Sivota

Sivota nosi epitet grčkih Kariba. Na samo pola sata od Igumenice nalazi se jedno od najegzotičnijih mesta za letovanje u Grčkoj, Sivota. Mesto kao sa razglednice sa neverovatnim pejzažima. Iako malo, na svakog turistu koji ga poseti ostavi neverovatan utisak i svi požele da se vrate i ponovo ožive uspomene koje su nastale zahvaljujući ovom dragulju Grčke. Sivota je malo mesto na jonskoj obali, nalazi se u severozapadnoj Grčkoj, pripada oblasti Epira, u regiji Tesprotija koja se proteže na oko 1.500 kvadratnih kilometara. Sedište ove regije je grad i luka Igumenica. 

 

 

Sivotu čini svega nekoliko uličica uz more i nekoliko ulica sa vilama i hotelima na uzvišenju, a uz centralni deo mesta nalazi se veliki park. Sivota ima marinu za jahte i ribarske brodiće, kao i popločano šetalište uz obalu sa dosta restorana i kafića sa lepim baštama za uživanje pored mora. Postoji i mala plaža, ali je gotovo neupotrebljiva, pa je za letovanje u Sivoti neophodan automobil. Sivota nema gradsku plažu, ali se plaža Galikos Molos koja je tik uz nju, smatra gradskom. Udaljena je oko 300 m od luke, a nalazi se odmah iza marine i do nje možete doći pešice iz većine smeštajnih objekata u Sivoti. Plaža je uska, bez prepoznatljivog tirkiznog mora i može da posluži za kupanje onda kada Vam nije do obilaska lepših plaža u okolini.

 

 

Ono što će Vas fascinirati kada posetite Sivotu jeste priroda i ono što Vaše oko može da sagleda. Vozeći se magistralom prema Pargi smenjivanje šuma i smaragdnog mora stvoriće Vam utisak da ste na ostrvu. Uvale sa kristalno čistim morem se nižu jedna za drugom, a pogled sa plaža i brojnih vidikovaca na more je fantastičan. 

Restorani / Kafići / Barovi

Na šetalištu se nalazi nekoliko malih restorana i nekoliko taverni i kafića uz obalu. Inače, mesto je vrlo živo, tako da je sve puno i odiše veselom letnjom atmosferom. Sivota je malo ribarsko mesto i sve je skoncentrisano u samom središtu mesta ili uz obalu. Restorani i taverne su poput ostalih u Grčkoj, te se možete gostiti mediteranskom kuhinjom ili tradicionalnom grčkom kuhinjom. Računajte na svakodnevnu ponudu izvrsnih ribljih specijaliteta. Ionion Fish Restaurant se nalazi na samoj plaži i jedan je od najpopularnijih.

Marketi / Shopping

U mestu postoje tri supermarketa u kojima imate sve što je potrebno za snabdevanje tokom letovanja. Ukoliko želite, možete posetiti i Lidl koji se nalazi u Igumenici (Igoumenitsa), 25 km od Sivote. U centru mesta postoji i mesara, pekare, piljara sa voćem i povrćem, apoteka i lekarska ambulanta. Sivota, osim malih prodavnica i suvenirnica, nema shopping ponudu.

Noćni život i provod

Sivota nije pravo mesto za one koji traže i vole noćni provod. Svoje večeri možete provesti šetnjom na šetalištu ili u nekoj taverni ili kafiću uz obalu.

U Sivoti su veoma popularni izleti brodićima. Možete uplatiti organizovan izlet ili sami iznajmiti manji motorni čamac (za koji nije potrebna dozvola) pogodan za 5-6 osoba. Postoji i opcija obilaska plaža taksi brodićem, odnosno da Vas čamcem odvezu do odgovarajuće plaže i da dođu po Vas u dogovoreno vreme. Možete obići i veoma lep gradić, Janjinu (Ioannina). Gradić se nalazi na jezeru sa naseljenim ostrvcetom do kojeg možete doći brodićem po povoljnoj ceni. U Janjini možete provesti divno popodne. Ne treba da propustite da posetite reku Aheron čija svetlo plava voda prosto oduševljava. Reka protiče kroz predivnu prirodu i listopadnu šumu u kojoj ima dosta taverni i kafića sa baštama u hladu.

 

Sivota

 

U Sivoti nema peščanih plaža, sve su sa sitnim kamenčićima ili sa sitnim šljunkom, ali ono što Sivotu čini posebnom jeste predivna priroda, interesantna konfiguracija terena, zelenilo gde god pogledate dok vozite, ali i fenomenalan pogled na šumovita ostrva sa skoro svih plaža, sa puta i brojnih vidikovaca. Posebnu draž Sivoti i okolini daju brojne jedrilice, jahte i brodići koje možete posmatrati kako pristižu u večernjim satima uz predivan zalazak sunca. More je kristalno čisto, nije tirkizno, ali je smaragdno zeleno, providno, odlično za ronjenje. 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Sivotu.


 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

Podeli:
Pregledano 21584 puta