Xenia Beach

Plaža Ksenia, Paljuri ili Hruso, smeštena je skoro na samom jugu poluostrva Kasandra i predstavlja jednu od najlepših i najpoznatijih plaža Halkidikija. Ova plaža duga je 1,5 km, poznata je po mekom, zlatnom pesku, kristalno čistoj vodi i borovima u zaleđu. Izletnički brodovi sa poluostrva Kasandra i Sitonija uvek pristaju kako bi se izletnici okupali u tirkizno plavom moru i uživali na najdivnijem, mekom pesku.

 

 

Plaža se nalazi 7 kilometara jugoistočno od poznatog letovališta Pefkohori, 2 kilometra od naselja Paljuri (Paliouri) u unutrašnjosti poluostrva, odnosno 110 kilometara od Soluna. Plaža Ksenia (Ksenija) nalazi se u prirodnoj uvali, pa tamo retko ima vetra. Prirodnog hlada gotovo da nema, ali možete otići i nešto dalje od vode i u hladu drveća se sakriti od najjačeg sunca. Skroz sa leve strane plaže nalazi se mala uvala za jahtice i čamce, dok je skroz desno pristajalište za brodiće.

 

Odlike i uređenost plaže

Sitan, beli pesak, nestvarno plava voda i u dobrom delu plaže prirodan hlad, predstavljaju Meku za mnogobrojne turiste koji su, u jeku turističke sezone, okupirali poznata letovališta u ovom delu prvog prsta – Kasandre – Hanioti, Kaliteu, Pefkohori. Xenia zapravo predstavlja davno započet i nikada završen turistički kompleks koji se nalazi u uvali, tik uz mestašce Paljuri, a na svega četiri kilometra od Pefkohorija. Spuštanje sa magistrale na prvi pogled ne donosi ništa lepo, osim dva velika reklamna panoa, istaknuta na obrisima zamišljenog hotela, a koji pozivaju goste u kafiće na plaži. Prašnjav put duž obale, međutim, krije ovu rajsku plažu.

 

 

Oivičena malim pristaništima, sa leve i desne strane, smeštena je “Ksenija”, odnosno “Paljuri”, kako je meštani zovu, velika peščana plaža, besprekorno uređena, u kojoj mogu uživati svi ljubitelji kupanja i sunčanja, i mladi i stari. Ležaljke se, kao i na većini plaža u ovom delu Grčke ne iznajmljuju, već je nepisano pravilo da se za komplet (dve ležaljke i suncobran) naruči makar jedno piće u vrednosti višoj od 3,5 evra. Oko kilometar i po odavde nalazi se i hotelski kompleks Chrousso Village, apartmanskog tipa. Smešten u predelu izuzetne lepote, oduševiće Vas ukusnim dizajnom i ukrašavanjem zgrada, a pruža i mogućnosti bavljenja brojnim sportovima.

Nema mnogo pratećih sadržaja, ali iz kafića i barova koji se tu nalaze (Koursaros Beach Bar, Cafe Blue Fish) čuje se glasna muzika, pa ćete ispred njih videti pretežno mlade posetioce. Postoji i mogućnost iznajmljivanja kanua i pedalina, a videćete brojne posetioce kako igraju odbojku u plitkoj vodi ili na terenu na plaži. Plaža ima spasioce, tuševe, toalete i svlačionice.

 

 

Plaža je sa veoma čistom vodom, a zelenilo drveća i plavetnilo mora stvaraju vizuelno izuzetno prijatan predeo i svakako je ne smete zaobići ukoliko se nađete u ovom delu Halkidikija.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 


 

GPS: 39.96166189574667N  23.675837516784668E

 

Podeli:
Pregledano 17387 puta