Sveti Stefan

Ostrvo Sveti Stefan poznato je po arhitekturi, lepoti i ulicama koje su zadržale svoj istorijski izgled. Ovo je jedno od najluksuznijih letovališta u Crnoj Gori. National Geographic Traveler ga je proglasila jednim od 50 najlepših mesta na svetu. Prema predanju na ostrvu je 1442. godine sagrađeno utvrđenje i tada je naseljeno prvim stanovnicima. Utvrđenje je bilo opasano zidinama i u njemu se narod sklanjao pred najezdom Turaka.

 

Sveti Stefan

 

Na Svetom Stefanu nalaze se tri manje crkve: crkva Sveti Stefan po kojoj je mesto i dobilo ime, crkva Aleksandra Nevkog i najmanja koja se nalazi na ulazu u gradić, crkva Preobraženja.

 

Sveti Stefan

 

Plaža Svetog Stefana je pokrivena crvenim šljunkom koji se, idući ka desnoj strani, zamenjuje kamenjem.

 

Sveti Stefan

 

Pržno je malo mesto koje se nalazi u blizini Svetog Stefana i malo je luksuznije letovalište. Plaža Pržno se proteže od rta Kamenovo do rta Miločer i duga je nekih 260 metara. Iznad plaže je istoimeno naselje, a u blizini su i stari maslinjaci. Ovde se možete osvežiti u nekoliko konoba i kafea.

 

Sveti Stefan

 

Obližnja Budva se može pohvaliti prelepim peščanim plažama. Mogren čine dve plaže spojene tunelom. Od Starog grada udaljene su oko 150 metara. Na plaži Mogren II nalaze se i ostaci crkve Svetog Antoana koju je posle brodoloma podigao moreplovac Mogrini. Po njemu su plaže i dobile ime. Jedna od popularnijih plaža je Ričardova glava. Ova šljunkovita plaža dobila je ime po Ričardu Vidmarku koji je 1963. godine snimao film na tom mestu. Nalazi se ispod zidina Starog grada. Slovenska plaža dužine je oko 1600 metara i prostire se od gradske luke do hotela Park. U pitanju je peščana i delom šljunkovita plaža.

Restorani / Kafići / Noćni život

Nekoliko barova na plaži uglavnom je otvoreno danju. Međutim, u blizini je Budva koja je centar dobrog noćnog života na primorju. Najpopularnija mesta su diskoteka Trokadero na budvanskom šetalištu, barovi Hemingway i Džef. U okolini Budve nalazi se i jedna od najvećih diskoteka na Balkanu, Top Hill, u kojoj često gostuju najveće balkanske zvezde ali i internacionalni DJ-evi. Na Svetom Stefanu se nalazi jedan od najboljih restorana na Crnogorskom primorju, Famelja Kentera. U blizini se nalazi i hotel Kazino sa širokom ponudom igara.

 

Sveti Stefan

 

Ostale aktivnosti

Pravi raj na zemlji je Crvena glavica. Ovaj kompleks manjih plaža koji se nalazi u okviru istoimenog nudističkog kampa može se pohvaliti peščanim i stenovitim plažama. Petrovačka plaža jedna je od najposećenijih u ovom delu Crne Gore. Odlikuje je 600 metara crvenkastog peska i kristalno čisto more. Ova plaža spada u zaštićene prirodne rezervate Crne Gore. Plaža Jaz nalazi se na oko 2,5 kilometra od Budve, u pravcu Tivta. Može se pohvaliti sa dve peščane plaže dužine 1200 metara i auto kampom kapaciteta oko 2000 mesta.

 

Sveti Stefan

 

Najveće ostrvo u južnom delu Jadranskog mora je Sveti Nikola. Dužine je 2 kilometra i svojim položajem zatvara Budvanski zaliv, a od grada je udaljeno manje od jednog kilometra. Ovo ostrvo je jedna od najvećih atrakcija Budvanske rivijere. Na njemu se nalaze tri peščane plaže ukupne dužine 840 metara, a ostrvo skriva i mnoge uvale do kojih se može doći jedino čamcima.

 

Sveti Stefan

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

Podeli:
Pregledano 14298 puta