Asprovalta

Asprovalta se nalazi u strumičkom zalivu koji ima oko 40.000 stanovnika tokom zime i oko 200.000 tokom leta. U centru zaliva nalaze se dva najveća gradića – Asprovalta i Stavros. Asprovalta je najveći grad u regionu. Asprovalta je od Kavale udaljena oko 80 km i približno toliko od Soluna, od Stavrosa svega 8 km, a od Nea Vrasne 500 m. Asprovalta je jedno od najrazvijenijih turističkih mesta u severnoj Grčkoj. 

 

 

Iz Asprovalte možete sami organizovati izlet do poznate pećine Alistrati prepune stalgmita i stalaktita koja je udaljena oko 45 km. Jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Grčkoj, Filipi, udaljeno je 65 m od Asprovalte. Ukoliko letujete u Asprovalti ne propustite obilazak Stagire, Aristotelovog rodnog mesta gde možete posetiti tematski park na mestu gde je nekada bila Aristotelova kuća. Park se nalazi na uzvišenju odakle se pruža fantastičan pogled na Jerisos i Svetu Goru. Ukoliko letujete u Asprovalti možete posetiti i Kavalu i njen stari grad koji će Vas oduševiti. Asprovaltu krasi poznati ženski manastir Svete Lidije. U pitanju je impozantan objekat iznad grada. Sestrinstvo manastira poznato je po svom humanitarnom radu, pa je u sklopu manastira organizovana i jedna od najvećih humanitarnih ustanova u Grčkoj. U sklopu ovog misionarskog centra nalazi se najsavremenija štamparija u kojoj su štampana gotovo sva izdanja manastira Hilandar. Uz izdavačku kuću manastir je osnovao i izuzetno slušanu radio stanicu Lidija Filipisija kao i televizijsku stanicu 4E. Malo je poznato da je, u sklopu svog humanitarnog rada, ovaj manastir više puta ugostio na hiljade mališana iz Srbije i Republike Srpske i sa Kosova. Ranih devedesetih iz ovog manastira organizovani su konvoji pomoći narodu iz Srbije, donatori i hranitelji za ratnu siročad, obezbeđivane stipendije učenicima i studentima, zbrinjavani srpski ranjenici.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

Gradić Asprovalta nudi sve što je potrebno za savršen odmor. Lepu, peščanu plažu, bogat sadržaj i za decu i za odrasle, puno povoljnih radnji za shopping, kafića, restorana, taverni, poslastičarnicu, pekaru, giros restorane, veliko šetalište, mnogo zelenila i hlada za vrele letnje dane. Mesto ima zdravstveni centar, veliki broj lekarskih i veterinarskih ordinacija, poštu, nekoliko banaka, apoteka, rent-a-car i rent-a-bike agencija. Asprovalta ima preko 100 restorana i taverni.

Marketi / Shopping

Mesto ima velike supermarkete (Carrefour, Lidl u Stavrosu koji je u neposrednoj blizini) kao i veći broj malih prodavnica, tako da o snabdevanju ni najmanje ne morate brinuti. Sam gradić ima oko 300 različitih radnji, butika i suvenirnica, tako da uživajte u shoppingu.

Noćni život i provod

Asprovalta je letovalište idealno za porodice sa decom, ali odlično i za mlade, jer pruža bogat noćni život i provod. 

 

 

 


Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Asprovaltu.

 

 

Podeli:
Pregledano 17396 puta