Stavros

Stavros se nalazi u zalivu Strimonikos i od Soluna je udaljen oko 70 km, a od aerodroma u Solunu do Stavrosa odličnim putem stiže se za svega 40 minuta vožnje. Stavros je okružen brdima i obiljem šume, i nalazi se u podnožju planine. U samom centru, nadomak luna parka je početna stanica vozića, odakle se putnici ukrcavaju i kreću u polučasovni obilazak grada, u šta je uključena i poseta starom delu grada. Mesto je živo tokom čitave godine, jer nije namenski izgrađeno za turiste već ima dužu tradiciju. Ano Stavros ili Gornji Stavros počinje nakon nekoliko minuta hoda uzbrdo od plaže. U pitanju je simpatično mestašce sa tradicionalnom atmosferom. Do njega možete doći pešice ukoliko Vam ne smeta uspon i oko pola sata hoda do najviše tačke. Uz put možete obići nekoliko crkava, prolazite kroz uske uličice, pored tradicionalnih taverni i dolazite do restorana Agnantni na brdu sa kog se pruža prelep pogled na čitav zaliv Strimonikos odnosno mesta Stavros, Vrasnu, Asprovaltu… i plažu dugu 10 km. U ovom restoranu možete ručati ili popiti piće u hladu platana, a restoran ima i parking. Ukoliko želite možete još malo produžiti naviše do kapelice posvećene proroku Iliji i krsta koji je lepo osvetljen tokom noći.

 

 

Lepota Stavrosa sastoji se u dugoj plaži, u prirodnom hladu, opuštenoj atmosferi, dobroj i zdravoj klimi koja prija svima, povoljnim cenama, raznovrsnim sadržajima za decu i odrasle. Stavros je dobra početna tačka za obilazak ovog dela Grčke, u svojoj režiji ili preko lokalnih agencija. Udaljen je samo 70 km od Soluna, pa ovaj predivni grad možete lako posetiti, na oko 40 km je vodeni park Waterland, a blizu su i Stagira (Aristotelovo rodno mesto sa tematskim parkom), manastir Kakovo (metoh manastira Hilandara), Nea Vrasna i Asprovalta su na 3-4 minuta vožnje, a blizu je i čuveni Amfipoli, kao i jezero Volvi. Lako su vam dostupne i predivne plaže u okolini Olimpijade. Ni Jerisos na Athosu nije daleko, a od Nikitija Vas deli sat i po vožnje. Asprovalta je na samo nekoliko minuta vožnje i ona ima nešto više turističkog sadržaja i bogatiji noćni život u odnosu na Stavros. U Asprovalti možete posetiti čuveni manastir Svete Lidije. U ponudama lokalnih agencija postoje izleti do Meteora, Tasosa i Kavale, ostrva Kavkanas, Svete Gore (obilazak brodićem)… U Stavrosu Vam je na raspolaganju nekoliko supermarketa sa pristupačnim cenama, a na putu prema Asprovalti postoji Lidl koji je najpovoljniji.

 

 

Restorani / Kafići / Barovi

U gradu ima dosta kafića, taverni, restorana i barova. Tu su brojni restorani, u kojima ćete moći da naručite svoje jelo iako ne znate grčki ili engleski, jer svaki od tih restorana ima jelovnik na srpskom jeziku, a pojedini konobari govore srpski. Svako proba poznati grčki giros. Možete uživati i u tradicionalnim grčkim tavernama ili u jednom od brojnih barova koji nude osveženje. Jedni od najpoznatijih restorana jesu Almyriki, Sunset taverna Stavros, Mama’s place i svi imaju raznovrsnu ponudu grčkih specijaliteta, mediteranske kuhinje i naravno pasta i pizza.

Marketi / Shopping

Šoping u Stavrosu moguć je samo u kasnim popodnevnim satima, kada se otvaraju brojne prodavnice i suvenirnice i tada glavna ulica bude puna radoznalih turista. Mnogi trgovci, da bi bili što bliži turistima, robu iz butika rašire ispred radnji, pa se ulica zašareni od raznih stvarčica. I zaista svašta tu možete naći. Dia i Zoe su dva najveća supermarketa u Stavrosu. Oba marketa su jako dobro snabdevena. U Stavrosu se četvrtkom održava pijaca, tako da možete kupiti sveže voće i povrće po jako pristupačnim cenama. 

Noćni život i provod

Stavros nije poznat po noćnom životu i nema noćne klubove i diskoteke. Međutim, mesto je raznoliko što se tiče turističke ponude, tako da privlači i dosta mladih turista.

 

 

Opis i karakteristike plaže u Stavrosu možete pogledati ovde.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Stavros.


 

 

Podeli:
Pregledano 24290 puta