Sainte Maxime

U zalivu St. Tropez nalazi se živopisni grad Sainte Maxime. Ovaj šarmantni gradić Francuske rivijere udaljen je 90 kilometara od Nice i 130 kilometara od Marseja. Grad ima oko 14.000 stanovnika ali je generalno živ tokom cele godine. Idealna je destinacija za kvalitetan porodičan odmor.

 

Sainte Maxime

 

Predeo koji je poslužio kao inspiracija mnogim pesnicima i umetnicima poznat je po prelepim vodama Mediterana na jugu i planinama Maures na severu.

 

Sainte Maxime

 

Grad su osnovali monasi sa ostrva Lerins u blizini Kana 1000. godine kada je dobio ime po jednom od svetaca. Oni su prvo izgradili manastir, a živeli su od trgovine. U 16. veku izgrađeno je zdanje La Tour Carre, koje je danas muzej, u čast monasima. Ova kula je u 19. veku bila utvrđenje sa kog su se štitili njegovi stanovnici u sukobima. Sve do 18. veka grad je bio skup farmi da bi nakon toga počeo da se razvija u turističko mesto kakvo je danas. Plaža Saint Maxima bila je 1944. centar jedne od operacija Drugog svetskog rata.

 

Sainte Maxime

 

Grad se može pohvaliti sa više od 10 kilometara prelepih peščanih plaža. La Nartelle je poznata po jako lepom pesku i prelepom moru koje je zanimljivo za surfovanje i bavljenje sportovima na vodi.

 

Sainte Maxime

 

La Croisette je jako lepa, osunčana peščana plaža koja uvek privuče veliki broj turista. Na plaži možete uplatiti i kurs jedrenja i okušati se na talasima prelepog mora. Najpopularnija plaža za ronjenje je plaža La Madrague.

 

Sainte Maxime

 

Dosta popularne plaže su i Garonnette i plaža Slonova koje se nalaze na istoku. Ove prelepe plaže idealno su mesto za skijanje na vodi i jet ski.

 

Sainte Maxime

 

Čitava ova obala poznata je po prelepim plažama i čak se 87 plaža nalazi u okolini. Većina je opremljena ležaljkama i suncobranima, osim manjih uvala, ali i barovima i restoranima.

 

Sainte Maxime

 

Jedno od najlepših i najspokojnijih mesta u gradu je botanička bašta Jardin. Nalazi se u blizini La Croisette plaže i poznata je po različitim vrstama biljaka koje rastu ovde.

 

Sainte Maxime

 

Restorani / Kafići / Noćni život

Plaža na kojoj se nalaze najekskluzivniji restorani je La Nartelle Beach. Najbolji klubovi na plaži su La Renne Jaune, Barco Beach i Madrague. Saint Maxime je poznat po lepim restoranima. Posebno se preporučuje Hostellerie la Belle Aurore. Restoran La Badiane je interesantan zbog intimne atmosfere, a poznat je po vrhunskoj hrani i vinu. U restoranu La Reserve možete probati najukusnije ostrige i najukusnijeg jastoga u gradu. Još neki od poznatih restorana su Les Planches, L Amiral, restoran La Gruppi, restoran La Crevette, restoran Le WYC i restoran Le Rendez-Vous.

 

Sainte Maxime

 

Shopping / Marketi

Gotovo u svim ulicama u gradu nalazi se puno suvenirnica i galerija poklona u kojima možete pazariti suvenire. U delu Rue Fernand Bessy nalazi se market koji je otvoren svakog ponedeljka i tu možete kupiti sveže voće i povrće i mnoge druge proizvode.

Ostale aktivnosti

Saint Tropez je mala luka u francuskom departmanu Var, na Azurnoj obali. Od Saint Maxime je udaljen nekih 20 kilometara. Godišnje ovo prelepo letovalište poseti preko 5 miliona turista. Ovaj gradić je ekskluzivno letovalište u kome su letovale mnoge poznate ličnosti. Centar gradića prepoznatljiv je po ljupkim i simpatičnim francuskim prodavnicama, pekarama i bakalnicama. U gradu se nalazi preko 30 noćnih klubova, a najpoznatiji klubovi su La voal, Club 55 i klub Gorilla. Najbolja plaža ovde je Plage de Tahiti koja je od grada udaljena 5 kilometara. Plaža je peščana i na njoj se nalazi veliki broj barova i kafića. Plaže Saint Tropea poznate su po glamuru i odličnim barovima u kojima je uvek zagarantovana dobra zabava. Zapadno od grada nalaze se najpoznatije nudističke plaže. Le Ponche je najstariji i po mnogima najlepši deo grada. Tu je najpoznatiji dvorac Chateau de Suffren od koga je danas ostala samo kula. Dvorac je vekovima bio dom lordova koji su vladali gradom. Nedaleko od mosta nalazi se crkva Notre Dame de la Assomption koja je najpoznatija po tornju koji se obično ističe na svim fotografijama grada.

 

Sainte Maxime

 

Nica je od Saint Maxime udaljena oko 100 kilometara. Ova kraljica Azurne obale je jedan od najposećenijih gradova Francuske, odmah posle Pariza. Grad je poznat po prelepim trgovima, a glavni trg je Massena koji je prostran i ukrašen zgradama u italijanskom stilu, sa palmama i borovima. Na ovom trgu uglavnom se održavaju različite manifestacije i festivali. Trg Garibaldi datira iz XVIII veka i u njegovom centru nalazi se Garibaldijev spomenik po kome je trg i dobio ime. Spomenik je izgrađen u čast ujedinjenja Nice sa Italijom. U centru starog dela grada nalazi se trg Rossetti. Najdominantnija na ovom trgu je katedrala St Reoarata i fontana. Mnogi restorani i poslastičarnice nalaze se na ovom trgu. Manastir Notre Dame od Simijea iz 17. veka je još jedna atrakcija Nice. Simbol Nice je luk Venet i delo je Bernarda Veneta. Nalazi se u bašti Alberta I. Stara luka je takođe mesto koje odiše lepotom. Luka je manja ali je i centar Francuske rivijere i mami uzdahe turista zbog velikih luksuznih jahti koje su usidrene u nju. Na obali se nalaze zanimljive zgrade koje potiču iz XVIII veka, čije su fasade okrečene u crveno. Ulica Massena i deo grada Cour Saleya su najpoznatije po velikom broju restorana i bistroa.

 

Sainte Maxime

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Leto.

 

 

 

Podeli:
Pregledano 10264 puta