Šarm el Šeik

Šarm el Šeik je najpoznatije letovalište Egipta. Letovalište je poznato po prelepom vremenu, još lepšem moru, nestvarnoj prirodi i dobrim domaćinima. Od Kaira je udaljeno 480 kilometara i nalazi se u azijskom delu države, na samom jugu Sinajskog poluostrva.

 

Šarm el Šeik

 

Mesto je poznato po prelepoj obali dugoj 50 kilometara koju čini 15 koralnih zaliva. Najpoznatiji su Nama, Zaliv ajkula i Nabkva. Zaliv Nama je najpoznatiji deo letovališta i ovde se nalazi veliki broj hotela, restorana i sam epicentar je noćnog života.

 

Šarm el Šeik

 

Šarm el Šeik je vodeća turistička destinacija zbog prelepih plaža i koralnih grebena. Voda je čista i mirna, a postoji i puno mogućnosti za sportove na vodi. Najpopularniji su jedrenje, ronjenje i krstarenje. Većina prelepih hotela koji se nalaze u ovom letovalištu poseduju svoje bazene, parkove, teniske terene i sportske centre.

 

Šarm el Šeik

 

Peščane plaže ovog mondenskog letovališta su sa dužim plićakom pa je zbog toga popularno za porodice sa decom. More je prelepo, izuzetno zanimljivo za ronjenje zbog bogate flore i faune.

 

Šarm el Šeik

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Zaliv Nama je centar noćnog života i tu je smeštena većina kafića i klubova. Najpopularniji barovi su bar Kamila, bar Taverna, Piratski bar, bar Mali Buda i bar Pacha. U Pachi se gotovo svakodnevno organizuju žurke.

 

Šarm el Šeik

 

Najpopularniji restorani u Šarm el Šejku su restoran El Kababgy, restoran La Fleur, restoran Rangoli sa predivnom terasom i pogledom, ali i odličnim menijem i specijalitetima.

Ostale aktivnosti

Sinajska gora ili Mojsijeva gora je planina koja se nalazi u južnom delu Sinajskog poluostrva u Egiptu. Njen najviši vrh je 2285 metara i planina je poznata u jevrejskoj, hrišćanskoj i muslimanskoj tradiciji kao mesto gde je Mojsije primio Deset zapovesti. Po Bibliji ovde su Mojsije i jevrejski narod proveli 40 godina lutajući i tražeći obećanu zemlju Hanan. U Sinajskoj pustinji, na mestu gde se Mojsiju javio Jehova 330. godine sveta carica Jelena je podigla kapelu posvećenu Bogorodici.

 

Šarm el Šeik

 

Kasnijim dorađivanjem kapele nastao je manastir Svete Katarine ili Svete Ekatarine na poluostrvu Sinaj. Manastir se nalazi na nadmorskoj visini od 1300 metara u nepreglednoj i nepristupačnoj pustinjskoj okolini. U blizini njega se nalazi gradić Sveta Katarina. Ovo je jedan od najstarijih hrišćanskih manastira i zaštićen je od strane UNESCA. U manastirskom kompleksu pored glavnog hrama nalazi se još 12 kapela, ali i crkva posvećena Preobraženju Gospodnjem. Manastir je opasan visokim zidom koji je u 6. veku sagradio car Justinijan.

 

 

Tiran je ostrvo u okviru pomorskih granica Saudijske Arabije kojim je u prošlosti upravljao Egipat. Vlasništvo nad ovim i ostrvom Sanafir je ustupljen Saudijskoj Arabiji.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Egipat.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

Podeli:
Pregledano 7433 puta