Kalabrija

Kalabrija je jedna od 20 pokrajina Italije. Nalazi se na jugu države, južno od Napulja. Ona je sam vrh “italijanske čizme” i poznata je po najlepšim peščanim plažama i tirkiznom moru. Glavni grad pokrajine je Katanzaro, a najveći grad je Ređo di Kalabrija.

 

Kalabrija

 

Čitava regija poznata je po predivnoj prirodi i čistom moru koje zapljuskuje njene obale. Kalabrija je okružena vodama Tirenskog i Jonskog mora, a deo obale uz Tirensko more naziva se Obala bogova i jedna je od najboljih italijanskih destinacija. Klima u primorskom delu Kalabrije je sredozemna.

 

Kalabrija

 

Pre grčke kolonizacije Kalabriju su naseljavala italska plemena. Prva naselja na ovom području su Region koji je današnji Ređo di Kalabrija, Sibaris, Kroton i Lokri. U svojoj istoriji bila je i pod upravom Vizantije. Kao kolevka Velike Grčke danas je Kalabrija izuzetno bogata crkvama, samostanima, dvorcima i palatama koje svedoče o njenoj istoriji.

 

Kalabrija

 

Kozenca je poznata kao kalabrijska Atina. Nalazi se 100 kilometara severno od glavnog grada Kalabrije. Smatra se da je stari deo ovog grada jedan od najlepših i najstarijih delova Italije, a sa svih strana grad je okružen padinama južnih Apenina. Ovde se svake godine održavaju filmski festivali.

 

Kalabrija

 

Primorski grad Katanzaro je glavni grad Kalabrije. Glavne znamenitosti ovog grada su Morandijev most koji je jedan od najviših mostova u Evropi i trg Piazza Grimaldi. Zanimljiv je zbog prelepih plaža koje se nalaze u njegovoj okolini, a mladima je najinteresantniji zbog bogatog noćnog života – epicentar burnog noćnog provoda je Soverat, mesto udaljeno od Katanzara nekih 30 kilometara.

 

Kalabrija

 

Nekada je sedište Kalabrije bilo u gradu Ređo de Kalabrija. Grad je osnovan pre oko 3000 godina, a brojni spomenici vratiće Vas upravo u period njegovog građenja. Danas je popularno turističko mesto zbog brojnih plaža i prelepog mora.

 

Kalabrija

 

Tropea je biser Tirenskog mora i gradić prepoznatljiv po uskim ulicama i renesansnim crkvama. Simbol Tropea je velika stena koja se nalazi nasuprot gradskog centra na kojoj se nalazi manastir Santa Marie dell Isola. Još jedna bitna istorijska građevina je normanska katedrala Duomo koja je posvećena Devici Mariji, koja je zaštitnica grada. Gradić je još poznat i po mnogobrojnim trgovima, restoranima i poslastičarnicama koje prave najbolji italijanski sladoled.

 

Kalabrija

 

Još jedan ukras Kalabrije je Pizzo. U pitanju je malo ribarsko mesto takođe prepoznatljivo po malim uskim ulicama i trgovima. Specijalitet grada je sladoled Trufo di Pizzo. Pizzo se nalazi na litici i sa njega se pruža veličanstven pogled na zaliv Santa Eufemia. Glavna znamenitost je Aragonski dvorac koji je u 15. veku podigao Ferdinand I Atragonski.

 

Kalabrija

 

Capo Vaticano se nalazi na krajnjem jugu Kalabrije. Reč je o izuzetno mirnom mestu, sa prelepom prirodom, plažama sa sitnim belim peskom i tirkiznim morem. Posebno je prilagođen porodičnom letovanju.

 

Kalabrija

 

Neke od najlepših plaža Kalabrije su Tropea Beach, Capo Vaticano, Spiaggia di Riaci, Grotticelle Beach, plaže Spiaggia di Caminia i Spiaggia di Coreca, Buddha Beach i plaže Lungomare Di Soverato, Lido Armonia i Caletta Rovaglioso.

 

Kalabrija

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Najbolji restorani u gradiću Tropea su restoran Da Nico e Lilly, restoran Picanha, restoran Incipit i restoran Al Migliarese. U Capo Vaticano najpoznatiji su restorani Donna Orsola, Manitta i restoran La Pietre Volte. Kada je reč o Katanzaru najpopularniji restorani su La Voglie, Porta Marina – koja je poznata po morskim specijalitetima, Le Olimpo, Al Posto Affianco i restoran Latticini Silani. Epicentar burnog noćnog života je mesto Soverat u kome se nalazi najveći broj klubova i barova i koje je od Katanzara udaljeno nekih 30 kilometara.

 

Kalabrija

 

Ostale aktivnosti

Jug Kalabrije je posebno interesantan kada je reč o plažama i uvalama. Na jugu se nalaze i gradići Briatiko, Zambrone, Pargelia i Santa Domenika di Rikadi.

 

Kalabrija

 

Obližnja Sicilija sigurno je jedan od najpopularnijih izleta. Plaže na Siciliji poznate su po plavo-zelenoj vodi i sitnom pesku. Duge su i po nekoliko kilometara. Većina je nagrađena Plavom zastavicom i većina plaža opremljeno je ležaljkama i suncobranima. Plaža Mondello Lido udaljena je oko 9 kilometara od Palerma i poznata je po brojnim kafićima koji se nalaze duž nje. Lido di Mortelle je mesto koje je udaljeno 12 kilometara od grada Mesina i koje je poznato po nekoliko plaža. Najposećenija je Lido dei Tirreno. Lido Mazzar je još jedno mesto na Siciliji koje je poznato po prelepim plažama. Ovde često možete videti i slavne ličnosti. Giardini Naxos je prijatno letovalište u blizini Taormina. Fina peščana plaža i mirno more savršen su spoj za kvalitetan odmor, a mesto je još i poznato po starom gradu i veličanstvenoj rivi.

 

Sicilija

 

Katanija je grad koji je pod zaštitom UNESCA i koji se nalazi na Siciliji. Poznat je po dobro očuvanom starogrčkom pozorištu iz 2. veka p.n.e., rimskom amfiteatru iz 2. veka i starorimskim kupatilima takođe iz 2. veka. Simbol grada je Slonova fontana koja je izgrađena u 18. veku od vulkanskog kamenja, a izgradio ju je Đovani Batista Vakarini. Još neke od znamenitih građevina su katedrala Svete Agate, crkva Svetog Franje Asiškog. Posebno treba pomenuti prelepe fontane iz 16. i 17. veka.

 

Palermo

 

Kalabrija je predeo koji može biti odlična početna tačka za obilazak obližnjih mesta. Sicilija je ostrvo koje sigurno jednom u životu morate posetiti, što zbog burne istorije što zbog prelepih mesta i plaža koje se nalaze ovde. Palermo je glavni grad Sicilije. Poznat je po katedrali koju je podigao Valter Ophamil 1185. godine. Ovo arhitektonsko čudo je glavna crkva grada. Pored nje, znamenitosti Palerma su manastir San Đovan delji Eremiti, crkva Svete Katalde i Normanska palata. Grad je poznat i po brojnim trgovima i parkovima ali i zamkovima Zisa i Kuba. Teatar Masimo, koji se nalazi u Palermu, najveća je operska kuća u čitavoj Italiji. Sagrađen je krajem 19. veka i opremljen je sa 3200 sedišta.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Italiju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podeli:
Pregledano 12033 puta