Kemer

Sa obalom od 52 kilometara Kemer je jedno od većih turističkih odmarališta u Turskoj. Ovo simpatično mesto nalazi se na obali Antalijskog zaliva, između prelepe borove šume. Kemer je relativno novo letovalište koje je nekada bilo malo ribarsko selo. Okružen čistim morem s jedne strane i divnim planinama sa druge strane, Kemer je idealno mesto za odmor i opuštanje na prelepim peščanim plažama.

 

Kemer

 

Pretpostavlja se da je Kemer nekada bio likijski grad Idiros, poznat pod imenom Eski Koy. Danas se u Kemeru mogu obići ostaci antičkog grada Idrios, vizantijska crkva i Seldžuk – turski lovački dom.

 

Kemer

 

Na mestu današnje regije Antalije nekada se nalazio grad Faselis, jedan od najvažnijih gradova zapadne Likije i trgovinski centar između Grčke, Azije i Egipta. Nakon što je grad počeo da bude siromašan u 11. veku, Seldžuci su ovde počeli da grade luke Alanja i Antalija. Danas Faselis ima tri luke: Severnu luku, Bitka luku i Zaštićenu luku. U njemu se nalazi hram boginje Atene ali i duge zanimljive ulice, kao i Hadrijanova plovna kapija. U gradu se mogu obići i ostaci rimskih kupatila, pozorišta i ostalih javnih zgrada tog doba.

 

Kemer

 

U okolini se nalaze i brojne pećine, a najviše pažnje kod turista privuče Beldibi pećina koja se nalazi na visini od 25 metara iznad visine mora. Na zidovima ove pećine nalaze se slike majke boginje, ljudskih figura i slike životinja.

 

Kemer

 

Kemer je letovalište sa prelepim šumama i planinama okolo i još lepšim plažama. Većina plaža u okolini nagrađeno je Plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Plaže su pokrivene prelepim peskom, na većini se nalaze kafići i restorani. Obe plaže Kemera imaju odlične uslove za bavljenje sportovima na vodi. Najpopularnije aktivnosti na vodi su parasejling, ronjenje i skijanje na vodi.

 

Kemer

 

Ne tako udaljeno od Kemera je selo Cirali. Mesto je poznato po netaknutoj prirodi, obali dugoj 4 kilometra i prelepim skrivenim plažama. U blizini sela nalaze se i ruševine drevnog grada Olimposa. Ono po čemu je selo poznato je Lician put, pešačka staza duga 500 kilometara. Naziv je dobila po imenu civilizacije koja je nekada naseljavala ovo područje, a staza nije naivna jer je u nekim delovima strma. Našla se na listi Sunday Times-a kao jedna od 10 svetski poznatih staza za šetnju.

 

Kemer

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Kemer je poznat po finim restoranima. Najpoznatiji restorani u gradu su Ma Biche, Berker Ranch i restoran Park. Poznati su po elegantnom enterijeru i ukusnim turskim specijalitetima, ali i jelima ostalih svetskih kuhinja. Najukusnije morske specijalitete možete okusiti u restoranu The Fish&Fish. Još neki od restorana u Kemeru sa dobrom kuhinjom su restoran Leon, restoran Panorama, Casa La Luna, a najbolji kebab spremaju u Lavash Kebab House.

 

Kemer

 

Kada je reč o noćnom životu u Kemeru ima dosta barova i nekoliko zanimljivih diskoteka. Za malo ozbiljniji provod možete otići do Antalije koja je vodeća po tom pitanju u ovom delu Turske. Klub Buda je jedan od najboljih u Kemeru, sa svetskim muzičkim hitovima i dobrim DJ-om. Najpoznatiji klub u Antaliji je Allys. Inferno je klub sa jako dobrom muzikom. Najveći klub u Antaliji je Club29, a ovo je i restoran preko dana. Jolly Joker Bar je klub sa rok muzikom.

Shopping / Marketi

Kemer je poznat po velikom bazaru koji se organizuje nedeljom. Tu možete kupovati suvenire, srebro, tepihe, tekstil, ručno pravljeni nakit i predmete, ali i sveže voće, povrće i ribu. Najpoznatiji market sa pristupačnim cenama je Dogugaraj. Najveći tržni centar u Kemeru je Migros, a u glavnim ulicama nalaze se mnogobrojni butici i zlatare.

 

Kemer

 

Ostale aktivnosti

U blizini Kemera nalaze se neki od najlepših vodopada u Turskoj, Dodun i Koršunlu. Odličan izbor za beg u prirodu je reka Manavgat ili planina Taurus, gde se možete upustiti u avanturu pešaka sa vodičem ili džipom. Ovaj planinski venac se proteže od jezera Egirdir na zapadu do Eufrata i Tigra na istoku. Najviši vrh je Demirkauzik koji se nalazi na 3756 metara nadmorske visine. Na planini se nalaze i dva skijališta.

 

Kemer

 

Kemer je od Antalije udaljen nekih sat i po vremena. Antalija je takođe smeštena u podnožju planine Taurus koja je pokrivena borovom šumom. Prema nekim istorijskim podacima grad je osnovan 158. godine pre nove ere i osnovao ga je kralj Atal II od Pergamona. U istoriji gradom su vladali Rimljani, Vizantijci i Seldžuci. Postoji legenda o tome da je Atal tražio od svojih podanika da mu nađu najlepše mesto na celom svetu da na tom mestu osnuje grad. To mesto je danas Antalija. Grad je podeljen na dva dela. Noviji deo je deo grada sa bulevarima, tržnim centrima, kafićima i barovima. Stari deo se nalazi oko stare luke i u rimsko doba je bio opasan bedemima, čiji su ostaci sačuvani. Hadrijanova kapija je slavoluk koji je podignut u čast rimskog cara Hadrijana i sagrađena je u 2. veku. Sa obe njene strane nalaze se dva tornja, a kapija se sastoji od tri međusobno spojena slavoluka. Skraćeni minaret ili Kesik Minare je džamija koja se nalazi u starom gradu. Zanimljiva je zbog toga što je služila kao rimski hram, crkva i kao džamija. Kao rimski hram je izgrađena u 2. veku, da bi u 6. veku bila uništena i na njenom mestu je sagrađena crkva posvećena Bogorodici. Za vreme Seldžuka u 13. veku hram postaje džamija. Ime Skraćeni minaret dobila je nakon požara 1851. godine kada je njen gornji deo srušen. Većina antalijskih plaža nagrađene su Plavom zastavicom. Zapadno od luke nalazi se Konialti plaža koja je dugačka 1,5 kilometar i mešavina je peska i malih stena. U istočnom delu grada nalazi se plaža Lara. Ona je zapravo skup manjih hotelskih plaža i na većini se ulaz plaća. U okolini Antalije nalaze se i još neke jako lepe plaže: Hacimusa, Alara, Belek, Ahmedie, Meidani, Patara, Kaputas, Finike…

 

Kemer

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Tursku.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 13450 puta