Meljine se nalazi ispod planine Orjen, u Bokakotorskom zalivu. Ovo malo primorsko mesto je od Herceg Novog udaljeno 3 kilometra istočno. Gradskim šetalištem Pet Danica koje ide uz samu obalu povezano je sa Igalom. To šetalište je i glavni centar zbivanja u mestu jer su tu načičkani mnogi restorani i barovi.

Meljine je jako osunčan gradić, sa čak 285 sunčanih dana godišnje. Ako tome dodamo i prelepe peščane plaže i puno zelenila, Meljine je idealno mesto za odmor i relaksaciju.

Meljine je malo primorsko mesto u Boki Kotorskoj, u opštini Herceg Novi, u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1.120 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 744 stanovnika).
Naselje se nalazi 3 kilometra istočno od Herceg Novog, i 2 kilometra zapadno od Zelenike, a šetalištem, „Pet Danica“, obalom, je povezano, preko Novoga sa Igalom. Najznačajniji kulturno – istorijski spomenik mesta je Lazaret, koji datira iz 1732. godine. U Meljinama, još od doba Mlečana, pa sve do danas, postoji velika bolnica.

Danas, preko planine Orjena od Meljina vodi put do Trebinja, ka BiH – Republici Srpskoj. Put koji, za oko 150 kilometara skraćuje dosadašnji put od Srbije i BiH ka Crnogorskom primorju.

Meljine su turističko mesto koje pripada hercegnovskoj rivijeri, i svojim turističkim sadržajima – velika marina, hotel, apartmani, plaže – ispunjava sve uslove za dalji razvoj turizma.
U naselju Meljine živi 807 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 33,9 godina (34,0 kod muškaraca i 33,9 kod žena). U naselju ima 344 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,26.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno.

Crna Gora se nalazi u jugoistočnoj Evropi na Balkanu. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km2. Graniči se sa Hrvatskom (14 km) na zapadu, Bosnom i Hercegovinom na sjeveru (225 km), Srbijom na istoku (203 km), Albanijom na jugu (172 km), a od Italije je razdvojena Jadranskim morem. Dužina obale je 293,5 km.

Crna Gora se rasprostire od visokih vrhova na granici sa Srbijom i Albanijom i širi se velikom ravnicom koja se prostire nekoliko kilometara. Ravnica grubo nestaje na sjeveru, gdje se Lovćen i Orjen naglo spuštaju u Boku Kotorsku.