Kairo

Kairo je grad koji se nalazi na obalama reke Nil u severnom Egiptu. Glavni grad ove države ima oko 15 miliona stanovnika i 13. je po veličini u svetu. Al-Qāhirah je zvanični naziv grada i u prevodu znači “onaj koji potčinjava i savladava”. Mnoge vojske su u istoriji pokušale da osvoje grad i u tome su bile sprečene, otuda takav naziv.

 

Kairo

 

Najstariji deo grada se nalazi na istočnoj strani Nila, a noviji deo se širi zapadno. Moderni deo Kaira izgrađen je u doba Ismaila Veličanstvenog i to po ugledu na Pariz, sa širokim bulevarima i parkovima. O istoriji grada svedoči deo grada koji se nalazi na istoku. U ovom delu nalazi se stotinak starih džamija.

 

Kairo

 

Prvo naselje na mestu današnjeg Kaira je Rimska tvrđava Babilon koja je sagrađena oko 150. godine pre nove ere. Oko nje se formirao mali grad koji su naseljavali koptski Hrišćani. Danas je Kairo najnaseljeniji afrički grad, a od 19. veka postao je važan turistički centar. Istorija grada se može videti na svakom koraku, a po zakonu, sva blaga Egipta ostaju samo ovde.

 

Kairo

 

Samo srce Dragulja Nila je trg Tahrir. Na severnoj strani grada nalazi se čuveni Egipatski muzej, a u južnom delu je Stari Kairo. U njemu se nalazi bazar Han El Halili i Citadela.

 

Kairo

 

Egipatski muzej je mesto u kome možete videti 120.000 predmeta drevnog Egipta. Muzej je na dva sprata: u prizemlju se čuva velika zbirka papirusa i kovanog novca, a na prvom spratu su eksponati iz poslednje dve dinastije starog Egipta. Izdvajaju se predmeti iz Tutankamove grobnice i 27 mumija iz vremena faraona.

 

 

U samom srcu grada nalazi se Saladin citadela. Smeštena je visoko iznad grada i ova srednjovekovna tvrđava sagrađena je u 12. veku. Citadela obuhvata džamiju Muhamed Alija Egipatskog i nekoliko manjih džamija ali i Muzej kočija, Policijski i vojni muzej i palatu el-Gavhara. U koptskom muzeju nalaze se najveća koptska dela na svetu. Prvi sprat muzeja sadrži stolariju i freske, a na drugom spratu nalaze se tekstil, ikone, manuskripte i ostali predmeti.

 

 

Blizu Kaira, na platou Gize, nalaze se čuvene piramide. Tri glavne su Keopsova, Kerenova i Mikerinova piramida. One su simbol Egipta. Prva u nizu Velikih piramida je stepenasta piramida iz Sakare koja je izgrađena da čuva telo faraona Džosera. U periodu između 2589. i 2566. godine pre nove ere sagrađena je piramida faraona Kufua. Kefrenova piramida sagrađena je tokom 2558. do 2532. godine pre nove ere, a Mikerinova je sagrađena od strane faraona Mikerina koji je vladao od 2490. godine do 2472. godine pre nove ere. U kompleksu piramida nalazi se Sfinga koja je neka vrsta čuvara. Naziv su joj dali Grci po mitskom stvorenju. Napravljena je od krečnjaka i visoka je 20 metara. Smatra se da je izgrađena tokom četvrte egipatske dinastije, za vreme Kerfena. Danas Sfingi nedostaje nos a nagađa se da su ga odstrelili Napoleonovi vojnici prilikom pohoda na Egipat.

Restorani / Kafići / Noćni život

Kairo je grad koji je budan 24 časa dnevno. Poznat je po dobrom noćnom životu, velikom broju restorana, barova i klubova. Većina lokala radi do 4 ujutru, a u baladi barovima se služi alkohol. Najpopularniji barovi su Dils, Odeon Palace i Pub28, ali i hotel Nilski Hilton i klub Maroko. Najpopularnije egipatsko jelo je košraj koje je napravljeno od testenine i začina.

 

Kairo

 

Shopping / Marketi

Najpoznatiji bazar u Kairu je Han El Halili bazar. Podignut je 1382. godine, a bio je poznat i kao turski bazar tokom Osmanskog carstva. Na njemu možete kupiti suvenire, začine, papirus, lampe, ćilime, tepihe i nakit. Obavezno je cenkanje na ovom bazaru, a cenu proizvoda, ukoliko ste dobri u tome, možete spustiti i na 50%. Ulice Kaira pretrpane su trgovinama i marketima.

 

Kairo

 

Ostale aktivnosti

Kairo je smešten između Crvenog mora i Mediterana. Jugoistočno od grada nalaze se prelepe plaže, poput Ajn Sohne. Većina plaža je sa belim peskom i sa mogućnostima za vodene sportove. U Aleksandriji se nalazi nekoliko lepih plaža. Izdvajaju se Mamura, Aida i Montazah. Istočno od grada, malo dalje, nalazi se ribarsko mesto Abu Kvira takođe poznato po lepoj plaži.

 

Kairo

 

Aleksandrija je od Kaira udaljena 225 kilometara. Poznata je po blagim temperaturama i prelepim plažama. Od znamenitosti izdvajaju se Aleksandrijska biblioteka i citadela Kvajtbai koja je izgrađena 1479. godine. Najposećeniji muzeji ovde su grčko-rimski muzej, Muzej kraljevskog nakita i Muzej primenjene umetnosti.

 

Kairo

 

Drevno groblje Sakara nalazi se južno od Kaira, nekih 24 kilometara. Na njemu su sahranjeni prvi faraoni i tu se nalazi nekoliko piramida. Na oko 3 kilometra od groblja Sakare nalazi se Memfis, najstariji poznati kraljevski grad na svetu. Osnovan je 3100. godine pre nove ere, a danas ovde možete videti nekoliko muzeja i statua.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Egipat.

 

Putna ruta

 

Google mapa

 

 

Podeli:
Pregledano 11810 puta