Alberobello

Alberobelo – čarobni gradić na jugu Italije koji ne smete zaobići. Alberobelo je mali grad u okviru okruga Bari udaljen samo 50-ak km od ove luke. Ono što je proslavilo ovaj gradić je specifičan način gradnje kuća, tzv. truli kuće zbog kojih se nalazi na spisku svetske baštine UNESKOa. Ove kuće su kamene i bele, sa kupolastim kamenim krovovima i ima ih oko 1.500 u ovom gradu. Sam pogled na njih u tolikom broju na okupu odaje utisak kao da ste u bajci, a činjenica da se toliki broj očuvao na jednom mestu ga čini i jedinstvenim.

 

 

Smešten u prelepoj dolini d’Itria, u regionu Apulja na jugu Italije, na raskršću pokrajina Bari, Brindisi i Taranto, ovaj gradić odlikuju jedinstvene bele građevine sa sivim krovovima poput kupe (čuvene trullo). Ova, u najmanju ruku čudna i slikovita destinacija, je deo UNESCO-ve svetske baštine od 1996. godine, baš zbog ovih neobičnih građevina. Ono što čini ove kućice tako jedinstvenim u svetu je to da su, zbog niza ekonomskih, socijalnih i kulturnih razloga, one kao takve opstale kroz stoleća. To objašnjava zašto su se njihove arhitektonske znamenitosti razvijale tokom vremena, dok je u isto vreme očuvana njihova praistorijska tehnika gradnje koja ih čini tako autentičnim.

 

 

Danas Alberobello broji oko 11.000 stanovnika i oko hiljadu kućica. Zanimljivo je da svaka kuća može biti sastavljena od više od jednog trullo. Alberobello, generalno, čine dva dela. Rione Monti je više turističko područje sa suvenirnicama i restoranima i tipičnim spomenicima ovog grada. Rione Aia Piccola je najstariji deo grada, ruralniji, nepromenjen izgledom turističkih delatnosti, gde neki od stanovnika još uvek žive u trullo kućicama. Tu se nalazi i Museo del Territorio.

 

 

U Alberobellu je užitak spavati u autentičnim trullo kućicama, ili u hotelu sa istom tematikom. Hotel Le Alcove, autentični trullo hotel se nalazi u neposrednoj blizini glavnog gradskog trga, na Case d’Amore, glavnoj trgovačkoj ulici sa restoranima.

 

 

Ono što čini ove kućice tako jedinstvenim u svetu je to da su, zbog niza ekonomskih, socijalnih i kulturnih razloga, one kao takve opstale kroz stoleća. To objašnjava zašto su se njihove arhitektonske znamenitosti razvijale tokom vremena, dok je u isto vreme očuvana njihova praistorijska tehnika gradnje koja ih čini tako autentičnim.

 

 

Alberobello, generalno, čine dva dela. Rione Monti je više turističko područje sa suvenirnicama i restoranima i tipičnim spomenicima ovog grada. Rione Aia Piccola je najstariji deo grada, ruralniji, nepromenjen izgledom turističkih delatnosti, gde neki od stanovnika još uvek žive u trullo kućicama. Tu se nalazi i Museo del Territorio.

Znamenitosti

Glavna turistička aktivnost u Alberobellu je razgledanje ovog grada koji, osim autentičnih kućica ima i pregršt malih muzeja i mnogo mogućnosti za kupovinu suvenira i degustaciju domaćih proizvoda.

 

 

Trullo Sovrano: se nalazi na severu grada, iza bazilike dei Santi Medici. To je jedinstveni trullo u svetu jer je na dva sprata.

Siamese Trullo: jedini trullo “blizanci” na svetu. Priča se da je pripadao dvojici braće koji su bili zaljubljeni u istu ženu. Zbog neslaganja, odlučili su podeliti trullo u dva dela, s glavnim ulazom na obe strane, na Via Monte Nero i Via Pasubio.

Bazilika dei Santi Medici: posvećena dvojici svetaca, zaštitnika grada, Damjana i Kuzme. Kipovi ovih svetaca nalaze se unutar Bazilike.

Case d’Amore: prva kuća od cigle iz 1797. godine, bez tipičnih obeležja trullo gradnje. Ona je simbol slobode od feudalne snage. Pripadala je Francesco d’Amore, a sada je Turistička zajednica.

Belvedere: nalazi se izvan Piazza del Popolo i pruža panoramski pogled na Rione Monti.

Gastronomija

Nikako nemojte propustiti da ovde probate autentičnu apuljsku hranu, kao što je “taralli” i Altamura hleb, dok Aleatico, Primitivo di manduria i Negroamaro vina predstavljaju svetski poznate vinarske tradicije. Topla preporuka je da posetite lokal Miseriaenobiltà La Cantina.

Ako tražite neponovljivo i sasvim drugačije mesto za putovanje, beskrajno šarmantni Alberobello je pravi izbor.

Podeli:
Pregledano 12595 puta