 

Ostale aktivnosti

Malo dalje ka jugu nalazi se turistički centar Jonufer koji je poznat po malim stenovitim plažama i kristalno čistoj vodi. Malo dalje od njega nalazi se Radima, sa takođe prelepim plažama i modro-plavom bojom mora. Deo oko Radima je dosta ozelenjen, sa velikim plantažama maslina i limuna. Zaliv Valone je i odlična destinacija za ronjenje. Zanimljiv je i poznat po ostacima potopljenih brodova, poput italijanskog broda Po koji je potopljen tokom Italijansko-grčkog rata 1941. godine.

 

Valona

 

Gradić Orikum se nalazi u južnom delu zaliva Valone, na oko 15 kilometara od grada. Nekada je ovaj grad bio jedan od najznačajnijih gradova antičkog sveta i najstarija luka na obali Valone. Najpoznatije arheološko nalazište ovde je antičko pozorište. Druga znamenitost je crkva Marmiroi koja datira iz vizantijskog perioda. Crkva ima tri ulaza i poznata je po zanimljivom stilu u kome je izgrađena. Zapadni deo zaliva poznat je pod imenom Karaburun i ta obala je prelepa, sa malim uvalama i mirnim plažama sa predivnim morem. Na Karaburunu se nalazi pećina Hadži Alije.

 

Valona

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Albaniju

 

 

 

Podeli:
Pregledano 25717 puta