Nea Fokea

Nea Fokea nalazi se oko 12 km južno od najsevernijeg mesta Kasandre, Nea Potidee, a oko 65 km od Soluna. Veoma je blizu Afitosa (6 km) i Kalitee (9 km) tako da Vam pruža mogućnost obilaska sva tri mesta. Nea Fokea se odlikuje svime što volite kod jednog grčkog primorskog mesta: to je slikovito malo mesto, sa lukom koja je zauzeta sa dolascima i odlascima ribarskih brodova i malih jahta, ima prekrasan pogled sa šetališta pored mora, peščane plaže sa ležaljkama i suncobranima i hiljade posetilaca tokom letnje sezone. Kafići, barovi, taverne pored mora, tradicionlne grčke uske ulice i male šarmantne kuće svakako će na Vas ostaviti prelep utisak i sigurno ćete poželeti da se vratite ovom malom mestu.

 

 

Nea Fokea broji oko 2000 stanovnika. Pored svega što odlikuje jedno malo primorsko grčko mesto, Nea Fokea se izdvaja i istorijski u odnosu na ostatak Halkidikija. Visoka, pravougaona, iz vizantijskog doba, kula Svetog Pavla, uz koju se nalazi i kapela, stoji na litici i pruža fascinantan pogled na luku. Ova oblast je pripadala Svetoj Gori, ali je data na poklon grčkim izbeglicama koji su se iz Turske doselili na Halkidiki početkom dvadesetog veka. Budući da su izbeglice bile bez domova, sve srednjovekovne zgrade osim tornja (svetionika) i kapele razmontirali su kako bi građu upotrebili za zidanje domova. Prekoputa tornja se nalazi i katokomba i sveti izvor Apostola Pavla, koji se smatra zaštitinikom mesta, pa je gradska slava 29. juna (na dan svetog Petra i Pavla), dan kada je veoma lepo posetiti Nea Fokeu. Neki smatraju da se apostol Pavle krio u ovoj pećini od progonitelja.

 

 

Samo mesto, kao što je već navedeno, broji 2000 stanovnika i razlikuje se od popularnih mesta Halkidikija. Predstavlja kombinaciju kulturološkog i primorskog turističkog mesta.

Restorani i kafići 

Obiluje ribljim restoranima i klasičnim dobro poznatim grčkim tavernama. Prijatna večernja šetnja uz domaće grčko vino i preporuku ribljeg specijaliteta domaćina restorana, sa pogledom na toranj, čine deo šarma ovog seoceta, jako cenjenog među turistima.

Shopping / Kupovina / Marketi

U samom mestu imate markete, poput marketa Smile, kao i nekoliko manjih prodavnica sa malim tezgama koje imaju malo više cene u odnosu na markete. Takođe, u mestu se nalazi nekoliko suvenirnica i butika garderobe i obuće.

Plaža

Plaža u Nea Fokei je duga i peščana, sa kristalno čistom vodom, sa koje se pruža pogled na kulu. Na njoj uz kupljeno osveženje ili novčanu nadoknadu, možete iznajmiti ležaljke i suncobrane ili pak možete postaviti svoju opremu. Uz obalu se nalazi već spomenuto šetalište sa svim sadržajima koji će Vaš dnevni boravak u Nea Fokei učiniti udobnijim i prijatnijim. Uz ovu glavnu plažu, Nea Fokeu odlikuje i par manjih plaža, takođe sa neverovatno kristalnom vodom za one koji žele da se odvoje i svoj odmor provedu u miru i tišini. Sa severne strane, plaže su ukopane u brdo, tako da su prirodno zaštićene od sunca. Dečji kamp Skouras se nalazi na 2 km od Nea Fokee i predstavlja jedan od najboljih dečjih sportskih kampova u Grčkoj.

 

 

Noćni život i provod

Akcenat nije na noćnom provodu, osim nekoliko barova, a i čini se da turisti koji ovde odsedaju nikako ne zameraju na tome. Mir i velelepni pogledi su nešto što, pored navedenog, izdvaja Nea Fokeu od ostatka Halkidikija i čini je tako popularnom među turistima. Ovo čarobno malo mesto, tokom letnje sezone privlači veliki broj turista. Svojim kulturnim, turističkim sadržajem, pružiće Vam sve što biste zahtevali od jednog tradicionalnog grčkog mesta. Porodice sa malom decom, mladi parovi i ostali turisti, iz godine u godinu ukazuju na prednosti Nea Fokee i rado je biraju kao svoju destinaciju.

 


 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto.

 

 

 

GPS: 40.136185296889614N  23.398679494857788E

 

 

Podeli:
Pregledano 16004 puta