Ulcinj je najjužniji grad Crnogorskog primorja. Nalazi se na mestu gde se reka Bojana uliva u Jadransko more. Ulcinj je poznat po lepim dugačkim plažama, pogodnim za jedrenje i surfovanje i po nudističkoj plaži Adi Bojani koja se nalazi u blizini.

Stari grad u Ulcinju je jedno od najstarijih zdanja na čitavom Jadranu. Ilirski bedemi, Citadela, mreža ulica, trgovi i blokovi kuća predstavljaju važni kulturno-istorijski spomenik koji je od neprocenjivog značaja. U pitanju je antički grad čiji su najstariji ostaci bedema koji potiču iz ilirskog perioda. U 6. veku grad dobija dve kapije – istočnu i zapadnu. U muzeju grada se nalazi jako vredno antičko postolje sa grčkim natpisom boginjom Artemidi, zatim antička kameja boginje Atine, a u lapidarijumu su izloženi delovi ciborijuma iz Male crkve iz 9. veka.

Ulcinjska mala plaža dugačka je 360 metara. Zbog širokog pojasa plitke vode pogodna je za porodice sa malom decom. Ova plaža okružena je restoranima, kafeterijama i tavernama. Ulcinjska Kopakabana je velika plaža, dugačka 13 kilometara. Od grada je udaljena 5 kilometara i proteže se od rta Đerana do Ade Bojane. Plaža je nagrađena evropskom plavom zastavicom za uređenost i čistoću. Manje poznata plaža je Valdanos. U pitanju je stenovita plaža, dugačka nekih 400 metara koja je dosta popularna za pecanje i ronjenje.

Ulcinj (alb. Ulqin ili Ulqini, ital. Dulcigno) je gradsko naselje u opštini Ulcinj, u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2011. bilo je 10.707 stanovnika (prema popisu iz 2003. bilo je 10.828 stanovnika).

Prema jednoj teoriji, Ulcinj se prvo zvao Kolhinon, po grčkim kolonistima iz Kolhide, koji su ga osnovali. Rimljani su ga zvali Kolhinium. Od toga Kol-hinijuma kasnije nastaje Ul-cinj. O imenu Ulcinj je pisano u nikšićkim novinama „Nevesinje“ iz 1899. godine, broj 21. „Majkov. Đ. Daničić, koji je preveo Majkova, ne upotrebljava ni Unjin ni Ulcinj, nego Ocinj, koji i odgovara starosrpskom Licin, jer se srpsko L pretvorilo u O. Prva imena mora da dolaze od ital. Dulcigno. Po cijelom primorju ne čuje se drukčije nego Ocinj.” Ilarion Ruvarac u „Montenegrini“ iz 1899. g. na 72. strani pominje Ocinj i Bar. Kaplan Burović navodi podatak da su Kolhi osnovali Ulcinj, a živjeli su na tlu današnje Svete Gore.