Znamenitosti Zakintosa

Argasi most

U Argassi resortu, pored grada Zantea i male luke nalaze se ostaci malog rimskog mosta iz 1885. godine. Most leži pola na pesku i pola u moru i koriste ga kao glavni put preko obale.

 

 

Najlepši manastir na Zakintosu – Anafonitria

Ovaj manastir se nalazi u tradicionalnom selu Anafonitria na severozapadu Zakintosa. Manastir je sagrađen u 15. veku i dobio je ime po čudotvornoj ikoni Bogorodice koja je doneta do manastira iz Carigrada u vreme kad je grad zarobljen od strane Turaka. Odmah na ulazu je srednjovekovni toranj koji se sastoji od četiri luka i krsta koji se koristi kao zvonik. Posetioci se mogu diviti mnogim freskama na zidovima manastira i osećati istu harmoniju kao Sv. Dionisios koji je ovde živeo kao monah i dao oproštaj za ubice njegovog brata.

 

 

Pećine na Zakintosu – Blue Caves

Ovo je po nekima najveća atrakcija na Zakintosu. Nalaze se na zapadnoj obali ostrva. Plave pećine, ili „Blue Caves sela Volimes“, kako ih nazivaju, su glavna atrakcija za svakog posetioca. Sastoje se od pojedinih geoloških formacija i Blue Caves duguju svoje ime upečatljivim plavim bojama vode koja se odražava na njih, koje istovremeno hvataju i odražavaju sjaj jasnog neba. Oblast u kojoj se nalaze pećine je divlja i ne tako poznata. Moguće je doći automobilom iz malog mlina između Agios Nikolaos i Skinari rta. Ove pećine su i idealno mesto za ljubitelje ronjenja.

 

Kabi krst

Neke znamenitosti na Zakintosu se vide izdaleka. Kabi krst se nalazi u selu Kabi na planini koja se zove Schiza. Krst je napravljen od cementa i zbog svojih ogromnih dimenzija može se uočiti čak i sa kilometarske udaljenosti. Kabi krst je podignut na rtu više od tri stotine i pedeset metara visine i predstavlja živi simbol u znak sećanja onih koji su preminuli tokom građanskog rata i Drugog svetskog rata. Prizor nudi neverovatan pogled na Jonsko more.

Manastir Svetog Georgija i Gremna na Zakintosu

Ovaj manastir okružen velikim drvoredima ananasa nalazi se na severozapadu Zakintosa u selu Volimes. Manastir Svetog Georgija i Gremna izgrađen je u 16. veku, ali je uništen od strane pirata 1553. i potom obnovljen u venecijanskom stilu. Danas se posetioci mogu diviti maloj crkvi na desnoj strani dvorišta manastira i kule u sredini više od 150 godina staroj, koja je izgrađena da brani manastir od napada.

Crkva Sveti Dionisios na Zakintosu

Crkva Svetog Dionisiosa (Agios Dionisios) je najveća na ostrvu, a nalazi se u južnom delu grada Zante u blizini luke. Crkva je sagrađena 1708. i kada uđete u luku na ostrvu možete prepoznati crkvu po velikom zvonu koje se vidi. Crkva je posvećena Agios Dionisiosu, zaštitniku ostrva, čiji je leš prebačen iz manastira Strofades gde je živeo kao monah u crkvu 1717. godine. Sveti Dionisios je rođen na Zakintosu i njegova porodica je pripadala srednjoj klasi. Uprkos svim prednostima njegovog društvenog života, on se odlučio da živi za milosrđe i davao je sve što je imao siromašnima. Crkva kombinuje dve arhitekture, vizantijski stil pomešan sa gotičkim. Posetilac će biti impresioniran unutrašnjošću koja je u potpunosti zlatna i okružena impresivnim ikonama koje su naslikali Koutouzis i Dokaras. Dve velike proslave koje se održavaju svake godine u čast Svetog Dionisiosa su 17. decembra, koja se održava u znak sećanja na njegovu smrt i 24. avgusta, impozantan praznik posvećen prenošenju Svetog tela iz manastira u crkvu.

Sarakina Kuća

Sarakina kuća se nalazi na brdu u blizini Laganas odmarališta i sela Mouzaki. Okružena ogromnom vegetacijom ova kuća je preživela zemljotres 1953. godine i jedinstvena je kao takva na ostrvu. Sarakina kuća smatra se da je postavljena u prvoj polovini 19. veka i predstavlja englesku vilu koja pripada Lountzi porodici. Kuća je tipičan primer Zakintos kuća pre zemljotresa izgrađenih u neo-klasičnom stilu. Sarakina kuća ne prima posetu, mada je moguće da je pogledate spolja, jer unutra nije dostupna.

 

Brodolom plaža na Zakintosu – Navagio

Zaštitni znak ostrva plaža brodoloma koji je prvobitno nazvan St. George se nalazi u istočnom delu ostrva, u blizini sela Volimes. Dostupna samo čamcem. Uvala gde leži zarđali Hulk – brod koji je toliko veliki, a svojevremeno bio brod koji je ljudima služio da ilegalno švercuju cigarete i alkohol u Grčku, ali zbog olujnog vremena nasukao se na obalu gde ga možete naći i danas. Da posetite ovaj raj na zemlji je moguće svakodnevnom turom brodićem iz zaliva Porto Vromi ili Agios Nikolaos u selu Volimes.

 

Strani brdo

Dva kilometra od grada Zantea u okrugu Bohali je lepo šumovito zeleno brdo koje se zove Strani. Ovo je mesto gde je Dionisios Solomos, nacionalni pesnik Grčke, bio inspirisan da napiše „Himnu slobodi”. Na kratkom rastojanju na vrhu brda nalazi se Solomo selo, a na malom trgu ispred možete videti Solomosovu bistu.

 Strofades ostrva

Strofades su dva mala ostrva koja leže 22 nautičkih milja južno od ostrva Zakintos. Manje se zove Arpia dok je veće Stamfani. Strofades ostrva su popularna zbog svoje lepote, njihovog domašaja vegetacije i prolaz više hiljada ptica selica svake godine, dok su njihove obale kamenite bez peska.

 

Venetian dvorac

Venetian dvorac se nalazi na vrhu brda Bohali, na periferiji grada Zante. Spomenik dokazuje izuzetan uticaj Mlečana na Zakintos i izgrađen je na ruševinama Psofida, drevnog Akropolja. Tvrđava koja sada stoji završena je od strane Mlečana 1646., uprkos svim štetama iz prethodnih zemljotresa. Glavna spoljna kapija dvorca ukrašena je lavovima Svetog Marka. Dvorac je nekada bio administrativni centar Zakintosa tokom venecijanskog perioda.

Ostrvo kornjača, Marathonisi

Malo ostrvo koje se nalazi u zalivu Laganasa predstavlja jednu kuću Caretta Caretta kornjača. Ograničenja za posete ostrvca su nametnuta od strane Nacionalnog parka u cilju zaštite gnezda u ovoj oblasti.

Keri jezero

Keri je jedna od najslikovitijih destinacija na jugu ostrva i formira jezero uz more u tradicionalnom selu na vrhu brda. Limni Keriou (Keri jezero) je dobilo ime po močvari koja je još uvek dom za mnoge životinje i biljne vrste. Dole na uskom pojasu obale možete pronaći mnoge lokalne taverne, kafiće i barove.

 

Pogledajte našu kompletnu ponudu za Grčku Leto za Zakintos.


 

Podeli:
Pregledano 5693 puta