Sousse

Sus je grad u Tunisu, treći po veličini. Ovo poznato turističko mesto osnovali su Feničani u 9. veku pre nove ere. Tokom vladavine Hanibala Sus je korišćen kao glavna mornarička baza. Danas je Sus važan administrativni centar zemlje, univerzitetski grad i jedan od najvećih proizvođača maslinovog ulja. Od glavnog grada Tunisa udaljen je 140 kilometara.

 

Sousse

 

Centralno mesto u gradu zauzima tvrđava Medina poznata po lavirintu ulica u kojima se nalaze zanatske radnje. Zaštićena je od strane UNESCA kao važno istorijsko dobro. Osim zanatskih radnji ovde se nalazi i veliki broj čajdžinica i radnji sa suvenirima i začinima.

 

Sousse

 

Medina je izgrađena u 13. veku i služila je za odbranu od osvajača. U ovom starom gradskom jezgru nalazi se tradicionalna trgovačka četvrt, po čemu je tvrđava i poznata. Širom grada postoje i dobro očuvane katakombe i mermerni grobovi još iz vremena ranih Hrišćana. U staroj gradskoj tvrđavi nalazi se i gradski muzej koji je poznat po lepoj kolekciji mozaika, statua, maski i drugih predmeta iz doba Rimske imperije i iz perioda kada su naseljavali ove prostore.

 

 

Plaže u Susu su prelepe, uređene, a more je dosta čisto i tirkizno plavo. Najposećenija plaža u gradu je Le pasha beach club. Dobro je opremljena i sređena, a na njoj je nalazi i nekoliko barova. Osim sunčanja i kupanja ovde se možete okušati u skijanju na vodi, vožnji gusarskim brodom ili paraglajdingu. Plaža Bou Jaafar se nalazi u blizini Medine. Mirna je, bez talasa i velike gužve pa je idealna za porodice sa malom decom. Malo severnije nalazi se plaža Las Vegas koja je poznata po velikim talasima pa je pravi raj za ljubitelje surfovanja.

 

 

Kantaoui Beach se nalazi u zalivu Hammamet i ovo je jedna od najpopularnijih plaža zbog tirkiznog mora i belog peska. U blizini nje nalazi se veliki broj restorana i barova.

 

 

U blizini velike džamije nalazi se Ribat, jedna od najočuvanijih kula u Tunisu za koju se veruje da je izgrađena u 9. veku. Današnji glavni orijentir u gradu nekada je bio deo odbrambenog sistema i sa nje se pruža prelep pogled na Medinu, Veliku džamiju i gradsku luku.

 

Sousse

 

Velika džamija je izgrađena 850. godine kada je imala dve kule koju su čuvale luku. Zanimljiva je i prepoznatljiva po spoljašnjim stepenicama koje vode od dvorišta do minareta. Džamija se nalazi u samom ulazu u Medinu i otvorena je od 8 ujutru do 14 časova. U Medini se nalazi i muzej Dar Essid u kome možete videti kako su nekada izgledale tradicionalne tunižanske kuće. Arheološki muzej nalazi se u kuli Kasbah. Osnovan je 1951. godine i u njemu su izložene kolekcije mozaika iz perioda od 1. do 6. veka. Jedan od najlepših mozaika na sebi sadrži čuvenu glavu Meduze.

Restorani / Kafići / Noćni život

Sus je poznat po uzbudljivom i dobrom noćnom životu ali i velikom broju restorana, kako internacionalnih tako i sa tradicionalnom tunižanskom kuhinjom. Obavezno morate probati jelo kuskus koje se pravi u najrazličitijim oblicima.

 

 

Kada je o provodu reč na raspolaganju su Vam mnogobrojne diskoteke. Najpoznatija i najveća na arfičkom kontinentu je diskoteka Living. Pored nje dobar provod zagarantovan je u klubovima Red Iguana i Samara, a za zagrevanje preporučujemo kafiće Tadž Mahal i bar Le pasha.

Ostale aktivnosti

U samoj unutrašnjosti Tunisa nalazi se grad El Džem koji je poznat po rimskom koloseumu, trećem najvećem u svetu. Nalazi se na pola puta između Susa i Sfaksa. Koloseum je sagrađen 238. godine i nalazi se u samom srcu grada, a u vreme prokonzula Gordijana, kada je sagrađen, korišćen je za borbe gladijatora i trke dvokolica.

 

 

Odavde se možete priključiti zaljubljenicima u džipove i otisnuti se u nezaboravnu vožnju džipovima ili kamilama po najvećoj pustinji na svetu, Sahari.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tunis.

 

Google mapa

 

Putna ruta

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 8124 puta