Dobrota

Dobrota se nalazi u blizini Kotora i ovo je i najmnogoljudnije naselje u ovom delu crnogorskog primorja. Status naselja mesto je dobilo 1717. godine i od tada počinje da se izgrađuje u turističko mesto kakvo danas vidimo. Prvi put se spominje u spisima kotorskog arhiva 1260. godine pod imenom Dabrathum.

 

Dobrota

 

Simbol Dobrote kada je o sakralnim spomenicima reč je crkva Svete Eustahije. Sagrađena je 1773. godine i građena je u baroknom stilu. Zvonik potiče iz prve polovine 19. veka, a enterijer je bogato ukrašen i njegove zbirke su od velikog značaja. Ističe se zbirka sa 52 komada čuvene dobrotske čipke iz 17. i 18. veka. Još jedna crkva je od velikog značaja za Dobrotu. U pitanju je crkva Svetog Ilije koja datira iz 12. veka i koja je dosta skromnija od prethodne.

 

Dobrota

 

Crkva Svetog Mateja sagrađena je na temeljima jedne stare crkve 1670. godine. Izgrađena je u baroknom stilu, a njena unutrašnjost je ukrašena mramornim oltarima, umetničkim slikama i skulpturama i različitim luksuznim obrednim predmetima. Ovde se čuva i čuvena slika Đovanija Belinija Bogorodica sa detetom.

 

Dobrota

 

Na teritoriji Dobrote nalazi se i nekoliko prelepih palata koje svojom lepotom uvek privuku veliki broj turista. Najveća palata je palata Milošević koja je podignuta u 19. veku. Sagradila su je braća Božan i Vido Milošević, pomorski kapetani i brodovlasnici. Palata je podeljena na dve celine, sa dvorištem, dva ulazna portala i dva balkona. Na palati Milošević nalazi se jedna od retkih ugaonih kula-puškarnica.

 

Dobrota

 

Palata Tripković je sagrađena krajem 18. veka i jedna je od najimpozantnijih baroknih palata Boke Kotorske. Podigao ju je kapetan Andrija Jozov Tripković. Izgrađena je od klesanog karčulanskog kamena i ima dva sprata i konobu. Palata je povučena od obale i malo uzdignuta na plato. Njena unutrašnjost je posebna priča. Opremljena je umetničkim delima, stilskim nameštajem, a poseduje i neke retke knjige.

 

Dobrota

 

Šetalište u Dobroti dugačko je nekoliko kilometara i prati obalu. Duž njega nalazi se nekoliko plaža, mahom peščanih i izbetoniranih. Plaže su velike ali dosta mirne i tihe, a sama Dobrota poznata je po izuzetno čistoj vodi.

 

Dobrota

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Dobrota je poznata po vrhunskoj kuhinji. Jedan takav restoran je Obala koji se nalazi na samoj obali mora i koji često organizuje svirke sa živom muzikom. Restoran poseduje i plažu sa pristaništem sa koga se svakodnevno organizuju izleti na izletišta Žanjic, Rose, Mamula i do Plave špilje. Još neki od poznatih restorana su konoba Akustik, restoran Stari Mlin i restoran Dobrotski Dvori. Najpopularniji barovi u Dobroti su Biblioteka, Nautilus i Vizantija.

Ostale aktivnosti

Kotor se nalazi u jednom od najlepših zaliva na svetu. Nalazi se u krajnjem severoistočnom delu bokokotorskog zaliva. Jedan je od najlepših gradova na crnogorskom primorju, sa inspirativnom istorijom i prelepim pejzažima i plažama. Stari grad Kotora je sigurno njegov simbol. Ove zidine duge su 4,5 kilometra, a visina na nekim njegovim delovima dostiže 20 metara. Na 260 metara nadmorske visine smeštena je tvrđava San Giovanni koja datira iz ilirskog doba. U ovaj bajkovit grad ulazi se sa tri strane, na tri kapije. Glavni i najveći trg u Kotoru je Trg od oružja. U mletačko doba se na ovom trgu kovalo i pravilo oružje. Ovde se nalazi i Toranj, Kneževa palata, zgrada Arsenala, Napoleonovo pozorište i Kula gradske straže. Simbol ovog trga je Toranj iz 17. veka ispod koga se nekad nalazio stub srama na kome su prestupnici kažnjavani. Najbliža plaža gradu je gradska i nalazi se na samom početku Dobrote kada se krene od Starog grada. Plaža je mala i šljunkovita, sa betonskim pločama.

 

Dobrota

 

Prčanj je mali gradić koji se nalazi u opštini Kotor, na obali Bokokotorskog zaliva. Od Kotora je udaljen nekih 5 kilometara i često se do njega organizuju izleti iz Dobrote. Prvi put se pominje u 13. veku pod imenom Perzano. Prčanj je mesto sa malim plažama, uglavnom betonskim, mirnim morem i lekovitim vazdušnim strujama. Najpoznatija plaža je Markov Rt. Ova šljunkovita plaža dugačka je oko 1000 metara i nalazi se na putu od Prčnja do Stoliva. Deo je namenjen gostima hotela, a deo mogu koristiti i ostali turisti. Na plaži se nalazi i mali bar u kome se možete skloniti od sunca i popiti piće. Blizina Kotora omogućava i obilazak nekih njegovih kamenitih plaža. I obližnji Stoliv takođe je poznat po prelepoj peskovitoj plaži.

 

Dobrota

 

Perast se nalazi u Boki Kotorskoj. Ovo malo živopisno mesto od Kotora je udaljeno 14 kilometara. Ovo mediteransko mestašce se može pohvaliti malim uređenim plažama, mahom izbetoniranih ali veoma prijatnih za odmor i relaksaciju u prelepom moru. Ukoliko ste ljubitelji šljunkovitih plaža na putu ka Kotoru nailazite na plažu Bajova kula koja je dugačka 60 metara i okružena lovorom. Voda je kristalno čista na ovoj plaži.

 

Dobrota

 

Kada ste u Dobroti možete posetiti i ostrvo Mamula. Ovo ostrvo je poznato i pod imenom Lastavica. Mamula se nalazi na samom ulazu u Bokokotorski zaliv i udaljeno je od Herceg Novog 3 kilometra. Čitav kompleks tvrđava izgrađen je od krupnih i fino tesanih kamenih kvadera složenih u jednake horizontalne redove. Ova tvrđava je u oba svetska rata bila korišćena kao logor.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Crnu Goru.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 21087 puta