Zakintos

Zakintos je najjužnije i treće po veličini jonsko ostrvo, poznato po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama, bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu. Takođe, Zakintos je ostrvo koje je sinonim za odličan provod. Zakintos se nalazi u južnom delu Jonskog mora, koje je deo Sredozemnog mora. Ostrvo sa nekoliko susednih ostrva čini prefekturu Zakintos, a glavno naselje na ostrvu, istoimeni grad Zakintos, je njeno upravno sedište. Na ostrvu živi oko 35000 stanovnika. Prostire se na površini od 410 km2, a Zakintosu pripadaju i četiri manja obližnja ostrva: Agios Ioannis, Agios Nikolaos, Marathonisi i Pelouzo Island, od kojih mu svako na poseban način doprinosi na atraktivnosti.

 

 

Do ostrva Zakintos možete stići autobusom, kolima ili avionom. Put avionom je znatno kraći, međutim, ostajete uskraćeni za doživljaj prelaska preko najvećeg visećeg mosta na svetu Rion-Andirion, kojim se prelazi Korintski zaliv. Od 7. avgusta 2004. godine, ovaj most spaja kontinentalni deo Grčke iz mesta Andirion sa poluostrvom Peloponez, direktno ga povezujući sa mestom Rion. Most je dug 2.880 metara, a motornim vozilom se prelazi za oko 5 minuta. Priroda na Zakintosu je skoro netaknuta, zapadna strana ostrva je planinskog tipa, pa umesto od plaža, obale su sačinjene od velikih strmih litica, u čijim pojedinim delovima su se formirale zaista prelepe pećine ispunjene vodom neverovatno plave boje. Istočna strana ostrva, zbog lakše prilaznosti, nešto je urbanija, i na njoj je smeštena većina letovališta. Ova strana ostrva poseduje veliki broj dugih, ali izuzetno uskih peščanih plaža. More je uglavnom izuzetno čisto na celom ostrvu, a veći broj plaža poseduje takozvanu plavu zastavicu, koja označava kristalno čistu vodu.

 

 

Glavni grad je Zante, a pored njega veća mesta su i Alikes, Argasi, Tsilivi, Laganas. Ostrvo je od XIX veka u sastavu Grčke, a do tada je bilo i pod Turcima i Britancima. Kao i sva druga ostrva u Jonskom moru ima burnu istoriju. Zaštitnik ostrva je Sv. Dionisios, čije mošti možete videti u crkvi sa prelepim ikonostasom u luci u Zanteu. Ostrvo je prepuno maslinjaka i možete videti vekovna stabla. Pored maslina, gaji se i grožđe, lubenice, povrće. Pogotovo u brdovitim selima možete naći odlično domaće vino i med. Poznato je kao jedno od važnih mesta na kojima morske kornjače Carreta carreta polažu jaja. 

 

 

Zakintos je ostrvo impresivnih prirodnih karakteristika, prelepih, dugih peščanih plaža i gostoprimljivih domaćina. Ono što možda može da se navede kao mana ostrva, jeste njegova party popularnost, koja može u jeku sezone zasmetati turistima željnim obilaska pojedinih mesta na ostrvu i upoznavanja sa njihovom istorijom i prirodnom lepotom. Zakintos zaista jeste jedna od najpopularnijih party turističkih destinacija na svetu, ali pored toga poseduje neverovatne turističke atribute sa kojima, ukoliko se nađete na ostrvu, se morate upoznati.

 

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Zakintos.


 

 

Podeli:
Pregledano 1852 puta